Sâmbătă, 29 mai 2021, de la ora 19:00, la sala ,,Pro Arte” a Colegiului Național ,,Decebal” din Deva, are loc un eveniment cultural de excepție, prilejuit de recitalul ,,Pianul călător”, susținut de artistul Horia Mihail.
Horia Mihail, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti din ţară, a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. De atunci, a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte a Asociației Culturale Accendo desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.
Ajuns la ediția a XI-a, în acest an, Turneul Național ,,Pianul călător” propune un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis, în cele 10 turnee de până acum. În premieră, anul acesta, recitalul va fi urmat de proiecţia filmului documentar Pianul călător – 10 ani, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin şi un traseu cu totul inedit. Filmul este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe.
Accesul la eveniment se face pe bază de invitație. Invitațiile se pot ridica de la Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva, de luni până vineri, între orele 9:00-16:00.