Într-un moment în care toate localitățile Văii Jiului și regiunea în ansamblu încearcă să-și definească o nouă identitate, odată cu apusul industriei miniere, la Petrila autoritățile locale au înțeles că orașul are, de fapt, o valoroasă identitate perenă, ce provine atât din zestrea inconfundabilelor tradiții și obiceiuri ale momârlanilor, cât și din acțiunile unor oameni de cultură care au ridicat, de-a lungul timpului, ștacheta acestei localități, făcând-o să fie, după cum remarca scriitorul Ion D. Sîrbu, acel loc ce nu se aseamănă cu nici un altul, de nicicând și de nicăieri.
Deja de câțiva ani, Primăria orașului Petrila, societatea civilă și comunitatea momârlanilor din satele componente ale orașului acționează pentru ca acest avantaj identitar să fie valorificat la potențial maxim. Primarul Vasile Jurca spune că, în acest scop, s-a acționat pe mai multe direcții de acțiune. ”Una din aceste direcții constă în salvarea și valorificarea clădirilor de patrimoniu industrial de la fosta mină Petrila, acolo unde ideile maestrului Ion Barbu au făcut deja posibil ca mina să devină un spațiu cultural care se bucură de un interes aparte. Sigur că ne dorim să valorificăm la maxim acest potențial și avem deja un proiect depus pentru obținerea unei finanțări nerambursabile pentru transformarea fostei Preparații Petrila într-un modern și inedit centru cultural. În paralel, așteptăm și finalizarea procesului de preluare a fostelor clădiri ale Minei Petrila, clasificate drept patrimoniu cultural, de către Consiliul județean Hunedoara, împreună cu care să putem atrage alte fonduri pentru punerea în valoare a acestora. Lucrurile avansează în această direcție, chiar dacă nu în ritmul pe care ni l-am fi dorit, dar suntem încrezători că ele merg totuși în direcția pe care ne-o dorim”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Acesta apreciază că nu doar perimetrul fostei mine Petrila are șansa de a deveni un loc propice pentru dezvoltarea turismului, ci întreaga zonă aflată pe partea de dincolo de Jiu a localității și mai departe, pe Jieț, până în zona montană. În acest scop, autoritățile locale de la Petrila au și un plan de acțiune, conform căruia șoseaua de centură a orașului va fi mărginită de o serie de puncte de atracție pentru dezvoltarea turismului. ”Ne propunem practică să legăm un traseu turistic al orașului Petrila care să pornească de la ansamblul fostei mine și de la Casa memorială ”Ion D. Sîrbu”, pe șoseaua de centură până în zona montană din Parâng și Șureanu. În acest sens, avem deja demarate câteva proiecte cu finanțare europeană pe care le-am obținut. Spre exemplu, ne propunem să amenajăm, undeva la marginea coloniei Brătianu din Lonea la intrarea în Jieț un Muzeu al Satului tradițional din Ținutul Momârlanilor. Acest muzeu nu va fi însă un ansamblu arhitectural și decorativ specific, ci unul funcțional, în care oamenii care vor veni aici vor putea să vadă aievea cum au trăit și cum trăiesc momârlanii noștri. Apoi, un alt proiect mai vechi, care deja este etapa de execuție, presupune realizarea, pe zona de centură a orașului Petrila, a unui parc de aventură, pentru tineri în mod special, unde vom avea inclusiv o instalație de tiroliană”, spune primarul Vasile Jurca.
Pe lângă toate acestea, Primăria orașului Petrila acordă în continuare o atenție aparte dezvoltării turismului montan, prin conectarea localității la Domeniul Schiabil Șureanu. Pentru asta e nevoie însă de reabilitarea drumului de legătură între zona centrală a orașului și plaiurile montane de la baza domeniului schiabil, în zona Voievodu, precum și de montarea de echipamente și instalații specifice sporturilor de iarnă pe versantul montan care aparține orașului Petrila. ”Este un proiect de mare anvergură, cu care mergem înainte, dar pentru realizarea căruia suntem conștienți că e trebuie să găsim surse de finanțare semnificative. Sperăm că ne vor fi de ajutor și fondurile europene din Programul pentru Tranziție Justă. Până acum am reușit să obținem încadrarea drumului de acces către această zonă montană ca drum de interes public în administrarea noastră și urmează, tot așa, să găsim fondurile necesare pentru reabilitare”, mai spune primarul Vasile Jurca.
Cert este că, după cum se poate constata, autoritățile locale de la Petrila au nu doar preocupări, idei și inițiative în ceea ce privește stabilirea unei noi identități a acestei localități, ci au trecut deja și la acțiune în configurarea acesteia.