”Școala de Muzică”, așa cum este cunoscută secția de Muzică a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani a fost, încă de la înființarea ei, o adevărată ”Fabrică de pian”, în care și-au făcut ucenicia în muzică numeroși artiști talentați. Unul dintre ei este pianistul Aurelian Epuraș, un artist nativ care în urmă cu mai bine de trei decenii, avea să-și descopere pasiunea pentru acest instrument, chiar la această școală. ”Așa arată un pian ?” a fost prima întrebare pe care i-a pus-o atunci tânărul artist dascălului său, prof. Ginel Petrescu. Arc peste timp, revenit acasă după o experiență de 13 ani ca profesor de pian în Franța, ca profesor de pian la aceeași școală de muzică, Aurelian Epuraș avea să primească aceeași întrebare de la o elevă cu bucle aurii, în prima ei oră de pian. ”Așa arată un pian?”
De la această ”poveste de viață” a pornit de fapt frumoasa poveste a unui experiment care și-a propus să unească întreaga comunitate a Văii Jiului în jurul unui proiect ambițios: achiziționarea unui pian de concert la care noi și noi generații de copii talentați care-și doresc să deslușească tainele muzicii, să poată învăța și să poată susține primele lor concerte. ”Din experiența dobândită timp de 13 ani ca pianist și profesor de pian în Franța, am știut că pot aduce un plus comunității mele, că pot munci cântând, iar din concerte pot strânge banii necesari pentru achiziționarea acestui pian de concert. Am simțit că mă pot baza pe prietenii mei muzicieni, profesori din școală, artiști locali, foști elevi ai Școlii de Muzică și nu vor refuza invitația de a mi se alătura la construcția acestui proiect. Inițial, mi-am propus să susținem 36 de concerte, în fiecare lună câte un concert, timp de 36 luni, pentru a putea aduna suma necesară. Dar Divinitatea mi-a revelat toate căile potrivite și a făcut posibilă împlinirea proiectului în doar 12 luni”, spune prof. Aurelian Epuraș.
La inițiativa acestuia s-a născut Asociația ”Fabrica de Pian”, care a atras repede în rândul ”muncitorilor” dispuși să pună umărul la succesul acestui proiect, alături de profesori și părinți ai generației de astăzi a școlii de muzică, oameni de valoare din comunitatea Văii Jiului (și nu numai), Alexandra Glogojan, Alexandru Cazan, Alexandru Hotea, Anca Ciolca, Andrei Popa, Adina Risipitu, Alex Pruteanu, Carmen Macavei, Cătălin Stepa, Claudia Maria Georgescu, Claudia Șponor, Corina Răducanu, Cosmin Rãdescu, Cristian Preda, Diana Mitrache, Eugen Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Marius Niculescu, Mihaela Manciu, Mihai Alexandru, Mirela Vișan, Natalia Kovaks Emoke, Radu Chința, Radu Tudosie, Ramona Roşulescu, Remus Henning, Roland Toth, Teodosie Cuciuc, Laurențiu Vlad, fiind doar câțiva dintre aceștia. Similar, contribuții esențiale au avut: Episcopia Devei și Hunedoarei, Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Primăria municipiului Petroșani, Primăria municipiului Lupeni, Cristian Resmeriță, Emil Părău, Comanderia nr. 32 Matei Corvin Petroșani, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Aztek Caffe, Carrefour Market, Klavier Art, Magazin Decor, Cabinet Medical Neag Anca, avocat Adrian Stroia, notar Liviu Gherghin, Adarco Invest Petroșani, Keops Serv Petroșani, INSEMEX Petroșani, Sindicatul Liber INSEMEX Petroșani, Diacom Prestcom SRL Lupeni, Realcom SA Petroșani, CMI Toropu Bogdan, Lions Club Via Regis Petroșani, Klu Photography, Kapital TV, Mondo TV, Ziarul Exclusiv, Cronica Vāii Jiului, Zvj.Ro, Gazeta de Dimineațā, Realitatea de Hunedoara, Cristian Preda Photography, Expert contabil Cristina Alexandrescu, SC Elcompet SRL, Doctor Jan Andi Marin ș.a.
”Am simțit de la început că poate fi un proiect frumos, un plus de imagine pentru școala în care am învățat, colegii mei de la școală și comunitatea Văii Jiului știind că aici există o adevărată pepinieră de artiști care pot deveni mari muzicieni. De ce să nu avem și noi un mic Clayderman, care să fie mesagerul Văii Jiului în întreaga lume? Pentru că este o șansă foarte mare pentru copiii talentați ai secolului XXI de a-și perfecționa talentul la nivel local și de a se afirma la nivel național sau internațional. După zeci de nopți în care m-am gândit cum ar trebui să funcționeze această fabrică în care ar urma să fie construit un singur pian, mi s-a revelat titlul sugestiv: “Fabrica de pian”, deși știam că există doar fabrici de piane. Atunci am împărtășit dorința mea celor mai apropiați colegi și prieteni ai mei, primii susținători de altfel: prof. Cosmin Kiss, prof. Adina Stan, prof. Nicoleta Demeter, prof. Ștefan Demeter, prof. Camelia Ilina, notar Liviu Gherghin, avocat Adrian Stroia, Managerul Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani Cosmin Rădescu, primar Tiberiu Iacob Ridzi. Le-am spus încrezător: dacă nu avem un pian, îl vom construi, vom fabrica un pian, centimetru cu centimetru. Mi-au oferit din prima clipă sprijinul lor și am pornit împreună pe un drum ce avea să ne surprindă plăcut pe fiecare din noi, datorită deschiderii tuturor celor care ni s-au alăturat. Divinitatea ne-a trimis toți muncitorii potriviți: copiii, părinții lor, dascăli, oameni din comunitate, artiști locali sau recunoscuți la nivel național, colegi din teatru, instituții bisericești, administrații locale, mass-media și mulți oameni cu suflete mărețe”, explică prof. Aurelian Epuraș.
Fabrica de Pian a luat naștyere la Petroșani în 25 ianuarie 2019. Astăzi, primul obiectiv al acesteia a fost deja îndeplinit. După 30 de ani de activitate, secția de muzică a Școlii gimnaziale IG Duca din Petroșani, are în sfârșit un pian de concert. Iar ceea ce este și mai important este că acest pian de concert nu este un pian de serie. Este un Kawai GX2 GrandPiano, fabricat în Japonia, la Hamamatsu, într-o fabrică în care, din 1927, se realizează cele mai strălucite piane de concert din lume. ”În clipa în care a ajuns în orașul nostru acest pian de concert a devenit o istorie, fiind primul de acest gen din întreaga existență a Văii Jiului. Poate pentru unii acest pian de concert nu înseamnă foarte mult, dar pentru micii artiști, pentru copiii talentați, acest pian poate însemna un prim pas în viață și cu siguranță va fi o piatră de temelie pentru viitorul lor ca muzicieni. Pentru toți elevii care se pregătesc pe pianinele de studiu din sala de clasă, să își poată interpreta piesele pe acest pian de concert va fi încununarea supremă a muncii lor. Atingându-i aceste clape vor transforma fiecare sunet într-o pasăre măiastră cu glas cristalin și totul în jur poate deveni divin. Pentru aceste clipe, acum știu că a meritat să aștept 30 de ani. Visul meu ca mic elev pianist a devenit realitate, ca profesor pianist pentru toți elevii”, explică Aurelian Epuraș.
În plus, pentru că ”alinierea planetelor” a funcționat și în acest proiect, a fost creată o oportunitate favorabilă prin care școala de muzică de la Pertroșani are de pe acum și o sală de concert. ”Acest pian unic trebuia să aibă o sală de concert pe măsură. Și cum nimic nu e întâmplător, s-a aflat în preajmă, Alexandru Pruteanu, un fost elev al Școlii Gimnaziale „I. G. Duca”, acum arhitect și designer de interior, care s-a oferit să ne proiecteze această sală. Zile și nopți am petrecut, contra cronometru până la sosirea pianului, alături de alți mesageri divini – muncitori de acum, în fabrica de pian. Am fost toți cei mai buni meseriași și chiar dacă unii sunt profesori de pian, directori, scenografi, electricieni, tâmplari, îngrijitori, ingineri și alte profesii, acolo am devenit cu toții o echipă, o familie. Meritul realizării acestui proiect grandios se datorează comunității noastre, în special acelor suflete care au rezonat cu arta și ni s-au alăturat într-un mod sincer, necondiționat și repetitiv”, mai spune prof. Aurelian Epuraș.
De pe acum, ”Fabrica de pian” va trece la un nou nivel de… producție. De data aceasta va fi unul cu puternice conotații artistice, pentru că sala de concerte de la Școala ”IG Duca” va deveni rampa de lansare a viitorilor pianiști ai țării și ai lumii, iar noi, iubitorii muzicii clasice din comunitatea Văii Jiului vom avea privilegiul de a fi primii lor spectatori. Începând chiar din acest an, copii excepționali precum Acs Emma, Alexandrescu Rẵzvan, Andrica Daria, Andronache Eduard, Antonescu Adonia, Bâtoancã Carla, Birtolom Raluca, Boantã Flavia, Boantã Melisa, Boantã Naomi, Boko Elida, Boko Ligia, Cãlina Ionela, Chiriac Mario, Cozma Tiago Samuel, Creţu Damaris, Darie Anastasia, Dohotar Raisa, Filip Timeea, Frank Ecaterina, Ghiura Diana Elena, Gorgan Vanessa, Hoarcã Codrea Teodora, Iacob Alexandru, Kiss Flavia, Kiss Levi, Kiss Tania, Kutasi Zsolt, Leonte Timeea, Neag Mihai, Onuk Aylin, Ponyiczky Patricia Elena, Proteasa Elias, Roşca Remus, Simulea Patricia Elena, Solovan Eduard, Solovan Rareş, Stana Delia-Maria, Ş̦uvar Riana, Unguraş Patricia, Torok Radu vor avea ocazia de a cânta (și de a ne încânta !) la acest pian de concert. Apoi vor veni alții, și alții, și alții. Pentru că, în ultimii 30 de ani de activitate pe acest palier al artei muzicale, copii talentați au demonstrat că aici se poate scrie istorie.
În concluzie, cum spune inimosul profesor-artist Aurelian Epuraș, e momentulo să ne deschidem sufletele spre artă, spre muzică și spre cei care le dau valoarea: ”Tăiem panglica? Nu, nu tăiem panglica… Deschidem șampania? Nu, nici asta… Vă invităm doar să vă deschideți sufletele spre frumos. Spre lumina care înseamnă succesul generat prin handmade. Prin mâna oamenilor acestor locuri pentru oamenii acestor locuri.”
Felicitări, maestre Aurelian Epuraș ! Mulțumiri tuturor artizanilor acestui proiect care demonstrează, o dată în plus, că acolo unde oamenii se unesc, orice fel de bariere dispar și visele pot deveni realitate. Chiar mai repede decât socotim !