În ciuda faptului că Primul Ministru Florin Cîțu anunța încă de vineri că, după cum citise undeva, în presă, greva minerilor din Valea Jiului s-a încheiat după ce aceștia au primit asigurări că până la finalul lunii își vor primi salariile, la Mina Lupeni sâmbătă a fost o nouă zi de protest. O zi de protest în care aproape 100 de ortaci au continuat să se autoizoleze în subteran, chiar dacă unii au început să aibă probleme serioase de sănătate, iar alte câteva sute au demonstrat toată ziua pe străzile Lupeniului și au scandat în fața minei, cerând ca minerii Văii Jiului să primească respectul cuvenit din partea autorităților guvernamentale.
Protestatarilor de la CEH li s-au alăturat în ultimele 24 de ore, fie prin diverse comunicate de presă sau declarații publice, fie chiar prin prezența în rândul acestora, o seamă de lideri politici de la nivel local, regional și național, primari ai Văii Jiului ș.a. În această după-amiază, la protestul din fața minei Lupeni au venit și parlamentarii social-democrați din județul Hunedoara (senatorul Cristian Resmeriță și deputații Natalia Intotero, Ilie Toma și Viorel Sălan) în frunte cu liderul PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor (președintele CJH), iar încă de la primele ore ale dimineții, la Lupeni s-a aflat și senatorul independent Diana Șoșoacă. Vineri seara, la Lupeni au fost prezenți și parlamentarul hunedorean Anamaria Gavrilă dar și co-președintele AUR, Claudiu Târziu. Cu toții au acuzat lipsa de empatie a actualei guvernări față de situația reală a minerilor de la CEH și, în general, față de situația în care muncesc și trăiesc oamenii din această regiune a țării.
În declarațiile liderilor politici au curs acuzații la adresa Puterii politice, mai ales la adresa liberalilor care, în opinia senatorului independent Diana Șoșoacă ”manifestă o aroganță incredibilă și incalificabilă la adresa unor oameni care sunt nevoiți să protesteze pentru că nu au ce le pune pe masă copiilor, deși muncesc din greu în adâncurile pământului”. Acesta și-a dorit chiar să intre în subteran, pentru a dialoga cu greviștii care sunt blocați de aproape o săptămână în Mina Lupeni, dar nu i s-a permis acest lucru.
Diana Șoșoacă s-a întâlnit însă cu câțiva din minerii aflați în subteran, la gura puțului, atunci când aceștia au ieșit din mină pentru a se aproviziona cu apă, mâncare și medicamente pentru ortaci. Aceștia au întrebat-o dacă are și soluții pentru problemele minerilor. ”Bineînțeles – a spus senatorul Diana Șoșoacă. Eu am venit cu soluții, nu cu prostii ! Nu ştiu dacă ştiţi, dar inclusiv Ministerul Industriilor şi Energiei are deja această soluţie pe masă. De patru ani de zile se încearcă şi vă spun, că s-ar putea da drumul la toate minele din România, iar dumneavoastră aţi putea avea trei-patru mii de euro salariu, ca în Germania. Ăsta este adevărul şi nu vă mint ! Germania deschide toate minele, iar noi le închidem. Germania a oprit la un moment dat toate minele. Zece ani de zile, vezi Doamne, energie verde. Energie verde care se bagă acum în România, ceea ce nu li se spune românilor este că această energie verde costă incomensurabil de mult şi se pot recupera banii în enorm de mult timp. Noi nu mai avem timp, pentru că noi murim de foame în România. Ne mor copiii şi dacă nu ne mor pleacă peste hotare”, a spus senatorul Diana Șoșoacă.
Parlamentarii social-democrați prezenți la protestul de la Mina Lupeni au promis că, la începutul săptămânii viitoare, vor merge la București unde vor solicita Ministerului Energiei și Guvernului soluții pentru mineri și soluții pentru Valea Jiului și județul Hunedoara.
Până atunci, în fața indiferenței, protestele de la Lupeni se amplifică devenind, tot mai mult, așa cum s-a întâmplat și la grevele istorice din 1929 și 1977 tot la Mina Lupeni, dintr-o grevă cu revendicări de ordin salarial, într-un protest antisistem. De altfel, chiar și la protestul de sâmbătă, scandările oamenilor au trecut instant de la ”Banii ! Banii !” la ”Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea !” până la… ”Jos Guvernul !”