Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a fost desemnat membru supleant în cadrul delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene. Asociația Municipiilor a transmis Ministerului Dezvoltării propuneri privind înlocuirea unui membru titular și a doi membri supleanți în cadrul actualei delegații naționale, propuneri pe care Executivul le-a aprobat.
Guvernul a aprobat astfel Memorandumul privind înlocuirea unui membru titular și desemnarea a doi membri supleanți din partea Asociației Municipiilor din România (AMR) în cadrul delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru mandatul 2020-2025. Printre cei trei noi membri ai delegației României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene se află Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Cei trei noi reprezentanți ai României în Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene sunt:
- Daniel BĂLUȚĂ, Primarul Sectorului 4 al Municipiului București, îl înlocuiește pe Decebal FĂGĂDĂU care nu și-a reînnoit mandatul de primar, în calitate de membru titular;
- Florin Tiberiu IACOB-RIDZI, Primarul Municipiului Petroșani, îl înlocuiește pe Cosmin NECULA care nu și-a reînnoit mandatul de primar, în calitate de membru supleant;
- Ștefan ILIE, Primarul Municipiului Tulcea, îl înlocuiește pe Daniel Ștefan DRĂGULIN ca urmare a decesului, în calitate de membru supleant.
De asemenea, au fost reconfirmate următoarele persoane care își mențin calitatea de membri în cadrul delegației naționale la COR, ca urmare a reînnoirii mandatelor de primar pentru perioada 2020-2024:
- Emil BOC, Președintele AMR, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, membru titular;
- Robert Sorin NEGOIȚĂ, Primarul Sectorului 3 al Municipiului București, membru titular;
- Árpád-András ANTAL, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, membru supleant.
Comitetul Regiunilor (CoR) este format din 329 de membri și un număr egal de supleanți, repartizați între cele 27 de state membre. Pot face parte din acest organism reprezentați ai colectivităților regionale şi locale, care sunt titularii unui mandat electoral în cadrul unei autorități regionale sau locale, ori răspund din punct de vedere politic în fața unei adunări alese. Membrii CoR sunt numiți pentru un mandat de 5 ani prin Decizia Consiliului, care hotărăște în unanimitate în conformitate cu propunerile statului membru.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, delegația României la Comitetul Regiunilor este formată din 15 membri titulari și 15 membri supleanți, numiți pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatului. Desemnarea reprezentanților în Comitetul Regiunilor se realizează de către cele patru structuri asociative ale autorităților publice locale din România, respectiv: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Orașelor din România (AOR) şi Asociația Comunelor din România (ACoR). Prin procedura adoptată la nivelul Guvernului României, s-a stabilit repartizarea numărului de 15 membri titulari și 15 membri supleanți după cum urmează: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România desemnează un număr de 6 membri titulari și 6 membri supleanți, iar Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România desemnează, prin consultări separate, câte 3 membri titulari și 3 membri supleanți.
Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE a fost informată, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în legătură cu desemnarea noilor membri în CoR.
Înființat în anul 1994, Comitetul Regiunilor este complementar celor trei instituții comunitare – Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European – și are rolul de a reprezenta interesele colectivităților locale și regionale. Misiunea sa este de a implica autoritățile regionale și locale în procesul decizional european și de a încuraja astfel o mai mare implicare a cetățenilor.