Dacă dezbrăcăm anul 2020 de ”haina” sa politică (lucru nu tocmai greu de imaginat, având în vedere că scena politică nu pare să capaciteze comunitățile la mai mult de o treime din capacitatea umană a acestora) pare destul de dificil să găsești o persoană demnă de statutul de ”Personalitate publică nr.1” la nivelul Văii Jiului, în condițiile în care pandemia virală a blocat, practic, aproape toate sferele de activitate publică și de inițiative sociale, culturale sau de altă natură, iar domeniul sănătății (care ar fi avut astfel oportunitatea de a ieși în față) nu a oferit nici el exemple de oameni providențiali în bătălia dusă cu virusul secolului XXI.
Din fericire, în toată această ”ceață pandemică”, dublată de modestia profesorului Aurelian Epuraș, nu putea trece neobservat, la justa valoare, succesul repurtat de acesta în proiectul ”Fabrica de pian”. Îndeosebi cititorii publicației noastre au avut ocazia de a urmări îndeaproape evoluția acestui proiect prin care profesorul Aurelian Epuraș (de la secția de muzică a Școlii ”IG Duca” din Petroșani) și-a propus să sensibilizeze iubitorii de cultură din Valea Jiului în jurul ideii că, prin subscripție publică, elevii pasionați și talentați ai Școlii de Muzică de la Petroșani, ar putea beneficia de șansa de a-și desăvârși pregătirea artistică și de a susține concerte, utilizând un pian de concert adevărat. Pornind de la acest deziderat, la Petroșani s-a născut, în 2019, asociația culturală și proiectul caritabil ”Fabrica de pian”. Copii, profesori și artiști renumiți ai scenei lirice din țara noastră au oferit publicului din Valea Jiului, în cadrul acestui proiect, o serie de inegalabile concerte de muzică clasică, dublate de alte evenimente culturale menite să sprijine demersul ”Fabricii de pian”. Sensibilizați de toate acestea, în mai puțin de un an, acestui proiect i s-au raliat, cu generozitate sute de oameni, firme, instituții și autorități iar în primăvara anului 2020 (cu 2 ani mai repede față de estimările inițiatorului) au fost adunați banii necesari pentru achiziționarea primului pian de concert din Valea Jiului, un Kawai GX2 GrandPiano, fabricat în Japonia, la Hamamatsu, într-o fabrică în care, din 1927, se realizează cele mai strălucite piane de concert din lume. Mai mult, la Școala de Muzică din Petroșani a fost amenajată și o sală de concerte care însă, din nefericire, nu a putut fi încă inaugurată, din pricina pandemiei, așa cum nici concertul de gală la noul instrument al pasionaților muzicieni ai ”Fabricii de pian” nu a mai putut avea loc, toate acestea fiind amânate, din aceleași considerente.
Profesorul Aurelian Epuraș, inițiatorul acestui inedit proiect face parte din categoria acelor oameni greu de înțeles de majoritatea celorlalți și tocmai de aceea, absolut remarcabil. Format, la rândul său, la Școala de Muzică de la Petroșani, Aurelian Epuraș și-a construit o carieră de succes, ca pianist și profesor de pian, în Franța, de unde însă, după 13 ani, a decis că trebuie să revină acasă, la Petroșani și să-și pună talentul la dispoziția iubitorilor de artă de aici și, mai ales, la pregătirea tinerilor talentați în domeniul muzical din Valea Jiului. Zi de zi, pas cu pas, Aurelia Epuraș și-a făcut loc nu doar în atenția elevilor săi și a colegilor dascăli ci și în viața publică, socială și artistică, a Văii Jiului. Concertele publice realizate de sau cu Aurelian Epuraș, ca organizator sau solist au devenit o constantă a vieții culturale din Valea Jiului, iar despre tânărul, talentatul și ambițiosul profesor și pianist a început să se vorbească din ce în ce mai mult, în termeni firesc laudativi, așa cum succesul proiectului ”Fabrica de pian” avea să devină prima acțiune de succes a societății civile și a comunității unite din Valea Jiului.
Din păcate, pandemia a oprit, pentru un timp, acțiunile pe care Aurelian Epuraș intenționa să le dezvolte în continuare în ”Fabrica de pian” (devenită, de pe acum, una funcțională la cele mai exigente standarde) și a umbrit, pentru moment, imaginea acestui om, extrem de talentat, devotat comunității din care face parte și implicat activ și sincer în dezvoltarea și promovarea Văii Jiului, prin cultură și artă. Cu siguranță, în curând, odată ce viața tuturor va intra pe un făgaș al normalității, despre Aurelian Epuraș (profesorul, artistul, prietenul, dar mai ales omul !) vom auzi noi și noi vești bune și din partea sa ne vom bucura din nou de acțiuni încântătoare, remarcabile, de înaltă ținută.
Până atunci, privind înapoi cu mândrie, atitudinea și faptele acestui om de excepție din anul 2020 (și nu numai !), toate consemnate cu deosebită plăcere în publicația noastră și apreciate la justă valoare de cititori, în unanimitate, ne îndreptățesc să fim convinși că am luat o decizie corectă atunci când am convenit să-i acordăm profesorului și muzicianului Aurelian Epuraș, Marele Premiu EXCLUSIV 2021.