Serbarea tradițională de Paște a pasionaților și talentaților mici artiști ai Secției de Muzică de la Școala ”I.G. Duca” din Petroșani nu a fost nici anul acesta una cu adevărat așa cum și-ar fi dorit-o elevii, părinții și dascălii deopotrivă, pandemia punând încă ”frână” momentului mult-așteptat al reîntâlnirii cu publicul într-un concert adevărat. Chiar și așa, pentru că grație unui efort exemplar al comunității din Valea Jiului, mobilizată de inimosul profesor Aurelian Epuraș, Școala de Muzică de la Petroșani are un pian de concert adevărat – și încă nu unul oarecare, de serie, ci chiar un Kawai GX Grand Piano, fabricat în Japonia, într-o fabrică din Hamamatsu în care, din 1927, se realizează cele mai strălucite piane de concert din lume – pasionații acestei arte care studiază la această școală din Petroșani și-au asumat misiunea de a avea primul lor concert la acest valoros instrument.
Concertul din acest an al Școlii de Muzică de la Petroșani a fost unul cu sala goală, însă emoția cu care tineri artiști, mulți deja consacrați pe scena muzicală locală și națională, au ”vrăjit” clapele pianului a trecut dincolo de pereții sălii de concert de la Școala ”IG Duca”, desigur grație și tehnologiei moderne care a făcut posibilă transmiterea acestui concert, on line, prin intermediul platformei YouTube și, de aici, mai departe, prin intermediul rețelelor de socializare.
Profesorul Aurelian Epuraș, dar și colegii acestuia, apreciații dascăli Adina Stan și Camelia Irina, și-ar fi dorit desigur un concert care să marcheze și momentul inaugural al noii săli de concert de la Școala de Muzică dar și al noului pian, într-un eveniment de gală, dar timpul nu a mai avut răbdare… ”Tăiem panglica? Nu, nu tăiem panglica… Deschidem șampania? Nu, nici asta… Vă invităm doar să vă deschideți sufletele spre frumos. Spre lumina care înseamnă succesul generat prin handmade. Prin mâna oamenilor acestor locuri pentru oamenii acestor locuri. Acest proiect devenit astăzi realitate este un motiv inspirațional pentru fiecare din noi, pentru copii în mod special și este o lecție prin puterea exemplului, puterea cuvântului, puterea artei. Este mărturia iubirii și pasiunii pentru muzică între generații: de la un fost elev devenit acum profesor, pentru elevii și profesorii secției de muzică din Petroșani, și se cuvine a fi un omagiu pentru întemeietorii acestei școli de muzică, pentru toți profesorii și elevii care i-au trecut pragul. Este un liant între generații, o legătură sufletească indestructibilă, pecetluită acum pe clapele unui pian de concert”, spune prof. Aurelian Epuraș.
Cu emoție, cu pasiune, cu talent și cu dorința de a impresiona publicul, chiar și în acest mod de interacțiune virtuală, elevii Adonia Antonescu, Natalia Mihanța, Lorena Nicuță, Răzvan Alexandrescu, Elida Boko, Flavia Kiss, Mihai Neag, Radu Torok, Daiana Pârvuța, Alexandru Florescu, Ecaterina Frank, Eduard Solovan, Maria Iacob Ridzi, Agatha Maia Toth, Teodora Codrea Hoarcă, Delia Stana, Levi Kiss, Zsoilt Kutasi și Alexandru Iacob sunt artiștii al căror nume va rămâne în istoria ”Fabricii de pian” ca fiind deschizători de drum ai unor serii de concerte menite să transforme Valea Jiului nu doar într-un frumos ținut turistic, ci într-un magistral tărâm al culturii, al muzicii și al artei.
Dacă doriți și dumneavoastră să vă faceți plăcerea unor zile de sărbătoare îmbogățite cu un concert de muzică înălțătoare, așezați-vă confortabil în fotoliu, în fața laptopului sau a televizorului smart, accesați linkul de mai jos și intrați în lumea minunată a unor copii excepționali care vă aduc în dar primul concert al ”Fabricii de pian”, realizat pe magnificul pian Kawai GX Grand Piano, la pachet cu un frumos buchet muzical de ”Flori de mai”.
Enjoy !