Comedia lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” se joacă și pe scena Ateneului Naţional din Iaşi

Home Cultură Comedia lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” se joacă și pe scena Ateneului Naţional din Iaşi
Comedia lui Valeriu Butulescu ”Insula femeilor” se joacă și pe scena Ateneului Naţional din Iaşi

Dincolo de spectacolul politic, în care vrând-nevrând, sunt puternic angajați și oamenii din lumea teatrului, observația maestrului Valeriu Butulescu, potrivit căruia arta teatrală îşi urmează drumul său multisecular, indiferent de calendarul electoral, este cât se poate de reală. Iar la această axiomă pare să se fi aliniat și informația cum că, între două tururi de alegeri politice, pe 12 noiembrie 2019, de la ora 19:00, pe scena Ateneului Naţional din Iaşi va avea loc o nouă reprezentație a  spectacolului „Insula femeilor”, piesa scriitorului-politician Valeriu Butulescu.

Pusă în scenă la Iași în regia lui Gheorghe Mândru – Maestru în Artă și oferită de Teatrul Republican Muzical-Dramatic ”B.P. Hașdeu” din Cahul, piesa este deja una ”cu lauri”, fiind distinsă cu Premiul I la Festivalul Comediei Românești FESTCO 2009!

„Este o comedie erotică îndrăzneață, dar curată. Exprimarea aluzivă se oprește de fiecare dată la timp. Se râde mult, fără să se cadă în derizoriu. Textul e liber, fără a fi frivol. Gata cu erotismul de tip comunist. Vrem și noi dragoste capitalistă! Din piesă transpare emoția integrării noastre europene, inclusiv în plan sexual. Patru femei, în plină erupție hormonală, naufragiază pe o insulă pustie. Ani la rând scrutează orizontul cu binoclul, în speranța că va veni un vas cu ceva echipaj masculin. Dar simbolul masculin întârzie prea mult. În imaginația femeilor, bărbatul capătă dimensiuni cosmice. Problema este dusă în plan metafizic. Femeile se roagă să se producă o invazie a bărbaților. Rugăciunile lor sunt parțial ascultate. Un cuter de pescari se zdrobește de insulă. Din epavă femeile recuperează prețioasa încărcătură: doi marinari răniți. Din păcate, tensiunea erotică a femeilor insulare crește. Cei doi bărbați alcătuiesc un parteneriat sexual legal: au toate hârtiile necesare, semnate și parafate la Bruxelles”, arată dramaturgul Valeriu Butulescu în caietul program al evenimentului.

Cuvinte frumoase la adresa textului are şi regizorul spectacolului. „Insula femeilor” m-a captivat din capul locului prin dinamismul acțiunii și comismul abundent al situațiilor, al personajelor și al limbajului ce divulgă un dramaturg ingenios și cu un contagios sentiment al umorului, important pentru mine fiind, concomitent, și faptul că în ea sunt abordate și probleme de actualitate ce se manifestă acut sau voalat în societatea contemporană”, spune maestrul în artă Gheorghe Mândru.

Anul acesta „Insula femeilor” a intrat în atenţia unor scene respectabile din trei ţări vecine şi prietene: Cercul Militar Naţional din Bucureşti (regia Ştefan Iordache), Teatrul „Apart” din Plovdiv (regia, Sasho Petkov) şi Teatrul Republican „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul.

”Sunt convins că spectatorii vor uita de alegeri! Şi vor râde copios, la unison, indiferent care pe cine a votat”, mai spune despre acest eveniment cultural scriitorul Valeriu Butulescu.