Municipiul Petroșani a fost pus, anul acesta, pe harta Ștafetei Veteranilor INVICTUS, a celor care au ales sportul ca mijloc de exprimare al respectului față de eroii noștri, a celor care și-au dat viața pentru apărarea patriei noastre și a militarilor români răniți în teatrele de operațiuni.
Ștafeta alergătorilor din ”Traseul Albastru”, din care au făcut parte oameni cu preocupări profesionale diferite, dar cu același profund respect pentru Armata Română, au ajuns în dimineața zilei de 18 octombrie 2022, la Petroșani, încă de la primele ore ale dimineații, după ce, pe parcursul nopții, au pornit de la Tg. Jiu, prin Deafileul Jiului într-o nouă etapă a Ștafetei Veteranilor Invictus. Aceștia au fost primiți, în centrul municipiului Petroșani, în Parcul ”Carol Schreter” de primarul Tiberiu Iacob Ridzi. ”M-am bucurat să îi întâmpin în această dimineață pe voluntarii INVICTUS la monumentul minerilor din Parcul Carol Schreter”, unde au depus o coroană de flori în semn de omagiu față de înaintașii noștri, dar și a minerilor care și-au pierdut viața în minele din Valea Jiului. Avem datoria de suflet să ne respectăm istoria, valorile naţionale și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare, astfel încât să ne păstrăm nealterată identitatea naţională”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
De la Petroșani, ștafeta formată din voluntarii de la Caransebeș a fost preluată de voluntarii Nellson Lungu, Robert Negoiu, Paul Daniela Elena, Cristian Țopescu, Vasile Ivănescu, Sanda Cioară, care o vor duce mai departe spre Deva, de aici urmând să-și continue mai apoi drumul cu alți voluntari, având ca punct final orașul Carei, localitate de referință în istoria națională a României.
Povestea Invictus România începe în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games. Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus. Începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi.
Așa s-a născut și „Ștafeta veteranilor”, organizată anual de Grupul Invictus România, eveniment care urmăreşte să atragă atenţia societăţii civile asupra respectului care li se cuvine veteranilor Armatei României. Ediția din 2022 este în plină desfășurare, participanţii fiind civili şi militari deopotrivă, sportivi de performanţă sau amatori şi chiar militari răniţi participanţi la Jocurile Invictus. Începând din data de 5 octombrie, se aleargă pe 3 trasee, de peste 3800 km, reprezentate de culorile Drapelului Național, punctul final fiind la Carei, pe 25 Octombrie, de Ziua Armatei României. Toate cele trei trasee reunite la Carei vor întregi drapelul tricolor, reevocând astfel momentul din 25 octombrie 1944 şi cinstind eroii şi veteranii României care s-au jertfit.
Asociaţia Voluntarilor ”Invictus” din România, aflată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale Române și cu sprijinul Casei Regale Britanice, îi sprijină pe veteranii de război ai zilelor noastre să participe la competiții sportive. Recunoscuți drept oameni plini de energie pe durata carierei active, aceștia nu își pierd dorința de a merge mai departe, în pofida dificultăților fizice de care suferă, în momentul în care sunt răniți sau indisponibilizați pe câmpul de luptă.