Cea de-a XXI-a ediție a Salonului Hunedorean al Cărții s-a deschis astăzi, la Deva Mall, în prezența unui public numeros, dar și a reprezentanților celor peste 80 de edituri din țară, a unor autori români contemporani, librari și bibliotecari.
Târgul de carte, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei, este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și Consiliul Județean Hunedoara și rămâne deschis până pe data de 15 octombrie 2022. Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de directorul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara, căruia i s-au alăturat Alin Țambă (vicepreședintele CJH) și Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naționale a României).
După cum a reliefat în discursul său inaugural, Ioan Sebastian Bara, organizarea acestui salon de carte nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara. ”Le-am adresat cele mai sincere mulțumiri domnului președinte Laurențiu Nistor, domnului administrator public Costel Avram, pentru că instituția pe care o conduc este mereu alături de noi, înțelege rolul cărții și al culturii și ne este un ajutor de nădejde. Și în acest an am pregătit cu mare seriozitate și profesionalism această întâlnire cu cărțile, cu scriitorii, cu editorii și cu cititorii, întâlnire atât de mult așteptată de miile de iubitori ai cărții din județul Hunedoara”, a spus Ioan Sebastian Bara.
Acesta a arătat că peste 80 de edituri articipă cu standuri de carte la ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții , acestea venind din Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Clopotiva, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hațeg, Iași, Petroșani, Pitești, Sibiu, Simeria, Slatina, Târgoviște, Târgu Mureș, inclusiv din Marea Britanie.
Un moment de mare emoție al evenimentului a fost prilejuit de reconstituirea artistică a încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, acum exact o sută de ani. ”Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia, au pus în scenă o vie reconstituire vizuală a acestei adevărate „clipe astrale” din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc actoricesc, s-a făcut o reînviere sui generis a acestui eveniment care a marcat profund istoria poporului român”, spune Ioan Sebastian Bara.
În cadrul Salonului de Carte deschis astăzi la Deva vor avea loc și o serie de lansări de carte, încă din prima zi a evenimentului autori reputați precum Adrian Cioroianu și Horațiu Mălăiele fiind prezenți în mijlocul iubitori de carte din județul Hunedoara. Marele actor, regizor, poet, om de cultură complet Horațiu Mălăele a venit la Deva cu un bagaj bogat: „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, care cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, în opinia jurnalistului Doru Bușcu; cartea ce completează profilul artistic al autorului, „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum le caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, ambele apărute la Editura Bookzone din București, și „Tehomir”, o povestire cu conotații autobiografice, apărută la Editura All din București. De asemenea, istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu, și-a prezentat trilogia intitulată „Cea mai frumoasă poveste”, cu volumele „Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, „Nu putem evada din istoria noastră” și „O țară se construiește zi de zi”, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și cartea „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, apărută la Editura Polirom din Iași.
Și în zilele următoare vor avea loc lansări de carte, iar un moment mult așteptat va fi întâlnirea cu scriitorul Radu Paraschivescu care își va lansa cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas: „Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, care cuprinde considerații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; „Acul de aur și ochii Glorianei” – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisabetană, în care întâlnim „(…) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi identificată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, „Cu inima smulsă din piept”, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni. De asemenea, un oaspete mult așteptat va fi părintele Constantin Necula, îndrăgitul duhovnic lansându-și la Deva cartea intitulată „Printre cuvinte, între prieteni”, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu, carte care cuprinde dialoguri pline de miez dintre părintele Necula și realizatorul de televiziune Dan Negru.
Celor mai tineri cititori li se va oferi surpriza întâlnirii cu Alec Blenche, cel mai de succes autor de literatură pentru copii din România, la ora actuală, care își va lansa cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”, apărută la Editura Univers din București.
Organizatorii își exprimă convingerea că Salonul de Carte de la Deva se va bucura, în fiecare zi, de un aflux impresionant de vizitatori, de oameni care iubesc cartea, care vor găsi pe standurile editurilor cărțile pe care și le doresc și care vor avea bucuria să se afle în atmosfera minunată pe care doar cărțile o pot genera. Salonul va fi deschis publicului, zilnic, între orele 10.00-20.00. Intrarea este liberă!