În mod absolut inexplicabil, Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților a dat un vot Negativ pentru proiectul legislativ 558/2020 inițiat de senatorul Cristian Resmeriță, proiect care prevede introducerea unui spor salarial pentru mai multe categorii profesionale care activează în regiunea Văii Jiului. Informația a fost adusă la cunoștința opiniei publice chiar de către Cristian Resmeriță, care nu vede în votul deputaților din Comisia pentru Învățământ decât o atitudine pur politică ”marca PNL”.
”Trebuie să recunosc că, personal, am fost de-a dreptul șocat să văd că în Comisia pentru Educație, în care toți membrii sunt la bază profesori, un proiect de lege care vizează acordarea unui spor salarial pentru cadrele didactice, este respins fără nici o explicație. Atitudinea membrilor acestei comisii parlamentare este pentru mine și mai greu de înțeles cu cât, mai bine de 7 ani, am, făcut parte și eu din această comisie parlamentară, dar niciodată nu s-a întâmplat ca unei legi pentru salariații din Educație să i se dea aviz Negativ. Se vede treaba că PNL are orgolii, însă chiar dacă ne aflăm în prejma unei campanii electorale, să avizezi negativ o lege doar pentru că e inițiată de un parlamentar de la PSD mi se pare cel puțin de domeniul absurdului”, spune senatorul Cristian Resmeriță.
În opinia acestuia, doar rivalitatea PSD-PNL reprezintă motivul pentru care în comisia condusă de proaspătul liberal Sorin Câmpeanu (fost ministru al Educației în Guvernul Ponta), acum candidat pentru Senat pe listele PNL, în ”umbra” lui Florin Cîțu (un alt parlamentar care, așa cum precizează Resmeriță, se opune acestui demers legislativ !) a fost păcălită să dea un asemenea verdict care însă aduce în atenție, așa cum observă Cristian Resmeriță, dorința celor din PNL și USR de a bloca acest proiect de lege așteptat de câteva mii de oameni din domenii cheie ale vieții sociale din Valea Jiului: medici, profesori, asistenți sociali. ”Sincer, eu m-am așteptat ca în dezbaterile parlamentare care au loc pe acest proiect de lege, colegii parlamentari, indiferent de partidul din care fac parte, să aducă îmbunătățiri proiectului meu, să depună amendamente care să includă eventual și alte zone geografice cu probleme similare Văii Jiului sau alte categorii profesionale în rândul potențialilor beneficiari, nicidecum să voteze în defavoarea oamenilor care i-au trimis în Parlament”, mai spune senatorul Cristian Resmeriță.
Desigur, în parcursul de până acum al acestui proiect de lege, care a fost adoptat în Senat și care deja a primit deja două avize favorabile în Camera Deputaților și doar unul negativ, lucrurile par să se îndrepte spre un deznodământ fericit pentru cei care ar urma să beneficieze de prevederile acestei legi. Și inițiatorul legii se declară optimist, însă recunoaște că și-ar dori ca Parlamentul să adopte proiectul încă din actuala legislatură, în care Resmeriță se mai poate baza totuși pe o majoritate parlamentară. ”Sigur că votul negativ din Comisia pentru Învățământ mă întristează, dar mă ambiționează și mai mult să duc la capăt acest proiecte de lege pentru oamenii din Valea Jiului. Eu vreau să cred că acest vot singular este doar o greșeală, o rătăcire de moment a profesorilor din Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților. Desigur, este un lucru regretabil că PNL se opune acestei inițiative legislative. Dar, eu voi face tot ce pot pentru a duce pe repede înainte această inițiativă legislativă către votul final, pentru că simt că după alegerile din 6 decembrie, Parlamentul poate să aibă o altă configurație politică și nu am certitudinea, în momentul de față, că PSD va câștiga alegerile parlamentare. Ori, în momentul în care Camera Deputaților are o altă configurație politică, mie îmi este foarte frică că această inițiativă privind sporul de Valea Jiului va fi respinsă de o eventuală majoritate PNL- USR, care s-ar putea forma. Doresc să fac un apel la cei care sunt parlamentari PNL să înțeleagă că nu trebuie să ne jucăm cu astfel de subiecte și nu are rost să facem din ele un prilej de controversă politică, ci să ne gândim la oamenii care merită și trebuie să primească aceste drepturi de natură salarială”, a mai spus senatorul PSD Cristian Resmeriță.
Acesta își exprimă speranța că totuși, până la finalul mandatului pe care-l are actualul Parlament, proiectul său de lege privind modificarea și completarea Legii cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice (legea 153/2017) va obține celelalte două avize din comisiile parlamentare, va obține un raport final favorabil și, cel mai important, un vot majoritar în plenul Camerei Deputaților, astfel încât ea să poată intra în vigoare încă de la debutul anului 2021. Cristian Resmeriță mai spune că acest proiect de lege, deși nu a fost gândit în contextul pandemiei de coronavirus, vine să completeze și eforturile pe care cadrele sanitare, cadrele didactice și asistenții sociali din Valea Jiului le duc cu stoicism și cu responsabilitate, iar PNL, USR și alți politicieni au datoria de a observa și aceste lucruri și au obligația de a vota pentru oameni și nu împotriva acestora.