Alertele de ploaie torențială și vreme rea din ultimele zile au fost motivul pentru care și la nivelul operatorului regional de apă potabilă și canalizare din Valea Jiului a fost instituit un comitet de urgență care monitorizează, permanent, situația astfel încât acolo unde apar probleme să se poată interveni cu maximum de operativitate.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică spune că, din fericire, până acum, deși s-au înregistrat niveluri ridicate de turbiditate a apei în sursele de captare nici stația de tratare de la Valea de Pești și nici cea de la Taia nu au fost oprite. Acesta consideră că această performanță este un rezultat evident al investițiilor care au fost realizate aici din fonduri europene și arată că, în lipsa acestor investiții, numai în ultimele zile cu cod galben de ploi, la Stația de la Valea de Pești, spre exemplu, ar fi fost impuse restricții de furnizare a apei potabile pentru consumatori de până la 10 ore/zi. ”Fiecare atenționare de cod galben de ploi torențiale ne pune în alertă și, la nivelul Apa Serv, de fiecare dată reunim comitetul intern pentru situații de urgență pentru că din experiența pe care am o avem am sesizat că, nu de puține ori aceste coduri galbene se transformă rapid în coduri portocalii sau chiar roșii iar, în astfel de situații trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru intervenție atât pe partea de canalizare, cât și pe activitatea de captare și tratare a apei potabile, astfel încât beneficiarii serviciilor noastre să nu fie afectați de capriciile naturii. Cert este că, deși turbiditatea apei a fost ridicată în urma ploilor din zilele precedente și am fost nevoiți să ne ”mutăm” alternativ de pe captarea din barajul de la Valea de Pești pe captarea de pe Lazărul și invers, stația de la Valea de Pești nu s-a oprit și am asigurat apă potabilă pentru consumatorii din Valea Jiului”, spune Cristian Ionică.
Acesta mai arată că, deși la nivelul Văii Jiului au existat probleme generate de inundații, probleme de acest fel nu au fost semnalate și în zonele în care există rețele de canalizare și colectare a apelor pluviale gestionate de Apa Serv. ”Deși a plouat mult, iar cantitățile de apă au fost chiar și de peste 50 de litri/mp, la Apa Serv nu a fost înregistrată în această săptămână nici o sesizare privind situații generate de inundații. Cred că investițiile care au fost efectuate în modernizarea rețelelor de canalizare și-au arătat eficacitatea, iar acolo unde avem configurate rețele noi de canalizare nu au mai existat probleme. Desigur, noi monitorizăm în continuare situația, împreună cu autoritățile locale, pentru că există încă zone cu probleme, pe care le considerăm vulnerabile, cu sunt, de exemplu, la Petroșani cele din zona Petroșani Nord, mă refer aici la Maleia, Biserica catolică, Judecătorie, zone pentru care urmează să găsim sursa de finanțare pentru a face lucrările necesare pentru creșterea eficienței colectării apelor pluviale”, a declarat Cristian Ionică, director general al Apa Serv.
Cert este că, mai ales în condiții de vreme rea, investițiile realizate până acum în modernizarea sistemului de operare atât pentru alimentarea cu apă potabilă, cât și pentru cel de canalizare, investiții realizate din fonduri europene, își dovedesc din plin eficiența.