Campania ”Dăm Click pe România 2020 aduce ”Șanse egale la educație” pentru elevii claselor de învățământ special de la Liceul Tehnologic ”D. Leonida” din Petroșani

Home Educație Campania ”Dăm Click pe România 2020 aduce ”Șanse egale la educație” pentru elevii claselor de învățământ special de la Liceul Tehnologic ”D. Leonida” din Petroșani
Campania ”Dăm Click pe România 2020 aduce ”Șanse egale la educație” pentru elevii claselor de învățământ special de la Liceul Tehnologic ”D. Leonida” din Petroșani

”Șanse egale la educație” este numele celui mai recent proiect câștigat de Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani. De această dată este vorba despre un proiect accesat în cadrul programului național ”Ateliere fără frontiere”, un program susținut de Kaufland și OMV Petrom , prin care au fost obținute echipamente IT necesare în vederea echipării unui laborator de informatică destinat exclusiv celor 6 clase de învățământ special din cadrul acestei unități școlare.

Astfel, 10 calculatoare și o imprimantă vor sta la dispoziția celor 56 de elevi din clasele de învățământ special de la Liceul ”Dimitrie Leonida”, atât pentru desfășurarea orelor de TIC cât și pentru desfășurarea de activități extracurriculare în laboratorul de informatică nou înființat, toate acestea urmând să fie puse la dispoziția elevilor imediat ce se vor relua activitățile didactice în cadrul unității de învățământ.

Prof. Mihaela Marița, coordonator al acestui proiect la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani apreciază că realizarea acestui nou laborator de informatică dotat corespunzător va avea ca efect principal oferirea de șanse egale la educație elevilor cu cerințe educaționale speciale. ”În laboratorul de informatică pe care dorim să-l amenajăm prin acest proiect își vor desfășura activitatea în acest an școlar dar și în anii viitori, clasele de învățământ special, la orele de TIC, elevii acestora nemaifiind obligați să se deplaseze în alt corp de școală în acest scop. Facilitând accesul tuturor copiilor cu CES la echipamentele IT din dotarea laboratorului, atât în orele de TIC cât și în cadrul activităților extracurriculare vom asigura dezvoltarea abilităților digitale prevăzute în programa școlară și utilizarea lor în alte domenii de activitate”, a declarat Mihaela Marița.

Aceasta a mai precizat că în prezent, în cadrul acestui liceu funcționează 6 clase de învățământ profesional special (o clasă a IX-a, două clase a X-a, o clasă a XI-a și două clase a XII-a), care se pregătesc în următoarele domenii de calificare: mecanic, textile și estetica și igiena corpului omenesc. Elevii își desfășoară activitatea într-un corp special amenajat pentru ei, cu săli corespunzător mobilate și dotate, cu acces la internet, cu cabinet de terapii specifice și ateliere în care să-și desfășoare activitățile practice. Înainte de a aplica pentru programul derulat prin campania ”Dăm Click pe România”, singurul neajuns în activitatea cu copii de la clasele de învățământ special era tocmai lipsa unui laborator de informatică destinat acestor copii, ei fiind nevoiți să se deplaseze, pentru orele de TIC, la laboratoarele de informatică din corpul principal al școlii care se află la o distanță de circa 200 de metri, pe o alee în pantă, fapt care face ca uneori, în mod special când este vreme rea, deplasarea unora dintre ei să fie dificilă sau chiar imposibilă în timp util sau în condiții care să nu le pericliteze starea de sănătate, astfel că deseori, aceștia nu puteau participa la orele de TIC.

Acum, grație acestui proiect, la orele de TIC, apreciate de acești copii speciali și care devin esențiale în noul context educațional, ei vor putea participa fără nici un fel de probleme. Motiv pentru care conducerea Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” mulțumește directorului general al asociației ”Ateliere fără frontiere”, Damien Thiery, partenerilor și susținătorilor acestui proiect educațional menit să susțină școala românească.