Câteva sute de angajați ai Complexului Energetic Valea Jiului, de la simpli muncitori până la liderii de sindicat și conducerea companiei au protestat joi, 16 noiembrie 2023 în fața sucursalelor miniere, dar și la sediul CEVJ, în dorința de a atrage atenția Parlamentului României că proiectul noii Legi a Pensiilor riscă să genereze nedreptăți mari pentru salariații din minerit și energie.
Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean spune că situația este cu atât mai gravă cu cât o bună parte din drepturile pe care minerii le-ar putea pierde au fost câștigate încă din 1977. Liderul sindical este de părere că felul în care toate amendamentele negociate și acceptate inițial de Ministerul Muncii și, mai apoi, de parlamentarii din cadrul Comisiilor de specialitate ale Senatului, au fost pur și simplu ignorate la votul în plen pe Legea Pensiilor nu fac altceva decât să scadă și mai mult încrederea oamenilor în clasa politică și să-i determine să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile.
Angajații CEVJ spun că, de fapt, nu cer prilvilegii, ci doar o lege care să acorde ”pentru muncă egală, drepturi la pensie egale”. “Protestul nostru este legat de pensii şi de cuantumul lor. Am avut surpriza, la Ministerul Muncii, ca atunci când am prezentat un calcul corect, să mi se spună că au fost luaţi prin surprindere, dar eu nu pot să accept astfel de lucruri. Problemele pe care le ridicăm sunt nemulţumiri justificate şi adevărate! Când un miner care astăzi poate ieşi la pensie, pe legea actuală, cu 25 de ani vechime, urmează să aibă o pensie între 8.400 şi 8.600 de lei, iar pe noua lege, acelaşi miner ar urma să aibă doar 4.800 de lei și tu spui că elimini inechitățile din sistem, este clar o demagogie. Pensiile noastre sunt bazate pe contributivitate și nu e drept să poţi creea asemenea discrepanţe”, a spus, la protestul de la Mina Lupeni, Darius Cîmpean, lioderul Sindicatului Muntele.
Acesta arată, de asemenea, că în noua Lege a Pensiilor, mărirea vârstei de pensionare pentru angajații din subteran, de la 45 de ani la 47 de ani, nu ţine cont nici măcar de faptul că exploatările de cărbune din Valea Jiului se află în program de închidere cu termen final în anul 2032. De asemenea, mărirea vârstei de pensionare în cazul femeilor nu ţine cont de faptul că acestea lucrează, la rândul lor, în condiţii grele la mină.
Liderul sindical a amintit și despre faptul că, în perioada în care noua Lege a Pensiilor s-a aflat în dezbatere publică și în dezbatere la comisiile din Senat, a avut o serie de întrevederi și discuții aplicate, principiale cu factori decizionali, la cel mai înalt nivel, împreună cu senatorii Cristian Resmeriță și Lucia Muntean, cu sprijinul cărora au fost inițiate și aviuzate favorabil amendamentele care corectau neajunsurile din proiectul noii Legi a Pensiilor. ”Senatorii Cristian Resmeriță și Lucia Muntean au fost alături de mine și în Parlamentul României, am și reușit să trecem amendamentele, care, după aceea , au fost pur și simplu anulate în comisia de plen, lucru nemaiîntâlnit în Parlament. Toți mi-au dat asigurări că lucrurile se vor rezolva la Camera Deputaților. Am avut un dialogpe acest subiect și cu premierul Ciolacu. Mi-a spus că va încerca să rezolve problema”, a mai spus liderul sindical Darius Cîmpean.
Acesta solicită în mod public tuturor parlamentarilor hunedoreni și oamenilor politici de bună credință din Parlamentul României să corecteze acele prevederi legale înainte de a vota Legea pensiilor, în așa fel încât să nu se creeze inechități între minerii deja pensionari și cei care urmează să se pensioneze. În același timp, Darius Cîmăpean avertizează că, în cazul care acest lucru nu se va întâmpla luni, în camera Deputaților, există toate premisele ca protestele oamenilor din Valea Jiului să ia amploare, iar acestora să li se ralieze și alte categorii socio-profesionale care sunt nedreptățite de prevederile unei legi care în loc să elimine inechitățile, le face și mai proeminente.