Un concept al unui îndrăzneț proiect de investiții a fost definit de municipalitatea din Huneodara sub titlul „Grădina Urbană Corvinia”. Proiectul se doreşte a fi finanţat prin Programul Tranziţie Justă şi va reprezenta primul pas în reconversia vechii platforme siderurgice a Hunedoarei
Conceptul proiectului întocmit pentru realizarea Grădinii Urbane Corvinia a fost prezentat în cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare a Programului Tranziţie Justă, eveniment găzduit de municipiul Hunedoara, în aceste zile.
Potrivit acestui concept urbanistic pe o suprafaţă de aproximativ 87.000 de metri pătraţi, aflată în apropierea Castelului Corvinilor (parte din vechea platformă siderurgică), se doreşte amenajarea unui parc cu mai multe elemente care vor atrage atât turişti cât şi localnici.
„Ghidurile de finanţare pe Planul Tranziţie Justă nu sunt încă elaborate, însă noi dorim să fim pregătiţi pentru acel moment. Avem deja un concept iar în prima parte a anului viitor va fi gata şi studiul de fezabilitate necesar. Dorim ca zona să aibă atracţii pentru toate vârstele şi să deţină o tentă medievală, în ton cu Castelul Corvinilor, un lac, un amfiteatru în aer liber, poate chiar şi un roller-coaster ori o linie de summer-bob, zone de relaxare, zone de promenadă şi aşa mai departe. Dar sunt, deocamdată doar idei, trebuie să precizez acest lucru. Depinde de ce fel de obiective vor putea fi finanţate, iar aceste detalii se vor stabili prin ghidurile de finanţare care apar abia anul viitor. Cert este că ne dorim să avem în viitoarea grădină urbană Corvinia cel puţin 11 sau 12 puncte de atracţie care să îndeplinească două roluri: să ţină turiştii care vizitează Castelul Corvinilor mai mult în Hunedoara şi să fie o modalitate de petrecere a timpului liber şi pentru hunedoreni. Important este că dorim să facem acest lucru mai întâi decontaminând o suprafaţă de aproape 9 hectare, zonă pe care să o repunem în circuitul economic şi social. Este o onoare pentru noi faptul că Hunedoara găzduieşte o reuniune de nivel naţional – Comitetul de Monitorizare PTJ, dar cred că este, oarecum, şi un merit: Primăria Hunedoara a avansat deja idei clare de proiecte care pot să fie finanţate prin programul amintit. Grădina Urbană Corvinia este una dintre aceste idei care, cu ajutorul banilor europeni, sper eu să prindă viaţă în următorii doi – trei ani”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Potrivit directorului adjunct al ADR Vest, Adrian Mariciuc, prezent la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Tranziţie Justă de la Hunedoara, proiectul are toate șansele de a fi pus în practică, prin intermediul fondurilor europene disponibile pentru regiunea de vest a țării. „Am audiat şi vizionat propunerea de concept pe care Primăria municipiului Hunedoara o are pentru a transforma o fostă zonă industrială, 8,7 hectare, într-un spaţiu pe care să îl redea comunităţii. Cosider că proiectul poate fi implementat cu succes şi încurajez Primăria să continue demersurile de pregătire a acestuia, să treacă dincolo de faza de PUZ şi cea de studiu de fezabilitate, să implice comunitatea în design-ul şi în forma finală pe care o va avea această propunere de proiect. Atât Programul Tranziţie Justă cât şi Programul Regional Vest pot reprezenta surse de finanţare viabile pentru a pune în practică acest proiect”, a declarat Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest.