”Datoria de a onora”, carte-document care atestă patriotismul, credința și implicarea ofițerilor rezerviști din Hunedoara în cinstirea Eroilor Neamului Românesc

Home Cultură ”Datoria de a onora”, carte-document care atestă patriotismul, credința și implicarea ofițerilor rezerviști din Hunedoara în cinstirea Eroilor Neamului Românesc

De cel puțin trei decenii încoace, Armata și Biserica se numără constant în rândul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere. Aceleași instituții au devenit, în toți acești ani, principalele repere ale patriotismului, ale românismului autentic, grație acțiunilor constante derulate de ofițeri, subofițeri și preoți întru cinstirea Eroilor Neamului Românesc. În rândul acestora, o astfel de onorantă misiune și-au asumat-o, de 15 ani încoace, și cadrele militare din cadrul Filialei județene ”Sarmizegetusa” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei. Am avut bucuria de a scrie despre acțiunile acestora în toți acești ani, cu bucuria că în vatra istorică a județului Hunedoara există atât de mulți oameni pentru care patriotismul și cultul Eroilor însă reprezintă o datorie de onoare, asumată cu cinste și responsabilitate.

În aceste zile în care România sărbătorește  Ziua Armatei, pentru cadrele militare în rezervă și retragere din județul Hunedoara sărbătoarea este dublată de aniversarea a 15 ani de la înființarea asociației ”Sarmizegetusa” sub stindardul căreia, an de an, s-au născut activități cultural-istorice și patriotice unice, emoționante și demne de apreciere. Celor care au urmărit activitatea inimoșilor militari rezerviști, purtători cu cinste ai uniformei kaki și ai însemnelor gradelor militare dobândite de-a lungul carierei, nu le sunt străine frumoasele pelerinaje de la Țebea, Câmpeni sau Baia de Criș și ceremoniile absolut emoționante care au avut loc în acele locuri care amintesc de viața și trecerea în eternitate a celui mai român dintre români – ”Crăișorul Munților” Avram Iancu. Așa cum rămân pentru vecie mărturie a onorului dat de camarazii acestei asociații Eroilor români care au luptat în Marele Război al Reîntregirii pe frontul din Pasul Vâlcan și de la Merișor, locuri în care au fost ”zidite”, cu strădanie, cu cinste și cu mândrie, monumente de suflet devenite tot atâtea noi repere de pelerinaj pentru patrioții români. Sigur, multe alte activități ale membrilor Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, au fost derulate de-a lungul acestor 15 ani de istorie și patriotism, încât simpla lor înșirare nu ar încăpea în spațiul unui articol de ziar.

Tocmai de aceea, pentru a lăsa moștenire generațiilor care vor urma, activitățile lor frumoase, dragostea de neam și țară, cultul Eroilor și interacțiunea întru cinstirea acestora cu preoți și prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, ai administrațiilor publice și alți oameni de bine, toate aceste fapte au fost adunate într-o carte-document realizată la inițiativa și cu aportul direct al unor dintre cei care au fost și sunt sufletul celor mai multe din aceste acțiuni, col.(r) Dănilă Moldovan – Președintele Filialei județene ”Sarmizegetusa” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Alexandru Ioan Cuza” și cpt.(r) ing. Gheorghe Ile – Președinte al Filialei Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”.

Volumul, intitulat ”Datoria de a onora”, apărut recent la Editura Călăuza din Deva, sub semnătura celor doi autori menționați anterior, este o adevărată frescă în imagini, documente și cuvinte potrivite a acțiunilor derulate de militarii rezerviști hunedoreni în ultimii 15 ani, împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei, cu unități școlare din județ și cu primari, viceprimari și consilieri locali sau județeni care li s-au alăturat, dar și o veritabilă epopee a unor Oameni de Neam Românesc. Sigur, sunt onorat că am putut fi părtaș la o serie dintre acțiunile reflectate în acest volum așa cum sunt bucuros că în carte se regăsesc și o seamă de imagini pe care și eu, dar mai ales, fiul meu, le-am surprins la diferite activități prezentate în carte.

Concluzionând, nici că se putea întâmpina altfel decât prin apariția acestei cărți de onoare, Centenarul definitivării recunoașterii depline a jertfei ostașilor eroi căzuți în Marele Război al Reîntregirii și al actului de patriotism al bravilor români care au îndeplinit visul de aur al tuturor românilor: făurirea României Mari. Iată de ce, felicitându-i pe cei care au avut ideea realizării acestei cărți, dar și pe toți aceia care au făcut posibile faptele consemnate în aceasta, vă recomandăm cu stăruință să parcurgeți cele 250 de pagini ale acestui ”jurnal militar pe timp de pace”, garantându-vă că, la final, veți înțelege pe deplin de ce Armata și Biserica sunt instituțiile în care cei mai mulți români își pun încrederea și speranțele în viitorul acestei națiuni și al acestei țări. Așa cum veți înțelege și de ce, la Țebea sau la Pasul Vîlcan, la Deva sau în Defileul Jiului, la Brad sau la Merișor, patriotismul unor militari de carieră este încă, din fericire, unul atât de prezent în viața comunităților din județul Hunedoara, leagănul poporului român.