Lansare de gală a cărții lui Ilie Pintea ”Afganistan-Chipuri ale războiului” la Târgul ”Gaudeamus”

Home Cultură Lansare de gală a cărții lui Ilie Pintea ”Afganistan-Chipuri ale războiului” la Târgul ”Gaudeamus”
Lansare de gală a cărții lui Ilie Pintea ”Afganistan-Chipuri ale războiului” la Târgul ”Gaudeamus”

Între zecile de evenimente cultural-literare care s-au desfășurat pe parcursul săptămânii trecute la Târgul de carte ”Gaudeamus”, cel mai citit târg de carte din România, evenimentul prilejuit de o nouă lansare/prezentare a cărții scrise de confratele nostru, jurnalistul hunedorean Ilie Pintea, ”Afganistan-Chipuri ale războiului” a fost unul care a suscitat un interes deosebit și, mai ales, emoții aparte.

Asta poate și pentru că Ilie Pintea este, într-un fel, ca jurnalist în marea echipă a Radio România, parte din echipa oamenilor de postul național de radio care au inițiat și dezvoltat acest proiect devenit emblematic pentru cultura română – Târgul de Carte ”Gaudeamus” – dar mai ales pentru faptul că, de data aceasta, evenimentul s-a bucurat de prezența unor oameni speciali, cu rol definitoriu în desăvârșirea proiectului jurnalistic și editorial realizat de Ilie Pintea în urma celor 5 misiuni desfășurate de acesta, ca reporter de război, în teatrul de operațiuni din Afganistan.

Așa cum avea să ne mărturisească autorul, experiența de la Gaudeamus a fost una cu totul și cu totul specială pentru Ilie Pintea, deoarece a avut ocazia să le întâlnească pe Aura și Anca Stoica, soția și fiica eroului militar Mădălin Stoica, cel în memoria căruia a fost dedicat volumul ”Afganistan-Chipuri ale războiului”. ”Despre cartea asta, pe care în continuare mi-e nu știu cum să o numesc a mea, au vorbit și de data asta atât de frumos, atâția oameni minunați, încât nu știu ce s-ar mai putea spune. Pentru mine a fost copleșitor să mă întâlnesc cu familia lui Mădălin Stoica, Aura și Anca, și să putem vorbi din nou despre camaradul căzut, dar niciodată uitat. A fost cu adevărat o onoare să o am lângă mine pe Maria Țoghină și să îi mulțumesc și public pentru încrederea ei și pentru toate sfaturile pe care le-am primit de la ea de-a lungul timpului – sprijinul ei a fost providențial nu o dată. Mi-a plăcut atât de mult să pot spune în fața distinșilor invitați ce spun de fiecare dată când vorbesc despre cartea asta – mulțumesc infinit Gilda Lazăr”, a mărturisit Ilie Pintea.

Emoțiile acestuia au fost și mai mari, pentru că la prezentarea cărții au fost prezenți și o clasă de elevi ai Liceului Militar din Craiova, veniți împreună cu Florin Jianu, veteran al războiului din Orientul Mijlociu, scriitor la rândul său și bun prieten al autorului, așa cum au fost prezenți și ofițeri din cadrul Direcția de Informare și Relații Publice a MApN, în frunte cu generalul Constantin Spînu și colonelul Corneliu Pavel, şeful Biroului de presă al MApN, cei care au fost interfața dintre jurnaliști și militarii din TOA pe perioada misiunilor din Afganistan.

Mai mult, la lansarea acestei cărți printre vorbitori s-a numărat și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care în ciuda unui program încărcat a ținut să participe la această lansare de carte. Acesta a subliniat că că jertfa militarilor români în teatrele de operaţiuni din Afganistan nu trebuie uitată, arătând că reprezintă parte din istoria şi memoria naţiunii române și i-a transmis felicitări jurnalistului Ilie Pintea pentru succesul acestui proiect editorial de excepție. ”Afganistanul e un subiect greu, pentru că Afganistanul a fost luptă, a fost complicat şi a lăsat urme. Am colegi la NATO care au avut chiar şi probleme de reacomodare cu munca din Bruxelles, după ce a trebuit să plecăm de acolo, să lăsăm în spatele nostru mulţi oameni, afgani care au lucrat şi au muncit pentru noi, prietenii noştri. Cu atât mai mult e bine să ne aducem aminte de acele momente, pentru că în politică şi în viaţa internaţională de multe ori un subiect capătă proeminenţă publică, războiul cu atât mai mult, iar după ce se închide începe oarecare amnezie selectivă. N-avem voie să uităm. Nu avem voie să-i uităm pe cei care s-au sacrificat, români sub steagul NATO, pentru ţară”, a spus Mircea Geoană.

Acesta a achiziționat mai multe exemplare ale volumului ”Afganistan – Chipuri ale războiului” pe care și-a propus să le ducă la Bruxelles, pentru a face parte din Biblioteca militarp d ela sediul central al NATO.

”Le sunt profund recunoscător tuturor celor care au ajuns la evenimentul acesta, deși poate aveau altceva mai bun de făcut, și tuturor celor care au făcut posibilă apariția acestei cărți – pe care, în continuare, mi-e greu să numesc a mea, pentru că e în egală măsură a tuturor celor care au contribuit la facerea ei. Cartea asta a mea, pe care în continuare mi-e foarte greu să o numesc a mea, este omagiul meu, decoraţia mea pentru toţi militarii români pe care i-am cunoscut sau nu, care au trecut prin praful fierbinte al Afganistanului şi care m-au făcut să îndrăgesc şi mai mult nu doar această ţară fascinantă, ci şi uniforma militară. Cartea a plecat în lume (o găsiți pe siteul editurii Monitorul Oficial, care a făcut o treabă excepțională) așa că pot să spun, asemeni militarilor despre care am povestit: Misiune îndeplinită!”, a mai punctat Ilie Pintea.
Despre jurnalistul, reporterul, fotoreporterul și, de pe acum, scriitorul Ilie Pintea a vorbit la lansarea de carte de la București și reputatul om de radio Maria Țoghină. Aceasta a reliefat faptul că acest jurnalist multimedia este un jurnalist al vremurilor viitoare. ”El lucrează cu toate tipurile de exprimare jurnalistică existente în acest moment. El nu este doar cel care captează clipa şi o transmite ascultătorilor, el consemnează video, consemnează audio şi, de ce nu, pe hârtie tipărită. Îl salutăm şi îl felicităm din suflet pentru acest curaj, pentru această capacitate de a se reinventa şi dorim ca tot timpul să găsească speranţa acolo unde există durere şi să rămână întotdeauna acel corespondent pe care Radio România se bazează”, a spus Maria Ţoghină.
Felicitări, Ilie Pintea! Și noi suntem mândri de tine!
Fotografii: Facebook/Ilie Pintea