Europarlamentarii Grupului PPE sunt hotărâți să-și exprime dreptul de veto în legătură cu Bugetul multianual (MFF) al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și al Planului de redresare economică după criza Covid-19 dacă Parlamentul European (PE) nu este implicat pe deplin în toate deciziile ce vor fi luate în legătură cu aceste două proiecte de importanță crucială pentru Uniune.
În explicația de vot pentru Rezoluția comună referitoare la noul Cadru Financiar Multianual, resursele proprii și planul de redresare, adoptată, vineri de PE, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR) argumentează această decizie, subliniind faptul că deputații din Grupul PPE resimt răspunderea mandatului primit din partea cetățenilor europeni, precum și responsabilitatea pe care o au față de tânăra generație. ”Parlamentul European este instituția cea mai reprezentativă a democrației europene, noi, parlamentarii, fiind aleși direct de către cetățenii europeni care trăiesc în toate regiunile, în toate comunitățile, în toate statele membre. Determinarea noastră de a fi implicați pe deplin este legitimă cu atât mai mult cu cât ne aflăm în cea mai profundă criză de după cel de-al doilea război mondial, iar cetățenii ne-au mandatat pentru a le reprezenta interesele”, a afirmat europarlamentarul UDMR în explicația sa de vot.
Potrivit lui Winkler, Grupul PPE din legislativul european a formulat câteva solicitări cu privire la viitorul buget multianual fără îndeplinirea cărora a anunțat că nu va vota MFF 2021-2027. ”Cea mai importantă dintre acestea se referă la finanțarea adecvată a celor două mari politici ale UE, respectiv Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Această finanțare trebuie să fie majorată față de cea din perioada actuală, iar noile priorități trebuie acoperite prin noi resurse proprii ale bugetului european. Planul de redresare economică este corelat cu bugetul multianual, iar atragerea de capital privat pentru a finanța acest plan va fi garantată de bugetul european. De aceea, valoarea și structura Planului de redresare trebuie să fie supuse dezbaterii și votului în PE. Toate aceste așteptări vor putea fi satisfăcute de către Comisia Europeană doar dacă noua propunere pentru MFF 2021-2027 va fi mult ameliorată față de propunerea inițială formulată în anul 2018”, a mai arătat Winkler.
Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că Grupul PPE resimte răspunderea pe care o are mai ales în fața tinerei generații, care nu trebuie să devină o ”generație pierdută”.
”Ne aflăm într-o situație nouă, fără precedent în ultimele decenii. PIB-ul UE se va diminua cu până la 8 procente chiar dacă pandemia se va încheia în curând. Dacă în partea a doua a anului va exista un nou val al pandemiei, prăbușirea PIB-ului poate să depășească chiar 12% în UE. În aceste condiții, așteptăm o propunere consistentă pentru noul buget și ne exprimăm speranța că atât Comisia Europeană, cât și liderii europeni în cadrul Consiliului să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate. Cel mai important argument al poziției Grupului PPE este răspunderea noastră în fața tinerei generații. În urmă cu 10 ani, în 2009-2010, criza financiară a generat șomaj masiv în rândul tinerilor, creând o generație pierdută. Nu putem accepta ca această criză să aibă ca rezultat o nouă generație pierdută în Europa. Există, însă și un argument care se raportează la economia globală. În zilele acestea, marii competitori au intrat într-o nouă cursă a măsurilor de încetare a restricțiilor și de repornire a economiei. În această cursă, UE se confruntă cu SUA și China, iar interesul cetățenilor europeni și companiilor noastre este să nu fim noi perdanții acestei curse globale”, a precizat Iuliu Winkler.
Rezoluția comună cu privire noul Cadru Financiar Multianual, resursele proprii și planul de redresare exprimă poziția legislativului european referitoare la noua propunere pentru MFF 2021-2027 și Planul de redresare economică pe care Comisia Europeană urmează să le transmită în perioada imediat următoare.