Piesă de colecție a Bisericii Romano-Catolice din Petroșani, monumentala orgă mecanică, în 12 registre, care datează din anul 1887, a cărei rezonanță în redarea imnurilor bisericești a bucurat inimile a mii și mii de credincioși, cale de mai bine de un secol, a trecut printr-o minuțios proces de reparații capitale.
Acestea au fost realizate de o echipă de profesioniști în domeniu, condusă de meșterul Zoltán Pap din Odorheiu Secuiesc, renumit constructor de orgi muzicale din Transilvania și restaurator al unor astfel de obiecte de patrimoniu cultural existente în multe biserici și catedrale din România.
Acesta a dezvăluit faptul că există orgi care supraviețuiesc de la începutul anilor 1700 care au fost modernizate cu un sistem mecanic și care funcționează și astăzi.
Orga de la Biserica ”Sf. Varvara” din Petroșani a fost construită inițial de meșterul constructor de orgi József Angster în Pécs (Ungaria), în 1887, ca opus 107. Aceasta era, inițial, o orgă mecanică, având 12 registre. Mai târziu a fost refăcută pentru sistemul pneumatic, o inovație a acelor vremuri. Această transformare a fost realizată de fabrica Wegenstein din Timișoara. ”Simplu și pe înțeles, în sistemul pneumatic, clapa apăsată nu eliberează aer pentru sunet, ci blochează aerul, funcționează prin vacuum. Din păcate, acest sistem nu a funcționat bine. Sunt multe probleme și la această orgă din Petroșani, fapt care ne-au făcut să decidem să o readucem la starea inițială, construită de Angster în forma sa originală, mecanică, cu două pedale manuale și 17 registre, cu 1.089 tuburi”, spune meșterul Zoltán Pap.
În aceste zile, echipa condusă de acesta realizează reinstalarea și montarea elementelor constitutive ale orgii în interiorul Bisericii romano-catolice ”Sf. Varvara” din Petroșani unde, în scurt timp, emoționantele și înălțătoarele acorduri ale acesteia vor răsuna din nou, spre bucuria și încântarea credincioșilor.
Reparațiile capitale la orga Bisericii romano-catolice ”Sf. Varvara” din Petroșani au fost realizate cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii dar și cu sdonațiile credincioșilor dinb această congregație parohială, fapt pentru care preotul paroh Ciprian Șcheianu le transmite tuturor calde mulțumiri. Mulțumiri care se îndreaptă, în egală măsură, și spre echipa de restauratori condusă de meșterul Zoltán Pap.
Omnia Ad Maiorem Dei Gloriam!