Astăzi încep acțiunile culturale din cadrul Centenarului Ion D. Sârbu

Home Cultură Astăzi încep acțiunile culturale din cadrul Centenarului Ion D. Sârbu
Astăzi încep acțiunile culturale din cadrul Centenarului Ion D. Sârbu

28 Iunie 2019 este data la care se împlinesc 100 de ani de la nașterea scriitorului, dramaturgului și filosofului Ion Dezideriu Sîrbu. Născut în colonia multietnică de la Petrila, fiu al unui miner român de prin părțile Bradului și al unei casnice venită în Banat din Boemia, Ion Dezideriu Sîrbu a avut o viață zbuciumată. Absolvent al Facultății de Litere și Filozofie de la Universitatea din Cluj, finalizată cu o teză de doctorat sub îndrumarea lui Lucian Blaga, I. D. Sărbu a trecut de mai multe ori pragul carcerei. Mai întâi, ca prizonier în lagăr în cel de-al doilea Război mondial, mai apoi, în 1957, pentru „omisiune de denunţ“, condamnat la un an închisoare ispășită la Jilava. La scurt timp, în 1958, va fi din nou arestat pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale“, fiind condamnat la 7 ani închisoare corecţională şi 4 ani interdicţie corecţională, cu suspendarea drepturilor. Încarcerat la Gherla, până în 1960, se va afla, pe rând, până la sfârşitul detenţiei, în lagărele de muncă de la Stoeneşti, Strâmba și Grindu. A fost eliberat în 1963, iar din vara anului 1964 a venit la Craiova unde a fost angajat ca secretar literar al Teatrului Național. Aici i s-au jucat 14 spectacole, după piese de teatru scrise în această perioadă, iar în anul 1973 s-a pensionat pe caz de boală.

A încetat din viață pe 17 septembrie 1989, chiar în ziua în care avea loc premiera spectacolului „Arca Bunei Speranțe”, regia Aureliu Manea, după una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale sale. Cu toate că a trecut la cele veșnice înainte de momentul istoric din decembrie 1989, schimbarea de sistem politic a fost anticipată de scriitor în jurnalul său (”Jurnalul unui jurnalist fără jurnal”), publicat postum.

În Valea Jiului, orașul natal al lui Ion D. Sîrbu cunoaște în ultimii ani, o ”prosperitate culturală” construită cu pasiune și devotament de unul dintre discipolii lui I.D. Sîrbu, nu mai puțin celebrul Ion Barbu, cel care a reușit să-l așeze pe Ion Dezideriu Sîrbu, pe un cuvenit piedestal în orașul său natal. Tot grație lui Ion Barbu, în aceste zile la Petrila și Petroșani (unde Teatrul de Stat poartă cu mândrie numele maestrului I.D. Sîrbu) vor avea loc o seamă de acțiuni culturale menite să marcheze Centenarul Ion D. Sîrbu.

Evenimentul debutează în dimineața zilei de 28 iunie 2019, de la ora 10,00 cu un ritual de inițiere în arta scrierii frumoase, care va avea loc chiar la Casa Ion D. Sîrbu din Petrila. Aceasta este deschisă pentru ATELIERUL DE CALIGRAFIE susținut de OVIDIU HRIN, graphic designer recompensat anul acesta cu Certificatul de Excelență în Arta Tipografică, premiu conferit de Type Directors Club din New York.

Tot vineri, de la ora 19,00 la Teatrul din Petroșani va avea loc un concert Ada Milea și Vali Răcilă. Programul complet al evenimentelor cuprinse în Centenarul Ion D. Sîrbu vă este prezentat în afișul de mai jos, care se constituie și într-o invitație la această sărbătoare culturală de excepție în și pentru Valea Jiului.