Restituiri istorice și literare despre farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu, la Salonul Hunedorean al Cărții

Home Cultură Restituiri istorice și literare despre farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu, la Salonul Hunedorean al Cărții
Restituiri istorice și literare despre farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu, la Salonul Hunedorean al Cărții

Printre personalitățile care au onorat cu prezența lor actuala ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, s-a numărat și istoricul, diplomatul, ministrul Adrian Cioroianu, în prezent manager al Bibliotecii Naționale a României, care și-a lansat cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing.

Binecunoscut publicului din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România etc.

Așa cum aflăm din prezentarea pe care editura o face autorului, Adrian Cioroianu „este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic și tematic, imaginea asupra trecutului”.

Majoritatea cărților scrise de istoricul Adrian Cioroianu au apărut la Curtea Veche Publishing și au o tematică diversă: istoria comunismului românesc, geopolitica și implicațiile ei asupra României, regii și reginele României, eseuri despre istoria României în secolele XIX și XX etc.

În perioada 2015-2020, Adrian Cioroianu a ocupat funcția de ambasador al României pe lângă UNESCO, sediul acestui organism al ONU fiind la Paris. ”La această perioadă se referă cartea pe care a lansat-o la Deva, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, carte ce are ca subtitlu „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”, deoarece misiunea lui Adrian Cioroianu a avut aceste două tragice repere temporale. Activitatea sa în cadrul UNESCO a avut un frumos bilanț care este amintit în finalul cărții, Adrian Cioroianu fiind tot timpul preocupat de promovarea culturii românești pe plan internațional”, arată Ioan Sebastian Bara, mangagerul Bibliotecii județene din Deva.

Acesta a mai relevat faptul că dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani, Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al vieții și realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat anii petrecuți de el pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre Dame în flăcări etc. Toate subiectele sunt tratate în maniera unor mici eseuri în care istoricul, sociologul, politologul se întâlnesc, iar ceea ce rezultă sunt pagini pline de savoare care se citesc cu mare plăcere.

Cartea este o veritabilă declarație de dragoste a autorului față de Franța, față de Paris, față de limba franceză, față de tot ce înseamnă și a însemnat spiritul francez și civilizația franceză.

Cum însuși mărturisește în paginile cărții, relația lui Adrian Cioroianu cu Franța „a fost, înainte și în timpul mandatului (…) la UNESCO, una înainte de toate sufletească și abia apoi de ordin instituțional”, adică el este „unul dintre numeroșii români cărora această țară le este dragă, dintr-un motiv sau altul, de cele mai multe ori intelectual”.

Întâlnirea cu Adrian Cioroianu la Salonul Hunedorean al Cărții, dar și discuțiile libere și sincere cu publicul au reprezentat un eveniment cultural care i-a impresionat pe cei prezenți, iubitori de lecturi de calitate. Iar cartea lui Adrian Cioroianu oferă, cu adevărat, reale plăceri estetice și intelectuale cititorilor.

Prezentarea cărților a fost urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.