Având cea mai mare suprafață dintre localitățile Văii Jiului și o întindere semnificativă a rețelelor de iluminat public, orașul Uricani este un consumator de energie, ceea ce face ca pentru administrația publică locală, factura de energie electrică să fie o cheltuială serioasă pentru bugetul public.
Costurile foarte mari ale facturii pentru energie, din ultimii ani, determină acum Primăria orașului Uricani să caute soluții pentru optimizarea consumului, dar mai ales a costurilor pentru energie. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că iluminatul public a cunoscut, în ultimii ani, investiții semnificative constând în montarea de lămpi cu consum redus de energie, dar chiar și așa costul acestui serviciu de utilitate publică este încă unul considerabil pentru administrația publică locală.
”La finalul anului trecut, pe fondul creșterii continue a prețurilor la energie, am fost nevoiți să facem o serie de rectificări bugetare, pentru a putea plăti facturile la energia electrică. Sigur că ne gândim la soluții prin care să putem scădea valoarea facturilor, în mod special pentru iluminatul public, lucru absolut necesar pentru noi, în condițiile în care, pe de o parte, avem cea mai vastă rețea de iluminat stradal din regiune și avem în plan extinderea acesteia și pe alte străzi, în special din zonele rurale, iar pe de altă parte bugetul local este constuit pe venituri care au rămas la același nivel de ani de zile”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
O posibilă soluție, pe care echipa primarului Dănuț Buhăescu a analizat-o cu maximă atenție, este identificarea unor resurse de energie verde care să poată fi produsă în plan local, prin investiții publice. ”Ne propunem să construim un parc fotovoltaic cu panouri solare. Am identificat și un loc unde putem face acest parc energetic, la Valea de Brazi. Ne propunem să devenim un oraș verde și să facem pași semnificativi către obținerea independenței energetice, pentru consumul public. Sigur că investițiile care se impun pentru a acoperi cantitatea de energie necesară pentru ilumantul stradal și pentru clădirile publice din administrarea Primăriei sunt mari, dar ne gândim să le facem gradual, în fiecare an. Din calculele pe care le-am făcut cu specialiștii din Primărie, estimăm că în 6-7 ani de zile vom putea acoperi aceste cheltuieli din energie verde produsă în plan local”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.
Cu investițiile în noile baterii de panouri fotovoltaice de la Valea de Brazi, administrația publică de la Uricani spăeră că, încă din primul an, se va obține o reducere cu 10-15% a facturilor către compania de energie electrică, iar în următorii circa 7 ani, dacă vor fi realizate investiții în mod constant în această direcție, Uricaniul ar putea deveni cu adevărat un oraș verde, cu consum de energie asigurat din producție exclusiv din surse regenerabile, nepoluante.
În acest scop, Primăria orașului Uricani vizează realizarea unui studiu de elaborare a documentației tehnico- economice aferente obiectivului „Construire parc panouri fotovoltaice Valea de Brazi”, pentru care Consiliul local a aprobat finanțarea necesară de la bugetul local.
În paralel, Primăria orașului Uricani a inclus în toate proiectele de investiții din fonduri europene o componentă privind eficientizarea din punct de vedere energetic a imobilelor (blocuri de locuințe, primărie, școli, grădinițe, liceu etc.), lucru care va fi luat în considerare și pentru proiectele viitoare ale administrației uricănene.