Ziua de 9 Mai readuce în atenția noastră momente istorice importante pentru identitatea națională și parcursul țării noastre ca stat al Europei. Pentru noi, românii, această zi are o triplă semnificație istorie, fiind, mai întâi Ziua Independenței de Stat a României (cucerită la 9 Mai 1877) Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial (9 Mai 1945) și, odată cu aderarea țării noastre la spațiul comun european a devenit și pentru România ziua în care celebrăm Ziua Europei.
Cu acest prilej, în municipiul Deva, pe platoul din incinta UM 01794, a avut loc un ceremonial militar, în prezența mai multor oficialități locale și județene, de la prefectul județului – Petru Călin Marian, subprefecții Oana Andreea Biriș și Szell Lorincz, vicepreședintele CJH – Alin Țambă, parlamentarii Vasilică Potecă și Vetuța Stănescu ș.a.
În mesajul său rostit cu prilejul acestei ceremonii, prefectul Călin Petru Marian a spus, printre altele: ”Fiecare dintre aceste trei evenimente înseamnă victoria popoarelor pentru idealuri comune: dorința de a fi liberi și independenți, de a obține victoria într-un sângeros război și de a consolida o uniune constituită în slujba cetățenilor europeni. Acum, ca români, avem obligația de păstra vie moștenirea valorilor și tradițiilor străbunilor noștri. Avem datoria de a fi apărători ai păcii și de a acționa zi de zi pentru ca România să continue să fie un nume important într-o Europă puternică și unită.”
La rândul său, vicepreședintele CJH, Alin Țambă a dat citire mesajul transmis de președintele forului legislativ județean, Laurențiu Nistor. În mesajul acestuia a fost reliefată importanța celor 3 momente din istorie care trecutul, prezentul și viitorul țării noastre în Europa. ”În această zi, marcăm trei evenimente importante care ne-au influențat istoria și parcursul nostru ca țară. În primul rând, îi omagiem pe înaintașii noștri care au luptat pe front și pe căi diplomatice, pentru ca România să aibă granițe stabile și să fie respectată în elita europeană. 9 mai este ziua în care statul român și-a declarat independența, un act de mare curaj pentru acele timpuri complicate. Independența a fost obținută pe câmpul de luptă prin jertfa a peste 10.000 de ostași români care au luptat la Grivița, Plevna și Vidin. În 9 mai marcăm și ziua care a pus capăt celui de-al doilea război mondial în Europa. În această zi a anului 1945, după capitularea Germaniei naziste, pe continentul nostru se încheia cel mai sângeros război din toate timpurile. Un conflict în care și-au pierdut viața milioane de oameni, s-au pierdut teritorii, au fost distruse mii de așezări. Prin jertfele sale pe câmpurile de luptă, poporul român și-a înscris numele la loc de cinste în cronica celui de-al Doilea Război Mondial. Tot astăzi sărbătorim şi Ziua Europei, cu încredere în viitorul acestui proiect și cu asumarea unui rol constructiv pentru țara noastră. În cei 14 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, românii au făcut pași importanți spre transformarea societății în beneficiul oamenilor. Valorile naționale sunt protejate și chiar întărite prin ideea de diversitate propusă de Uniunea Europeană. 9 mai este ziua în care ne reafirmăm încrederea într-un viitor comun, construit în numele idealurilor pe care le împărtășim și în numele valorilor pe care România le-a oferit lumii întregi”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJH.