Responsabilii autorităților administrației locale, dar și investitorii din sectorul turistic al Văii Jiului par să fi înțeles că dezvoltarea stațiunilor turistice montane din regiunea Văii Jiului este dependentă nu doar de cadrul natural de excepție și de serviciile oferite de proprietarii de cabane și pensiuni, ci și de existența unor servicii publice necesare pentru configurarea unor servicii turistice de calitate.
Din fericire, în ultimii ani, în stațiunile turistice din zona de vest a Văii Jiului, prin implicarea Consiliului județean Hunedoara alături de primării s-au făcut pași importanți înainte, în primul rând prin modernizarea căilor rutiere de acces în Straja sau Pasul Vîlcan. În plus, la Straja anul 2018 a marcat și realizarea unei absolut necesare rețele de canalizare, investiție care a fost realizată în timp record de către operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului, cu sprijinul CJH. Acum, potrivit informațiilor prezentate de președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Bobora, dar și de conducerea Apa Serv Valea Jiului, drept răspuns la o altă solicitare a primarului municipiului Lupeni dar și a proprietarilor de cabane, există premisele necesare pentru o altă investiție absolut necesară: introducerea la Straja a apei potabile. De altfel, conducerea Consiliului Județean Hunedoara și reprezentanții SC Apa Serv Valea Jiului SA au prezentat astăzi și un prim proiect de introducere a apei în stațiunea Straja.
După cum informează Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, soluția optimă este realizarea unui sistem de aducțiune și configurarea unei rețele de distribuție a apei potabile de la Uzina de apă Valea de Pești. ”Proiectul de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Lupeni și Uricani, pe care-l realizăm în prezent prin POIM crează cadrul optim și pentru posibilitatea de a asigura, tot din sursa Valea de Pești, alimentarea cu apă potabilă a tuturor consumatorilor din stațiunea Straja. Acest lucru se poate face prin construirea unei rețele de aducțiune din magistrala de la Valea de Pești, cu patru stații de pompe amplasate pe traseu”, a arătat Cristian Ionică.
Consiliul județean Hunedoara și-a arătat și de această dată disponibilitatea de asigura finanțarea unui astfel de proiect. „Anul trecut am finalizat canalizarea în Straja. Această canalizare însă, îmi spunea domnul primar, e la fel cu un om fără un picior dacă nu avem aici și apă potabilă. Am venit să facem o primă analiză a posibilităților de a introduce apa potabilă în Straja și mă bucur că operatorul din zonă a venit și cu soluții concrete, viabile. Vrem ca turismul să fie unul civilizat în stațiunile turistice din Valea Jiului și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a dezvolta infrastructura”, a decalarat Mircea-Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Primarul municipiului Lupeni și-a exprimat și el speranța că, odată introdusă în stațiune și apa potabilă, acest lucru va ajuta Straja, prin creșterea numărului de turiști. „Este un sprijin foarte mare pentru că toate cabanele vor intra în legalitate având apă și canalizare, fapt care va conduce atât la creșterea potențialului zonei, dar va avea beneficii și pentru comunitatea locală. În plus, prin realizarea unei rețele de apă, aceasta va fi asigurată și la Straja 24 de ore din 24 iar ceea ce este foarte important este că toate unitățile de cazare vor putea beneficia de hidranți, astfel încât să poată fi, fără nici un fel de probleme, autorizate din punct de vedere ISU”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
La rândul său, Administratorul Public al județului, Costel Avram, a declarat că administrația județeană va identifica sursele de finanțare necesare realizării acestui proiect. „Am avut discuții cu cei de la Apa Serv Valea Jiului. Există variante pentru a rezolva problema apei potabile în Straja. Cu ajutorul consilierilor județeni vom găsi soluția financiară pentru ca și Straja să beneficieze de apă potabilă, așa cum s-au găsit soluții și pentru Pasul Vîlcan”, a declarat Costel Avram.
În ceea ce privește Pasul Vîlcan, Apa Serv Valea Jiului a făcut public astăzi proiectul prin care, în acest an, urmează să demareze investițiile pentru realizarea unei stații de captare și epurare a apei, pentru realizarea unei rețele de aducțiune de circa 4 kilometri și pentru configurarea rețelei de distribuție în zona satului de vacanță de la Pasul Vîlcan. În opinia directorului general al ASVJ, Cristian Ionică, rețeaua de apă potabilă care va fi construită la pasul Vîlcan va asigura apa necesară nu doar pentru asigurarea integrală a consumului pentru toate unitățile de cazare existente în prezent aici, ci și pentru consumul generat de dezvoltarea viitoare a acestei stațiuni.
Potrivit proiectului, rețeaua de aducțiune va fi extinsă pe o lungime de 3,7 km, iar rețeaua de distribuție pe o lungime de 0,5 km. Vor fi amenajate două cămine de rupere presiune, un rezervor de înmagazinare (capacitate de 100 mc) echipat cu microstație de clorinare, două cămine regulatoare de presiune pe rețeaua de distribuție și cinci hidranți de stingere a incendiilor.
Valoarea rezultată din devizul general este de 1.826.441,19 lei (cu TVA), iar sursele de finanțare sunt: Consiliul Județean Hunedoara (1.542.828,41 lei), SC Apa Serv Valea Jiului SA (241.464,31 lei) și dividentele ce revin UAT Vulcan din activitatea operatorului de apă (42.148,47 lei). Durata de realizare a investiției este de 12 luni.
Investițiile în realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă la Pasul Vîlcan au fost deja aprobate de Consiliul județean Hunedoara. Și aici însă, după cum a mai precizat președintele CJH Mircea Bobora, trebuiesc căutate acum soluții pentru a fi realizată și o rețea de canalizare. „Nu se poate vorbi de turism performant fără o infrastructură corespunzătoare. Am aprobat indicatorii tehnici ai investiției. Suntem conștienți de necesitatea unui turism performant. Estimăm că, în condițiile în care nu vor fi contestații și întârzieri, termenul de finalizare a lucrării este de 12 luni. Următoarea preocupare a noastră va fi canalizarea”, a declarat Mircea Flaviu Bobora.