Absolut toate locurile din sala Cinematografului ”Șerban Ionescu” din Petroșani s-au ocupat în seara zilei de marți, 26 februarie 2020, de cei care au ținut să vizioneze proiecția specială a filmelor documentare ”Maria – inima României” și ”Războiul Regelui”, două excepționale producții cinematografice purtând semnătura unei echipe dedicate reflectării exacte a personalității unora dintre cei mai reprezentativi conducători ai României moderne dar și a unor momente semnificative din istoria țării noastre.
Tineri și adulți deopotrivă au venit la acest eveniment special, nu neapărat pentru că filmele au putut fi vizionate gratuit la Petroșani, grație deciziei luate de Casa de producție Chainsaw Europe, ci mai ales pentru că au avut ocazia de a se întâlni cu producătorii acestor pelicule documentare, John Florescu și Dan Drăghicescu, care au venit în mod special la Petroșani pentru a oferi ocazia publicului să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri despre culisele producției care ilustrează viața uneia dintre cele mai îndrăgite și respectate personalități ale începutului de secol XIX, Maria – Regina României. Iar cei care au fost prezenți în sala de cinema, au avut la rândul lor ocazia de a fi fascinați de personalitatea acesteia, de felul în care a fost privită și primită Regina Maria în întreaga lume, așa cum au avut ocazia să afle ceea ce istoria învățată la școală în anii negri ai comunismului (dar, din păcate, mulți ani și după aceea!) ascunsese mai bine de o jumătate de secol și anume rolul major al Reginei Maria în Tratatul de Pace de la Paris din 1920, moment istoric prin care Marile Puteri câștigătoare ale Primului Război Mondial au recunoscut dreptul României asupra unor ample teritorii din Transilvania, Basarabia, Bucovina care au dublat, practic, suprafața țării noastre.
Producătorul celor două filme istorice care reconsideră adevărul istoric privind rolul Casei Regale în Istoria României, americanul de origine română John Florescu (fiul istoricului și diplomatului Radu Florescu) a avut o dublă misiune la Petroșani, având în vedere că pe lângă promovarea peliculei ”Regina – Inima României”, și-a propus să continue proiectul inițiat de tată său, în urmă cu 21 de ani, respectiv oferirea unui program de burse pentru tinerii talentați din regiunea Văii Jiului. ”Am mai fost prezent, acum 20 de ani la Petroșani. Atunci, șase copii de aici, cu talente deosebite au fost selectați în 1999 pentru o bursă de studii la Boston, în America, prin intermediul fondului special creat de tatăl meu, Radu Florescu în acest scop. Nu mai știam nimic despre cei care au beneficiat de această bursă, dar providența a făcut ca, în urmă cu câteva săptămâni, să cunosc la București o tânără din Valea Jiului care coordonează o rețea de ONG-uri, Adina Vințan. Ea mi-a spus că știe pe cineva care ar putea să mă ajute să-i regăsesc pe acei tineri și mi-a recomandat să iau legătura cu Alexandru Kelemen. Nu vă pot spune ce surpriză mare a fost să aflu că, de fapt, Alexandru este chiar unul dintre acei șase bursieri ai noștri din 1999 și cât mă bucur că astăzi, el înțeleg că este un om dedicat vieții sociale din comunitatea Văii Jiului”, ne-a destăinuit John Florescu.
Acum, așa cum am aflat de la John Florescu, comisia ca va selecta o nouă serie de bursieri care vor beneficia de Bursa de studii în SUA constituită, prin testament, de diplomatul Radu Florescu, îl va avea în componență și pe Alexandru Kelemen, cel care va conduce selecția pentru desemnarea viitorului bursier de la Petroșani.
Gestul familiei Florescu de a sprijini tinerii speciali din Petroșani, dar și gestul său generos de a promova gratuit în Valea Jiului cele două filme documentare pe care le-a produs, a fost recunoscut oficial și de către primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi care a ținut, chiar în debutul galei de film de marți seara, să-i decerneze lui John Florescu o ”Diplomă de Excelență” și o medalie cu efigia municipalității. ”Am ținut să îi mulțumesc public domnului John Florescu, oferindu-i o diplomă de excelență și o medalie omagială, în semn de recunoaștere, atât pentru el, cât și pentru tatăl său. I-am mulțumit, în acest fel, și pentru generosul său proiect cultural și educațional, de a prezenta filmul istoric privind viața Reginei Maria și cel privind adevărul istoric asupra rolului Regelui Mihai I în momentul 23 august 1944, gratuit, publicului din Valea Jiului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Alături de John Florescu, a fost prezent cu acest prilej la Petroșani și producătorul executiv al acestei serii de filme documentare, Dan Drăghicescu. Acesta s-a declarat onorat că a putut contribui la realizarea filmelor ”Războiul Regelui” și ”Maria – Inima României”, dar mai ales de faptul că a avut, la rândul său, șansa de a lucra în aceste proiecte, alături de John Florescu. ”Am observat că românii au lacune în ceea ce privește cunoașterea corectă a istoriei lor, cu toate că există în rândul românilor o firească și profundă admirație față de rolul marilor personalități istorice. Din rândul acestor personalități care merită toată admirația noastră, fac parte cu siguranță Regina Maria și Regele Mihai, iar adevărul istoric cu privire la viața și faptele lor trebuiesc cunoscute. De aceea am realizat acest proiect, prin care vrem ca filmele noastre să ajungă în atenția oamenilor. Deja, peste 5 milioane de români au văzut aceste filme, fie în proiecțiile gratuite pe care le facem în cinematografele din țară, fie la televiziune (pe canalul History – care ne este partener, fie la postul PRO TV, fie pe Internet). Ceea ce ne propunem acum, datorită și sprijinului pe care-l avem de la sponsorii noștri generoși, este să facem în așa fel încât în fiecare școală din România să ducem un DVD cu aceste filme, astfel încât ele să poată fi prezentate de profesorii de istorie, tuturor copiilor”, a declarat Dan Drăghicescu.
Pe lângă cele două filme remarcabile privind personalitățile marcante ale Casei Regale a României care au fost Regina Maria și Regele Mihai, Casa de producție Chainsaw Europe are în lucru acum un alt proiect comun al producătorilor John Florescu și Dan Drăghicescu, care-și propune să dezvăluie adevărata personalitate a unei alte figuri emblematice pentru istoria românilor: Vlad Țepeș.