Două proiecte civice au șanse de a fi implementate la Petroșani în cadrul programului local de bugetare participativă

Home Administrație Două proiecte civice au șanse de a fi implementate la Petroșani în cadrul programului local de bugetare participativă

Exact 1502 voturi au adunat împreună, din partea cetățenilor municipiului Petroșani, proiectele propuse de mai multe asociații neguvernamentale în primul experiment de bugetare participativă organizat de autoritățile locale de la Petroșani.

Cele mai multe voturi – 689 la număr – le-a adunat proiectul propus de Laura Tănase, intitulat ”Hermes participativ”. Acest proiect este urmat, la doar 2 voturi distanță în opțiunile locuitorilor din Petroșani participanți la această procedură de selecție, de cel propus de Mihai Ionuț Danciu, proiect intitulat ”Refacere loc de joacă str. George Enescu”.

Pentru că fiecare din aceste proiecte au o valoare estimată la 30.000 de lei, iar bugetul propus pentru anul 2019 de administrația locală de la Petroșani în ”Programul de bugetare participativă” este 100.000 de lei, ambele proiecte ar putea fi declarate câștigătoare și, pe cale de consecință, vor putea fi implementate în cursul acestui an. O decizie în acest sens urmează să fie luată în forul legislativ local, unde rezultatele votului dat de cetățeni pe platforma on-line http://bugetareparticipativa.primariapetrosani.ro vor fi analizate în perioada imediat următoare. ”Bugetarea participativă reprezintă un proces democratic complex prin care membrii comunității au fost încurajați să decidă în mod direct cum va fi utilizată o parte din bugetul Municipiului Petroșani. Vom analiza rezultatele acestui proces de vot în ședința Consiliului local. Tot de competența Consiliului local este, mai apoi, adoptarea unor hotărâri prin care aceste proiecte să poată fi finanțate de la bugetul local. Decizia va fi luată după rectificarea bugetară, în funcție de utilitatea lor și de posibilitatea de a fi realizate”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi. 

 

Proiectul câștigător, ”Hermes participativ”, realizat de Hermes Comunitas 2007, un ONG-ul afiliat Colegiului Economic Hermes Petroșani, are în vedere îmbunătățirea infrastructurii curții școlii, precum și asigurarea unui mediu plăcut, relaxant pentru petrecerea recreațiilor, astfel încât elevii de la toate nivelurile de învățământ să se poată întâlni, să socializeze, să se relaxeze și chiar să învețe. În acest scop, ar fi necesare realizarea unui gard împrejmuitor al curții școlii, în special în zona sudică, dar și de asfaltarea unui număr de 3 alei de acces în curtea școlii, montarea unui număr de 9 bănci de odihnă și 9 coșuri de gunoi pe acestea, precum și îmbunătățirea arhitecturii peisagistice a parcului școlii prin amenajarea rondurilor de flori, toaletarea copacilor, montarea altor 11 bănci și 11 coșuri de gunoi.

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect votat de peste 600 de cetățeni, intitulat ”Refacere loc de joacă strada G.Enescu”, inițiatorul acestuia, arhitectul Mihai Danciu propune reamenajarea locului de joacă prin realizarea următoarelor obiective: delimitarea profilului stradal de locul de joacă printr-un aliniament plantat de arbori maturi; montaj rulouri gazon pe întreaga suprafață; montaj instalații de joacă din materiale rezistente la șocuri mecanice și intemperii (excluzând plasticul); montaj locuri pentru șezut din materiale rezistente la șocuri mecanice și intemperii (bănci din beton turnat, cu finisaj din lemn); refacere împrejmuire piatră râu și plasă biserică.

Celelalte proiecte evaluate în procedura de consultare publică în cadrul Programului de bugetare participativă din acest an sunt:

  • Muzeul Muntelui – 87 de voturi;
  • Străzi curate în Colonie! – 18 voturi;
  • Vreau să mă joc! – 14 voturi;
  • Respecți mediul, te respecți pe tine! – 7 voturi;