Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”, rulează sâmbătă la Petroșani într-o proiecție de gală la care vor fi prezenți și producătorii filmului

Home Cultură Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”, rulează sâmbătă la Petroșani într-o proiecție de gală la care vor fi prezenți și producătorii filmului

Unul dintre evenimentele de excepție cuprinse în seria celor organizate la Petroșani pentru a marca jubileul celor 75 de ani de la darea în folosință a liniei ferate Bumbești-Livezeni este proiecția specială a filmului documentar „Regele Mihai: Drumul Către casă”, realizat cu ocazia anului Centenar Regele Mihai 1921-2021 de studioul de producție independent din București, Chainsaw Film Productions, film care s-a bucurat de o audiență apreciabilă, fiind prezentat atât în cinematografele di România, dar și pe canalul de televiziune HISTORY Channel® .

La Petroșani, filmul „Regele Mihai: Drumul Către casă” va fi prezentat sâmbătă, 28 octombrie 2023, de la ora 16,00, la Cinematograful ”Șerban Ionescu”, proiecția fiind precedată de o scurtă prezentare făcută de producătorul John Florescu și producătorul asociat Dan Drăghicescu, prezenți pentru acest eveniment, din nou, în Valea Jiului.

Pe parcursul unei ore, filmul prezintă povestea nespusă până acum a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin. „Regele Mihai: Drumul spre casă” preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut in joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

Folosind un interviu  cu Regele, înregistrat în 2003 și mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regelui, vă spunem o poveste despre greutățile insuportabile și revenirea în patria sa”, spune producătorul executiv John M. Florescu.

Valoarea istorică a documentarului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai, documente recent desecretizate din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României de la University College London și Dr. Matei Cazacu istoric, autor al mai multor cărți de istorie românească. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării.

Ca și primele filme produse în România de către John Florescu împreună cu echipa de producție din București: Viorel Chesaru – producător senior, Dan Drăghicescu – producător asociat, Mircea Lăcătuș – editor și producător arhive și Laura Beldiman – cercetător și asistent montaj „Regele Mihai: Drumul spre casă” este narat de către Marcel Iureș, unul dintre cei mai aclamați actori de teatru și film. Regia și scenariul filmului sunt semnate de Trevor Poots din Marea Britanie.

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”), care a avut premiera la TV în 2016 și a fost difuzat în 42 de țări, fiind transmis inclusiv de către
HISTORY Channel și HISTORY2.

Alegerea echipei de producție de a realiza un documentar despre viața Regelui Mihai al României, nu este întâmplătoare. Un studiu realizat pentru HISTORY Channel în 2018 l-a evidențiat pe Regele Mihai ca fiind personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieții românilor din ultimii 100 de ani, după cum indică 41,7% dintre români. Un procent similar indică faptul că perioada interbelică (1918-1938) a fost cea mai benefică pentru România. Studiul a fost realizat de iSense Solutions for HISTORY Channel, pe un eșantion reprezentativ de 1.051 de respondenți, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 16-65 de ani.

Documentarul marchează aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, dorind să ofere un portret complet și să aducă un omagiu ultimului Rege al României. În avanpremiera proiecției speciale care va avea loc la Cinematograful ”Șerban Ionescu” din Petroșani, sâmbătă, 28 octombrie 2023, de la ora 16,00, prin bunăvoința domnului Dan Drăghicescu, producător asociat al filmului documentar „Regele Mihai: Drumul spre casă”, suntem în măsură să vă prezentăm câteva fotografii unice, care nu au mai circulat până acum în spațiul public. În rândul acestora se distinge o fotografie cu Regele Mihai – la acea vreme Prințul Mihai, de la Castelul Eastmore din Anglia, unde acesta a fost prezent în anul 1937 la Reuniunea Internațională a Cercetașilor pentru a celebra 30 de ani de la înființarea acestei organizații. Fotografia este unică și a fost furnizată de arhivele de la Castelul Eastmore realizatorilor filmului dedicat Regelui Mihai în acest an special.

Filmul ”Regele Mihai. Drumul către casă” este realizat de aceeași echipă de producție care a adus în atenție și personalitatea unei alte figuri istorice remarcabile din casa regală a României, Regina Maria, filmul fiind de asemenea, prezentat într-o proiecție de gală, la Cinematograful ”Șerban Ionescu” din municipiul Petroșani. Lansarea filmului va fi urmată, timp de un an, de un turneu național de educație istorică în România cu intrare liberă. Turneul National de educație istorică va ajunge și în județul Hunedoara în anul 2022.

Considerăm important de precizat și faptul că Regele Mihai I al României a fost prezent de mai multe ori în Valea Jiului, la Petrila, Petroșani și Lupeni, ultima oară în 2007, atunci când a participat la ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani.

Fotografii din arhiva Castelului Eastmore, Wikimedia, Associated Press, Colecția Nicolae de România și Chainsaw Film Productions.