Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că tema unui singur UAT în Valea Jiului e doar o temă populistă de campanie electorală

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că tema unui singur UAT în Valea Jiului e doar o temă populistă de campanie electorală
Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că tema unui singur UAT în Valea Jiului e doar o temă populistă de campanie electorală

Demersul primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care și-a anunțat ceilalți colegi primari din Valea Jiului că intenționează să facă diligențe pentru reorganizarea administrativă a Văii Jiului într-o singură localitate nu este, în opinia senatorului PSD Cristian Resmeriță decât reluarea unei teme populiste de campanie electorală, pe fond chestiunea fiind nu doar o utopie, ci și total ineficientă.

Mai mult, senatorul Resmeriță apreciază că lansarea acestui subiect de dezbatere în spațiul public de către primarul Petroșaniului constituie și un demers neloial al acestuia față de ceilalți primari din Valea Jiului. ”Vreau să vă spun că, după alegerile din 2016, când și eu eram primar la Lupeni, toți primarii din Valea Jiului am făcut o înțelegere și anume ca, pe subiecte comune care țin de Valea Jiului, de Strategia de dezvoltare a zonei, să fim cu toții în consens. Am convenit ca pe orice subiect de acest fel, să ne întâlnim, să convenim asupra unei declarații comune și să fim în consens. Sigur, eu am plecat de la Primăria Lupeni după o vreme, a venit alt primar, dar nu cred că această gândire s-a schimbat și tocmai de aceea, pentru că am observat că niciunul din ceilalți primari nu a luat atitudine față de acest demers al domnului primar Iacob-Ridzi, o fac eu. Și o fac afirmând că, de fapt, acesta nu este decât un demers unilateral, fără finalitate, pur populist al primarului PDL-PNL al Petroșaniului, lansat probabil dintr-o disperare a acestuia în perspectiva alegerilor locale din acest an. Mai ales că tema a mai fost lansată în spațiul public, tot înaintea alegerilor locale și în 2016, tot de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Interesant este însă că, pe bună dreptate, subiectul nu se regăsește ca propunere în niciuna din întâlnirile comune pe care cei 6 primari le-au avut cu reprezentanți ai Guvernului și ai Uniunii Europene și în nici un document oficial”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta apreciază că, de fapt, o astfel de unitate administrativă nici nu poate fi realizabilă la nivelul localităților din Valea Jiului, nici nu ar fi una utilă pentru cetățeni și nu ar face nimic altceva decât să supraîncarce administrația locală cu încă o funcție de ”primar general”, cu întregul aparat funcționăresc aferent. Mai mult, senatorul Resmeriță este de părere că până și argumentul justificativ adus în discuție de inițiatorul acestui demers, respectiv oportunitatea atragerii mai multor fonduri europene, nu face altceva decât să ascundă, în pragul unei noi runde de alegeri, nereușitele actualei administrații de la Petroșani. ”Eu îl înțeleg pe domnul primar Iacob-Ridzi când aduce în discuție tema aceasta a atragerii de fonduri europene, pentru că în momentul de față, nu pe vorbe, ci pe date concrete, Petroșaniul este localitatea care a atras cele mai puține fonduri europene pe cap de locuitor la nivelul întregii regiuni. Asta ne arară cifrele, fără nici un fel de supărare. Spre exemplu, numai la Lupeni, fratele meu care este doar de 3 ani primar, a reușit să atragă fonduri europene de 30 de ori mai mari decât a reușit domnul Iacob-Ridzi. Bineînțeles că, în atare condiții, primarul de la Petroșani dorește să se asocieze cu ceilalți primari, pentru că așa ar putea spune și domnia sa că a făcut câte ceva în acești ultimi 4 ani”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

În opinia acestuia, dincolo de dezbaterile de natură electorală, este adevărat că s-au mai făcut și la Petroșani lucruri bune. Însă Cristian Resmeriță e de părere că multe din proiectele realizate la Petroșani poartă o puternică amprentă a guvernării PSD. ”S-au făcut câteva lucruri importante la Petroșani, dar multe dintre acestea nu s-au făcut datorită Primăriei din Petroșani. Spre exemplu, s-au alocat 140 de miliarde de lei pentru Spitalul de Urgență din Petroșani, undeva în primăvara anului trecut. I-a alocat guvernarea PSD și, atât eu, cât și domnul președinte Laurențiu Nistor ne-am implicat în acest sens, pentru că am considerat că Spitalul din Petroșani este al tuturor cetățenilor din Vale și am insistat să primească această finanțare. Apoi, un alt exemplu: drumul spre Parâng. Nu știu cine a demarat acest proiect, dar ceea ce știu sigur este că banii pentru finanțarea acestui proiect important pentru noi toți, pentru dezvoltarea turismului în Valea Jiului, i-a alocat, anul trecut, guvernarea PSD, așa cum știu că acest drum se face acum, pe o guvernare județeană PSD. Apoi, alt exemplu, cu atragerea de fonduri europene: fără supărare, este cert faptul că o parte însemnată a fondurilor europene pentru infrastructura din toată Valea Jiului au fost atrase de Apa Serv. Că au fost sau sunt probleme legate de disconfortul pe care-l crează aceste investiții, nu știu, dar ceea ce știu este că sunt câteva zeci de milioane de euro investiți într-un domeniu vital și pentru care, din păcate, meritul domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi este unul mic, spre deloc”, a declarat Cristian Resmeriță.

Președintele executiv al PSD Hunedoara, Cristian Resmeriță consideră că toate aceste adevăruri nu pot fi ascunse în fața cetățenilor, care analizează acum cu multă perspicacitate și spirit analitic activitatea fiecăruia dintre oamenii politici care doresc să fie lideri ai comunităților și după alegerile din acest an. Iar la acest capitol, cu toată prietenia și considerația declarată față de primarul Petroșaniului, senatorul Resmeriță este de părere că acesta se află într-o stare de disperare care-l determină să abordeze teme greșite, într-un mod care nu-i face nici cinste și nu-i va aduce nici argumente electorale considerabile.