Studiu / 66% dintre români călătoresc în afara țării cel puțin o dată pe an

Home Reportaj Studiu / 66% dintre români călătoresc în afara țării cel puțin o dată pe an
Studiu / 66% dintre români călătoresc în afara țării cel puțin o dată pe an

Un studiu efectuat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro arată că două treimi dintre respondenți călătoresc în străinătate cel puțin o dată pe an, iar media călătoriilor în afara țării a tuturor participanților la studiu este de 1.5/an. Dintre aceștia, 46% planifică maxim 2 ieșiri din țară în decursul unui an.

 Cei mai mulți dintre cei care ies din țară în fiecare an o fac pentru a petrece vacanța în locuri diferite de cele în care trăiesc, fie pentru a întâlni oameni din alte culturi, fie pentru a se relaxa în locuri speciale, pe care nu le pot regăsi acasă. În ceea ce privește aceste călătorii de vacanță, 42% dintre români au afirmat că vor avea ca destinație locații din afara țării, în 2019.

De ce călătorim?

Aproximativ trei sferturi dintre respondenți (70%) au afirmat că atunci când călătoresc simt că imaginea lor despre cultura cu care iau contact se îmbunătățește. Practic, multe dintre ideile preconcepute se demitizează și rămân cu o părere mai clară despre societatea pe care o vizitează, fără să mai fie influențați la fel de mult de ceea ce citesc sau aud despre locul respectiv.

Aproape la fel de mulți oameni (68%) consideră că devin mai toleranți în ceea ce privește diversitatea și diferențele dintre noi.

Toleranță, respect, responsabilitate și independență

Momentul în care copiii încep să locuiască în alt loc decât părinții lor reprezintă un prag psihologic major, fapt pentru care ne dorim ca unele valori să fie deja asumate când acel timp sosește și alegem să le antrenăm în timpul călătoriilor. Cele mai importante învățături sunt considerate toleranța și respectul pentru alți oameni (67%), responsabilitatea (66%) și independența (47%) iar mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) cred că societatea, prin oamenii ei, este cea care ar trebui să se asigure de însușirea acestor valori.

Mai multe lucruri ne unesc, decât ne separă

Chiar dacă aproape jumătate dintre participanți consideră că astăzi oamenii sunt mai puțin toleranți decât în urmă cu 5 ani, 61% sunt de părere că lumea devine tot mai unită și că piedicile în calea acestui trend sunt mai puține decât lucrurile care îl susțin. Prin urmare, călătorind mai mult vom deveni mai toleranți, iar sentimentul de uniune și comunitate se va dezvolta tot mai mult, pregătindu-ne să facem lumea mai bună, mai deschisă.

Studiul se bazează pe răspunsurile a 7.300 de persoane cu vârste între 18 și 65 de ani, din 18 țări. Respondenții sunt reprezentați demografic ținându-se cont de gen, vârstă și regiune. Colectarea datelor a avut loc între 28 februarie și 7 martie 2019 prin intermediul unui sondaj online realizat de compania de cercetare online Cint’s, în fiecare țară.

Au fost integrate și informații din studiul realizat pe datele colectate în ianuarie 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.