Jandarmii hunedoreni și-au prezentat bilanțul misiunilor derulate în cursul anului 2020 în cadrul unui eveniment care a a avut loc în data de 25 ianuarie 2021, la Deva, acțiunea derulându-se cu respectarea condițiilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV 2. La raportul de evaluare al IJJ Hunedoara au participat alături de șefii/comandanții structurilor de jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara, prefectul județului Hunedoara, Călin-Petru MARIAN, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu NISTOR precum și mai mulți șefi ai structurilor M.A.I. din județul Hunedoara. Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a participat, în sistem videoconferință, colonelul Alexandru TOBĂ, împuternicit adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române.
”Dincolo de cifre este munca dificilă depusă de toți jandarmii. Doresc să transmit mulțumitri întregului colectiv al unității. Am depășit un an foarte dificil, pe care nimeni nu l-a anticipat. Au fost multe probleme cu care ne-am confruntat, dar le-am depășit. Am fost și suntem o forță de bază în lupta cu noul coronavirus, în contextul în care misiunilor de asigurare a ordinii publice s-au diminuat și am redirecționat numeroase efective pentru misiunile care au avut drept scop prevenirea infectării cu noul coronavirus”, a spus col. Alexandru Tobă, în mesajul transmis jandarmilor hunedoreni.
„Jandarmii hunedoreni fac parte dintr-un un corp profesional foarte bine pregătit şi s-au dovedit foarte eficienţi în a-şi îndeplini toate misiunile la care au participat. Inspectoratul Județean de Jandarmi „Decebal” a fost, este și, suntem convinși, că va fi și în viitor un partener de încredere al Consiliului Județean Hunedoara”, a spus, la rândul său, Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Bilanțul misiunilor executate de jandarmi a fost prezentat de col. Marius Dumitru IOSIF, împuterncit inspector șef al I.J.J. Hunedoara. Acesta a arătat că în anul 2020 activitatea jandarmilor hunedoreni a vizat intensificarea misiunilor în domeniul ordinii publice, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii, creşterea siguranţei cetăţeanului, asigurarea bunei desfășurări a Alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor și Alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, prevenirea infectării populației cu virusul SARS CoV 2, concomitent cu menținerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază și protecție instituțională.
Misiuni de ordine publică
Astfel, având în vedere că pe timpul stărilor de urgență și alertă nu s-au organizat adunări publice, s-a înregistrat o scădere a numărului misiunilor de asigurare a ordinii publice care a ajuns la 213, pentru adunări publice organizate în principal în prima lună a anului 2020.
Urmare la această situație, efectivele de jandarmi au fost direcționate către misiunile de menţinere a ordinii publice, fiind executate 13.122 misiuni, în creştere cu 67,35 % faţă de anul 2019. La aceast gen de misiune au participat peste 23.000 jandarmi.
Totodată jandarmii au executat 165 misiuni de intervenţie, pentru aplanarea unor conflicte; intervenţii în sprijinul Poliţiei în sprijinul I.S.U., urmărindu-se rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor și reducerea timpului de reacţie.
Misiunile jandarmilor montani
Jandarmii montani au executat 2.604 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane și pe traseele turistice și au desfăşurat independent sau cu salvamontiştii 22 acţiuni de căutare a unor persoane aflate în dificultate.
Constatarea faptelor ilegale
Jandarmii au constatat independent sau în cooperare cu Poliţia, 564 fapte de natură penală cu 613 autori identificaţi. Față de anul precedent rezultă o creştere cu 41 % a faptelor de natură penală constatate în cooperare cu Poliția. Ponderea infracţiunilor constatate, atât independent, cât şi în comun cu poliţia, o reprezintă infracţiunile comise în mediul urban în proporție de 92,19 %.
Jandarmii au aplicat 4.101 sancţiuni contravenţionale, în creştere cu 23 % față de anul precedent. În proporție covâșitoare faptele contravenționale sancționate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenționale referitoare la regimul silvic sau nerespectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV 2.
De asemenea, jandarmii au pus în executare 756 mandate de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea, misiune la care au participat peste 1.500 jandarmi.
Misiuni de pază și protecție instituțională
Jandarmii au continuă să asigure paza și protecția la 22 obiective stabilite prin Hotărâre de Guvern. Deși misiunile desfășurate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV 2 au fost într-un număr ridicat, misiunile de pază şi protecţie au continuat să fie executate în condiții foarte bune.
Jandarmii au asigurat paza şi protecţia a 610 transporturi de produse cu caracter special, ceea ce situează Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara în primele locuri la nivel național pe acest gen de misiune.
De asemenea, au fost monitorizate 950 transporturi de produse cu caracter special sau de valori, asigurate de efectivele unităţii noastre sau transporturi asigurate de alte unități ale Jandarmeriei Române, aflate în tranzitarea judeţului.
Apeluri la numărul de urgență 112
În perioada de referinţă, prin sistemul unic de urgenţă „112” s-au înregistrat 6.146 apeluri primite de jandarmi, în creştere cu 1,94 % față de anul precedent.
Misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituții
Jandarmii au executat 2.475 misiuni în colaborare cu alte instituţii, în creştere cu 448,36 % faţă de perioada de referinţă 2019. Aproximativ 70% din aceste misiuni au fost executate pentru prevenirea infectării cu noul Coronavirus, sub coordonarea Instituției Prefectului.
Jandarmii au participat la 80 misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei ca urmare a producerii unor situaţii de urgenţă, în creștere cu 53,84%, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor incendiilor, pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, acordarea de sprijin persoanelor aflate în dificultate.
Misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS CoV 2
În contextul epidemiologic ce a caracterizat acest an, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara Hunedoara a executat o serie de acţiuni, atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS CoV 2, aceasta reprezentând una din principalele direcţii de acţiune la nivelul unităţii.
Primele misiuni executate în acest context au fost însoţirea convoaielor de autovehicule cu persoanele sosite din străinătate, începând cu finalul lunii februarie, de la limită de judeţ, la centrele de carantină constituite la nivelul judeţului nostru sau care se aflau doar în tranzitare spre centre din alte judeţe.
În acest sens, au fost executate 233 de misiuni, fiind însoţite 2416 autovehicule în care se aflau 7581 persoane. Începând cu data de 03.04.2020, aceaste misiuni au fost preluate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara.
În ce priveşte verificarea persoanelor aflate în izolare/carantină, în perioada 28.02. – 31.12.2020, s-au executat un număr de 1296 misiuni independente în care au fost verificate 46437 persoane la domiciliu.
În perioada 03.03 – 03.07.2020, au fost asigurate în regim permanent măsurile de protecţie şi ordine publică în zona celor 5 centre de carantină constituite la nivelul judeţului.
Numai pentru prevenirea şi combaterea pandemiei, jandarmii a executat 1.723 misiuni independente, prilej cu care au fost sancţionate contravenţional 889 persoane care nu au respectat prevederile legale în domeniu, valoarea amenzilor fiind de 93.150 lei. De asemenea, în acelaşi context au fost executate 356 acţiuni comune cu I.P.J. Hunedoara, I.S.U. Hunedoara, D.S.P. Hunedoara, D.S.V.S.A. Hunedoara și alte instituţii cu atribuţii la care au participat 924 jandarmi, fiind sancţionate 164 persoane cu amenzi în valoare de 78.700 lei şi au fost sesizate 4 fapte penale cu 6 autori.
Jandarmii au fost desfăşurate acţiuni de preventive şi de informare a tuturor agenţilor economici din zonele de competenţa structurilor mobile de ordine publică, dar și a structurilor montane, care au constat în prezentarea principalelor obligaţii legale prevăzute de legislaţia în vigoare pentru limitarea răspândirii infectării cu SARS CoV 2.
Totodată unitatea noastră a asigurat un reprezentant permanent în cadrul CJCCI Hunedoara încă de la data de 15.03.2020, iar începând cu data de 29.12.2020 se asigură şi un reprezentant în cadrul Nucleului de Coordonare a Vaccinării la nivelul judeţului Hunedoara.
Priorităţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în anul 2021 vizează:
- creșterea operativității și interoperabilității structurilor de ordine publică, montane, antiteroriste, de pază și protecție instituțională;
- continuarea îmbunătăţirii suportului logistic al misiunilor prin creşterea nivelului de înzestrare, cu bunuri şi materiale, cu performanţe tehnice la nivelul cerinţelor actuale, pentru a asigura o bună capacitate de reacţie şi intervenţie a structurilor operative, în special în domeniul auto și tehnic;
- reabilitarea clădirilor în care ne desfășurăm activitatea cu fonduri europene sau de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare;
- îmbunătățirea dotării materiale a efectivelor care execută acțiuni speciale și de intervenție antiteroristă;
- conectarea tuturor obiectivelor asigurate cu pază cu efective de jandarmi la Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor.
- atragerea de fonduri europene în cadrul unor proiecte, alături de alte structuri eligibile.