Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este angrenată într-un amplu proiect de cunoaștere și aprofundare a limbii, culturii și civilizației chineze, în strânsă colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu precum și cu Clasa Confucius a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Din păcate, anul acesta cei care fac parte din Institutul Confucius au fost nevoiți să se conformeze restricțiilor impuse de pandemie astfel organizând sărbătorirea Anului Nou, Anul Bivolului de Metal, în condiții de distanțare, cu ajutorul platformei ZOOM.
Pentru a sărbători cum se cuvine Anul Bivolului de Metal, au fost prezenți în spațiul virtual prof. univ. emerit dr. ing. Constantin Oprean, președintele Institutului Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; prof. univ. dr. Wang Jiong, directoarea Institutului Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; prof. Liu Qian de la Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; prof. Gheorghe Ioan Mihuț, președintele Clasei Confucius din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva; prof. dr. Adela Ioana Mateș de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva; Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, profesori și cursanți de limbă chineză.
Președintele Constantin Oprean a declarat că anul 2020 a fost un an bun pentru Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind obținute rezultate excelente. Astfel, în luna mai 2020 a fost semnat un Memorandum între guvernele României și Chinei pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor universitare, lucru care va deschide și mai larg porțile cooperării româno-chineze, fapt care ne-ar putea fi de mare folos pentru că „un sfat bun este mai scump ca aurul”.
„Noul An Chinezesc, Anul Bivolului, să vă aducă multă sănătate, prosperitate și norocul să vă însoțească la tot pasul! Să sperăm la un viitor mai bun, care să ne permită să ne revedem cât mai curând, prieteni români și chinezi! La mulți ani tuturor! La mulți ani prieteniei româno-chineze!” a declarat doamna prof. univ. dr. Wang Jiong, directoarea Institutului Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
De asemenea, în cadrul întâlnirii a avut loc și un program artistic participanții bucurându-se de un moment orchestral susținut de instrumentiști chinezi foarte tineri, sub bagheta lui Hu Bingxu, urmați de studenții Universității de Limbă și Cultură Chineză din Beijing care au prezentat dansul intitulat „Iubirea de nuferi”, în care coregrafia redă perfect limbajul trupului și eleganța împletindu-se cu simplitatea. A urmat un moment vocal-coregrafic în care artista Li Yugang a interpretat cu un talent remarcabil și delicatețe piesa „Odă înfloririi părului”.
Programul artistic a cuprins și participarea unor elevi de la Clasa Confucius a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva care au pus în scenă un minunat „Dans al evantaielor”, după care elevii înpreună cu profesorii au interpretat o melodie chinezească într-un stil modern.
Finalul evenimentului a avut loc prin interpretarea plină de sensibilitate și căldură a melodiei „Îmi pasă doar de tine” de către profesoara Zhang Jiayi, de la Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.