Din cei 100 de ani de la momentul în care Petroșaniul a fost delarat oraș, moment care marchează, din punct de vedere istoric, debutul urbanizării localității, mai bine de jumătate s-au derulat în perioada comunistă. Cu toate că, pentru cei mai mulți oameni, nu doar ai Văii Jiului, ci ai întregii Românii, acei ani sunt considerați a fi ”de tristă amintire”, ei fac parte din istoria noastră și, în consecință, trebuie aduși în atenția publicului.
Un reper important al acelor vremuri l-au constituit vizitele conducătorilor epocii. O astfel de vizită, efectuată de Nicolae Ceaușeșcu în Valea Jiului, în noiembrie 1977, la doar câteva luni după ce fusese forțat să vină la Lupeni pentru a stinge greva minerilor din august, primul protest anticomunist care a scurtcircuitat dictatura lui Ceaușescu, a constituit tema unei expoziții-document care a fost vernisată pe 8 februarie 2023 la Muzeul Minierului din Petroșani.
Marian Boboc, custodele Muzeului Mineritului dar și apreciat documentarist și istoric al Văii Jiului consideră că vizita lui Nicolae Ceaușescu din 9 noiembrie 1977 s-a dorit a fi o revansă a acestuia, în fața minerilor care l-au umilit câteva luni mai devreme. Intitulată sugestiv „O vizită-revanșă fără glorie. Vizita de lucru a tovarășului Nicolae Ceaușescu în Valea Jiului, 9 noiembrie 1977. Acțiunea Corvin” prezintă o serie de fotografii, cel mai probabil realizate de jurnaliștii vremii, cuprinse album realizat de conducerea locală de partid, album aflat în colecția exponatelor muzeului.
”În 1977, la trei luni după ce a tremurat de frică în fața a zeci de mii de oameni la poarta 2 a Minei din Lupeni, Ceaușescu revine în Valea Jiului, într-o vizită revanșă, fără glorie, din moment ce aceia care ar fi putut interacționa cu președintele au fost îndepărtați din Valea Jiului – cum ar fi minerul Constantin Dobre, liderul revoltei -, iar unii dintre minerii protestatari au fost condamnați. De data aceasta vizita a fost pregătită în cele mai mici detalii, iar pentru a garanta siguranța ”celui mai iubit fiu al poporului”, peste 7000 de securiști, milițieni și membri ai gărzilor patriotice au fost mobilizați în dispozitiv, conform unui plan întocmit de Securitate în cele mai mici detalii, sub indicativul ”Acțiunea Corvin”. La vremea respectivă, vizita a fosyt considerată un succes, dar eu spune că ea a fost una fără glorie, din moment ce multe din promisiunile făcute de Ceaușescu la greva din august nu s-au concretizat, liderii greviștilor fiind anchetați și îndepărtați iar peste 200 de oameni au fost arestați și trimiși, sub diverse pretexte la închisoare, cu toate că Ceaușescu promisese atinci că nimeni nu va avea de suferit de pe urma protestului”, spune Marian Boboc.
Fost inginer și director de mină, la vremea respectivă, Bujor Bogdan este însă de părere că vizita din noiembrie 1977 a lui Nicolae Ceaușescu a avut efecte pozitive majore pentru industria minieră și pentru Valea Jiului, în general. ”Am trăit și acele vremuri, așa cum am trăit și vremurile de după perioada comunistă. Ceea ce pot să vă spun, este că față de alți președinți ai României, de dată mai recentă, Nicolae Ceaușescu s-a interesat de Valea Jiului, încercând să rezolve problemele, chiar dacă nu a reușit în totalitate. Cert este însă că, după vizita din noiembrie 1977, în minele din Valea Jiului a început un amplu proces de investiții, s-au adus echipamente de ultimă generație, s-au alocat bani pentru creșterea siguranței minerilor în subteran și au fost demarate investiții în urbanizarea localităților la un nivel care nu a mai fost egalat niciodată”, a spus ing. Bujor Bogdan.
Expoziția de fotografii din albumul vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Valea Jiului din noiembrie 1977, face parte din seria evenimentelor dedicate anului aniversar ”Petroșani 100”. Prezent la eveniment, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a arătat că acest eveniment este parte a istoriei Petroșaniului și face parte dintr-o perioadă istorică în care mulți oameni au avut de suferit, motiv pentru care aceste lucruri trebuie cunoscute. „Această expoziție de fotografie readuce în atenție o perioadă în care, Petroșaniul și Valea Jiului, era axat în principal pe minerit, așa cum a fost în ultimii 100-140 de ani. Dar ea aduce în atenție și efectele pe care prezența lui Nicilae Ceaușescu le-a generat pentru Petroșani și pentru Valea Jiului în general, care au produs schimbări profunde în viața oamenilor și a localităților”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Expoziția expoziția intitulată ”O vizită – revanșă fără glorie. Vizita de lucru a tovarășului Nicolae Ceaușescu în Valea Jiului, 9 Noiembrie 1977. Acțiunea Corvin”, găzduită de Muzeul Mineritului din municipiul Petroșani va putea fi vizitată până la finalul lunii februarie.
Evenimentul se înscrie în calendarul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de când municipiul Petroșani a fost declarat oraș. Primarul Tiberiu Iacobă Ridzi precizează că, de altfel, întregul an 2024 va sta sub semnul Centenarului municipiului Petroșani, fiind organizate o serie de manifestări, conferințe și simpozioane cultural – științifice, care au în centrul lor instituția Primăriei Municipiului Petroșani și Muzeul Mineritului.