Pe fondul protestelor care au loc la minele de cărbune din Valea Jiului, europarlamentarul român Corina Crețu transmite autorităților de la București rugămintea a acorda o atenție specială Văii Jiului, așa cum s-au raportat, de altfel, toate țările europene fata de regiunile lor miniere.
Aceasta reamintește că Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri europene, de aproximativ 4,4 miliarde de euro, care pot fi atrase pentru activități în regiunile miniere.
”În ultimii ani, am sprijinit- în cadrul Inițiativei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție – elaborarea unei strategii economice de dezvoltare a acestei regiuni. Am militat pentru crearea Fondului pentru o tranziție justa (Just Transition Fund), din care șase județe din Romania pot beneficia de aproximativ 4,4 miliarde euro, mai ales județele Hunedoara și Gorj. Aceste fonduri europene pot fi accesate pentru diversificarea și reconversia economică, adică tot ce înseamnă susținerea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii, crearea de noi întreprinderi, cercetare și inovarea, reabilitarea mediului, energie curată, perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă. Este o oportunitate pe care am semnalat-o de ani de zile”, a declarat eurodeputatul Corina Crețu.
Potrivit europarlamentarului Pro-România, fost comisar european pentru politică regională, fondurile europene pot fi accesate pentru:
- diversificarea și reconversia economică, adică tot ce înseamnă susținerea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii;
- crearea de noi întreprinderi;
- cercetare și inovarea;
- reabilitarea mediului;
- energie curată;
- perfecționarea și recalificarea lucrătorilor;
- asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
- transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon, atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă.