Despre necesitatea implementării unui Program de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Valea Jiului, după modelul de succes repurtat de Programul ITI Delta Dunării, se vorbește deja de câțiva ani buni, însă până acum totul a fost doar la stadiu de soluție pentru finanțarea unor programe de dezvoltare a Văii Jiului. Poate și problemele din ce în ce mai acute ale sectorului minier și termoenergetic, aflat deja în colaps, poate și perspectiva unor noi programe de finanțare europeană care au ca destinatari zonele miniere aflate în tranziție, au făcut ca autoritățile locale, regionale și națională să mai facă un necesar pas înainte în proiectul ITI Valea Jiului.
În acest scop, Consiliul județean Hunedoara, Primăriile din toate cele 6 localități ale Văii Jiului, Universitatea din Petroșani, dar și 4 organizații neguvernamentale selectate din rândul societății civile din regiune au convenit înființarea unei noi Asociații de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), ce are ca scop tocmai operarea în comun pentru atragerea finanțărilor ce vor deveni operaționale după înființarea de către Guvern a Programului ITI Valea Jiului. ”Trebuie să facem acest lucru pentru că fondurile care vor fi disponibile în programul ITI presupun acest tip de colaborare instituțională între autoritățile locale și Consiliul județean, împreună cu societatea civilă și cu Universitatea din Petroșani. Noi, la Consiliul județean Hunedoara facem acest pas important și consilierii locali vor aproba această asociere, așa cum și Consiliile locale din localitățile Văii Jiului vor lua o decizie similară. Trebuie să conlucrăm împreună pentru că avem un scop comun, acela de a dezvolta regiunea Văii Jiului, și putem face acest lucru cu atât mai mult cu cât se preconizează că vor veni sume consistente din fonduri europene, inclusiv sau mai ales pe Programul ITI și pe Fondul European pentru Tranziție Justă. Ne pregătim să atragem finanțări importante și să facem ceea ce trebuie pentru ca oamenii din Valea Jiului să aibă viitor și acesta să fie unul favorabil dezvoltării și prosperității”, a declarat Costel Avram, administratorul public al CJH.
De altfel, Consiliul județean va dezbate și, mai mult ca sigur, va adopta această asociere în ședința din 26 februarie, așa cum de altfel, în mai multe localități din Valea Jiului o decizie similară a fost deja adoptată în Consiliile locale, iar celelalte o vor face în cel mai scurt timp. Spre exemplu, la Petroșani, în ședința Consiliului local din 25 februarie, a fost adoptat în unanimitate proiectul care prevede asocierea unităților administrativ – teritoriale în vederea constituirii Asociației ”Agenția pentru Dezvoltarea Văii Jiului”.