Emoție pură! Așa a fost concertul din seara zilei de luni, 12 februarie 2024 al pianistului Aurelian Epuraș, oferit drept cadou de suflet prietenilor și iubitorilor de muzică odată cu lansarea primului său album, intitulat, pur și simplu, ”13”. Un album izvorât din talentul și inima uriașă a acestui fascinant artist urmărit de norocul bun care însoțește faptele sale de pe tărâm artistic, social, educațional, amical.
Câteva sute de oameni au umplut sala mare a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu”, din dorința de a-l revedea și, mai ales, de a-l reasculta pe Aurelian Epuraș, interpretând deja cunoscutele sale compoziții muzicale care au cucerit inimile melomanilor din Valea Jiului. Bucuria acestora a fost dublată de recitalul unui alt remarcabil artist al Văii Jiului, Cătălin Stepa, prieten desăvârșit, de scenă și de viață, al celui cu care a ”inventat” conceptul artistic de succes ”piano-folk”. De data aceasta, fiecare a fost ”pe cont propriu” pe scena Teatrului din Petroșani însă, așa cum era de așteptat, fiecare a impresionat publicul, smulgându-i ropote de aplauze și urale de admirație.
Rând pe rând, melodiile de pe primul album de autor al pianistului Aurelian Epuraș, au purtat publicul pe aripile muzicii, de la ”Ultimul vals”, prima compoziție a acestuia, până la ”Primul vals”, cea mai recentă piesă compusă de Aurelian Epuraș, care nu se regăsește pe albumul ”13” a fost prezentată publicului prezent la acest concert, în premieră absolută.
Albumul ”13”, imprimat pe CD, cuprinde alte trei piese valoroase compuse și interpretate de pianistul Aurelian Epuraș: ”Mi-e dor de tine” (un cântec dedicat memoriei tatălui său), ”Cântec din cer”, ”Ziduri” și ”Stele”. Cu toate că acestea se regăsesc, gratuit, pe toate platformele de streaming, toți cei prezenți și-au dorit să intre în posesia albumului și, mai ales, a autografului oferit cu generozitate de autor, pentru care s-a stat la o coadă cum nu am mai văzut la un alt eveniment cultural din Valea Jiului în ultimii ani. Semn că artistul și muzica se bucură de aprecierea publicului și semn că oamenii iubitori de cultură muzicală au înțeles că, prin acest gest, pot nu doar să se bucure de muzica lui Aurelian Epuraș, ci și să doboare zidurile indiferenței, contribuind la un nou proiect ambițios al ”Fabricii de pian”, prin care fondatorul acesteia și-a propus să modernizeze toate cele 4 săli de studiu ale Școlii de Muzică din Valea Jiului, care funcționează la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani într-un etalon al educației muzicale din România.
”Cred în puterea oamenilor care iubesc muzica și arta, în general, de a se uni în jurul acestui nou proiect al Fabricii de pian. Cred că, așa cum am reușit să achiziționăm pentru tinerii muzicieni ai Școlii de muzică din Valea Jiului un pian de concert nou, așa cum am reușit să modernizăm Sala de Teorie Muzicală și să realizăm o Sală pentru concerte la Școala de Muzică, tot așa vom reuși să aducem la standardele de calitate pe care le merită acești copii talentați și dascălii care-i îndrumă și celelalte 4 săli de studiu ale acestei valoroase școli vocaționale. Acestui scop i-am dedicat și primul meu album, acest prim concert, de lansare al albumului ”13” dar și altele, care vor urma. Le mulțumesc tuturor celor care se dovedesc a fi nu doar iubitori ai muzicii mele, ci și oameni de bine care contribuie la proiectele frumoase și necesare ale Fabricii de pian, pe care le vom realiza în acest an”, spune artistul Aurelian Epuraș.
Odată cu succesul lansării albumului ”13” al pianistului Aurelian Epuraș, într-un concert de excepție, ale cărui emoții nu vor fi uitate nici de public și nici de protagonist, succesul următoarelor concerte cu prezentare a acestui album, care vor avea loc, zilele următoare, la Cluj și la București, ca și cele care vor urma, este deja unul cu noroc bun!
Surprinzător (sau poate nu!) este și faptul că elegantul concert oferit de Aurelian Epuraș odată cu lansarea primului său album, acasă, la Petroșani, s-a dovedit a fi și o veritabilă sursă de inspirație pentru o seamă de valoroși poeți care au surprins în versuri emoția acestui eveniment. Unul despre care, spre exemplu, Sorin Poclitaru, scrie așa:
”Aud cum că la teatru-n Petroșani
Un pianist cum altul nu găsești
Recuperand din mers treizeci de ani
Edulcorați cu treburi omenești
Lăsând în urmă gânduri de prisos
Idei mărețe și frustrări ușoare
A scos un material ambițios
Nemaivăzut în lumea asta mare
E practic felul lui de a mulțumi
Prietenilor ce-l iubesc fierbinte
Un mod prin care spune c-a iubi
Rămâne-n cânt la fel ca în cuvinte
Așa că, dragi prieteni, să zâmbim
Și ascultând ce cântă, sa-l iubim!”
Sau cum, încrustând numele pianistului Aurelian Epuraș tot într-un acrostih, distinsa poetă dr. Ianina Cupșan, descrie acest eveniment în felul următor:
Azi este ziua desfășurării
Unui eveniment mult așteptat
Revine clipa prețuirii
Ești pe piedestalul ce l-ai meritat
L-am așteptat poate prea mult
Însă cu nimenea nu te măsori
Ai arătat ce unii n-au știut
Nemărginitele tale valori
Ești împlinit, așa cum ți-ai dorit
Prin muzică te dăruiești
Urmează-ți drumul stabilit
Rămâi mereu ceea ce ești,
Același OM, ce-n timp ai devenit
Sub auspiciile cerești.
Fotografii realizate de Ilie Pintea și Radu Tamasi