Firul principal al magistralei care alimentează localitățile din Valea Jiului cu apă potabilă din barajul de la Valea de Pești ester din nou funcțional, după ce compania de apă a reușit să finalizeze reparațiile pe porțiunea distrusă de inundațiile din vara anului trecut.
Nu mai puțin de 8 luni au fost necesare pentru a finaliza operațiunile de refacere a magistralei de apă potabilă, care a fost distrusă de apele Jiului și luată de viitură pe o porțiune de aproape o jumătate de kilometru, pe raza localității Uricani. Ploile abundente și inundațiile fără precedenent din luna iunie a anului 2020 au făcut ravagii, iar magistrala de apă potabilă care asigura alimentarea celei mai mari părți din localitățile Văii Jiului, prin intermediul Uzinei de apă de la Valea de Pești, dar și alte elemente componente ale sistemului de alimentare cu apă de aici au fost grav avariate. Printre cele mai importante pagube pe care le-am înregistrat în urma inundațiilor din luna iunie 2020, se înscriu distrugerea conductei magistrale de apă potabilă de la Valea de Pești pe o lungime de aproximativ 400 de metri, distrugerea completă a stației de pompe de la Valea de Pești, cu care se asigura pomparea apei din Jiu în uzina de apă de la Valea de Pești, dar și avariile de la stația de reactivi de la Valea de Pești, pilonii conductei magistrale de aducțiune de la supratraversarea Jiului de Vest dar și echipamentele inundate la stația de la epurare Dănuțoni”, spune Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.
Pentru refacerea acestor obiective, Apa Serv Valea Jiului a solicitat despăgubiri de la Guvern, chiar dacă din experiențele similare ale unor situații similare, nu-și punea mari speranțe în primirea acestor bani. Din fericire, de data aceasta, Guvernul României a aprobat și pentru acest important agent economic din Valea Jiului un fond de despăgubire a pierderilor cauzate de inundații, astfel încât, prin intermediul Consiliului județean Hunedoara, în subordinea administrativă a căruia se află Apa Serv Valea Jiului, a fost transferată suma de 2,26 milioane de lei în contul operatorului de apă și canalizare. Din acești bani, pentru refacerea celor 460 de metri liniari ai magistralei de apă s-au cheltuit efectiv 918.835 de lei, la care se adaugă și cota legală de TVA.
Cu acești bani, s-a trecut imediat la achiziționarea de conductă magistrală și au fost demarate lucrările de investiții pentru refacerea magistralei de apă distruse. Nu mai puțin de 8 luni de zile au durat acestei lucrări care, din fericire, s-au încheiat zilele trecute, odată cu reamorsarea instalației de alimentare cu apă potabilă, a redevenit funcțional.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică, spune că, pe lângă lucrările efective de refacere a conductei magistrale, pentru repunerea în folosință a acesteia au fost efectuate o serie de operațiuni pentru decolmatarea în aval a magistralei de apă potabilă, în care a pătruns mult mâl, pietre, crengi ș.a.m.d. În plus, a fost necesară și o operațiune de dezinfecție a magistralei de apă, astfel încât repunerea acesteia în funcțiune să se producă nu doar fără probleme, ci și fără nici un fel de riscuri pentru beneficiari. ”Am reușit, din fericire, să finalizăm toate aceste operațiuni cu bine, astfel că, începând cu data de 10 februarie 2021 am reluat transportul de apă potabilă pe acest fir principal al magistralei de la Valea de Pești”, a declarat ing. Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
Acesta spune că, în toată perioada în care principala magistrală de apă potabilă nu a putut fi utilizată, alimentarea cu apă potabilă în zona de vest a Văii Jiului s-a făcut pe un fir secundar al magistralei, practic pe conducta veche care a fost scoasă din uz la începutul anilor 2000, după implementarea proiectului de construire a unei noi magistrale în zona de vest a Văii Jiului, de la Valea de Pești la Vulcan. Cum însă vechea magistrală avea o vechime considerabilă și nu mai fusese utilizată în ultimii ani, cei de la Apa Serv s-au temut că orice posibilă avarie a acesteia ar fi avut consecințe foarte grave în alimentarea cu apă potabilă. ”Ne-am temut ca vechea conductă să nu cedeze, mai ales că urma să o utilizăm în bună parte în sezonul de iarnă, pe segmentul cuprins de la Valea de Pești până în municipiul Lupeni. Din fericire, chiar dacă au mai existat unele probleme, am reușit să trecem cu bine această perioadă, fără a avea sincope majore în furnizarea la parametri de calitate a serviciului de alimentare cu apă potabilă. Pentru acest lucru, le mulțumesc tuturor colegilor care au fost ”cu ochi-n patru” și care au intervenit la timp când și unde a fost nevoie, dar și celor care s-au mobilizat pentru a repune în funcțiune firul principal al magistralei de apă potabilă de la Valea de Pești”, a mai spus directorul Apa Serv, ing. Cristian Ionică.