Unirea Principatelor Române într-un singur stat, sub conducerea colonelului Alexandru Ioan Cuza, a făcut posibilă intrarea României în rândul statelor moderne ale Europei, astfel că ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas scrisă cu litere de aur în istoria românilor.
Pentru a marca cei 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, elevii din unitățile de învățământ liceal și gimnazial din Municipiului Lupeni, au dat mână cu mână , într-o „horă” a prieteniei, în dorința de a da evenimentului o însemnătate deosebită. Mobilizarea a fost făcută de profesorii de istorie de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”, în cadrul unui proiect educațional organziat în parteneriat cu Școala gimnazială nr. 3 Lupeni și, ca de fiecare dată, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni.
Elevi ai acestor unități de învățământ au participat la un concurs pe teme de istorie, pentru care s-au pregătit minuțios sub îndrumarea dascălilor, astfel încât întrebările cu privire la momentul istoric de la 24 Ianuarie 1859, dar și alte teme principale din istoria națională nu au rămas fără răspunsuri corecte, dovedindu-se asftfel că istoria României rămâne o temă de interes pentru tânăra generație. Pentru a da evenimentului și o notă de sărbătoare, așa cum a fost și este de fapt Ziua Unirii Principatelor Române, elevii Școlii gimnaziale nr. 3 și ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” au susținut și un frumos spectacol artistic, în care s-a cântat, s-a dansat și s-a recitat.
”Am petrecut momente frumoase, în cadrul acestui proiect, iar bucuria întâlnirii cu colegii de la celelalte scoli din Municipiul Lupeni a fost, ca de fiecare dată, una deosebită, mai ales că împreună au putut omagia, de data aceasta, momentul de o însemnătate deosebită pentru istoria noastră care este Mica Unire! Am vorbit, desigur, și despre colonelul Alexandru Ioan Cuza, personalitate marcantă a istoriei noastre naționale, artizan al Unirii Principatelor Române, precum și despre rolul Unirii de la 1859 în evoluția noastră ca stat național unitar. Le mulțumesc tuturor celor care au participat și care ne-au fost alături, de la elevii școlilor din Lupeni, la doamnele și domnii profesori, le mulțumesc echipelor de conducere de la Liceul Teoretic ”Mireca Eliade” și Școlii gimnaziale nr. 3 Lupeni pentru implicare și mulțumesc Primăriei și Consiliului local, domnului primar Lucian Resmeriță, pentru sprijinul acordat în organizaarea acestei reușite activități didactice, sub semnul istoriei și culturii”, a declarat prof. Anca Elena Cordea, coordonator al acestui proiect,
Tot pentru a marca momentul aniversar al Unirii Principatelor Române, la sala Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni a avut loc și un emoționant spectacol artistic, susținut de elevi ai Școlii gimnaziale nr. 3 Lupeni, sub coordonarea echipei de profesori ai școlii și, evident, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni.
Tuturor, felicitări!