Visul oricărui alpinist este acela de a ajunge pe ”acoperișul lumii”, de a cuceri cel mai înalt punct terestru al planetei Pământ: Vârful Everest (8.848 m) din Munții Himalaya.
Acesta este și visul sportivului Adrian Ahrițculesei, optimetristul din Petroșani pasionat de alpinism, care s-a pregătit intens pentru acest obiectiv, pe bună dreptate considerat nr. 1 în cariera sa de sportiv.
În vârstă de 40 de ani, absolvent al Institutului Național de Educație Fizică și Sport, căsătorit și tatăl a doi copii, Adrian Ahrițculesei va porni în aventura vieții sale peste doar câteva zile, când este programată expediția în Nepal, locul de unde va încerca să cucerească cel mai înalt vârf montan de pe Pământ: Vârful Everest urcând până la uluitoarea altitudine de 8848 de metri. Expediţia va avea loc în perioada 12 aprilie – 30 mai, alpinistul din Petroşani propunându-şi să abordeze ascensiunea spre Everest, în stil sportiv, pe partea sudică a muntelui. „Pe 11 aprilie plec din Petroșani, pe ruta București-Doha (Qatar)-Katmandu (Nepal)-Lukla (Nepal), locul de unde voi pleca spre tabăra de bază. Prima „aventură” este chiar aterizarea pe micul aeroport „Tenzing-Hillary” din Lukla, aflat la 2846m altitudine, acesta fiind declarat în 2010 cel mai periculos aeroport din lume. Ascensiunea mea va începe din Lukla, unde voi ajunge în tabăra de bază, la 5.300 m. de unde, după perioada de aclimatizare, voi porni spre vârfyul Everest”, a declarat Adrian Ahrițculesei.
Întreaga durată a experiției în Himalaya a aplinistului din Valea Jiului este estimată să se desfășoare pe durata a aproape două luni, din 11 aprilie până după 1 iunie 2024. ”Iniţial am dorit să încerc cu un vârf mai mic de 8.000 de metri. Apoi, după ce m-am gândit mai bine, mi-am spus că, dacă tot încerc şi fac un efort, inclusiv financiar, ce-ar fi să urc pe cel mai înalt vârf și așa am ajuns în fața acestei provocări, de a cuceri Everestul. Știu că nu e ușor deloc, cunosc toate riscurile pe care le implică acest proiect și m-am pregătit intens, și fizic dar și psihic, pentru această expediție. Voi fi nevoit să-mi car singur echipamentul și hrana, asta însemnând un bagaj de circa 30 kg. O mare încercare este și diferența de altitudine: imaginați-vă că plec de la 7900 m și punctul final este 8848 m. pe traseu sunt blocuri imense de gheață, printre care trebuie să te strecori cu atenție, pentru că ele sunt mișcătoare și sunt situații unde nu poți înainta mai mult de un metru pe zi. Evident, voi avea și tuburi de oxigen”, spune Adrian Ahrițculesei.
Acesta și-a propus să atingă acest obiectiv suprem al carierei sale într-un an 2024 în care se împlinesc două decenii de când primul alpinist român, Constantin Lăcătușu, a reușit performanța de a ajunge pe Everest, precum și un secol de când Petroșaniul a fost declarat oraș. ”Sunt două repere istorice care mă motivează și în cinstea cărora doresc să realizez această performanță sportivă fără precedent pentru un sportiv din Valea Jiului și din județul Hunedoara. Am încredere în forțele mele, sunt oprimist, voi face tot ce ține de mine, însă cu riscuri minime, să reușesc această mare performanță: cucerirea Everestului!” a mai spus Adrian Ahrițculesei.
Aventura ambițiosului sportiv din Valea Jiului este una care, pe lângă implicațiile sale fizice și psihice deosebite, implică și o cheltuială serioasă. Acesta ne-a dezvăluit că, spre exemplul, numai permisul de intrare în Himalaya a costat 11.000 de dolari, în total costurile aceste expediții ridicându-se undeva la circa 60.000 de dolari. Din fericire, așa cum s-a întâmplat și în materializarea primului său mare succes în alpinism – parcurgerea traseului celor 7 vulcani și atingerea celor 7 cei mai înalți vulcani de pe tot atâtea continente, proiect finalizat în 2023 – Adrian Ahrițculesei are de partea sa nu doar sprijinul total al familiei sale și al firmei la care lucrează (Optimed Petroșani – Fabrica de ochelari), ci și susținerea unor sponsori generoși, precum Prosper Expert Retail Botoșani, Interoptik, Prosport Express Inc., Simausrom Petrila, Asociația Cuceritori de vârfuri montane, dar și o seamă de persoane fizice, cum sunt: Costel Avram, Domnica Ahrițculesei, Tom Vasile Ahrițculesei, Dorina Covatariu, Lorin Iulian Covatariu, Ștefan Adrian Jurca, Ștefan Sohler, Georg Sîmzian, Yvone Sîmzian, Costel Gavrilă, Paul Mihai, Nelu Cherecheș, doamna Pristavu, Genu Tuțu, Tiberiu Nechifor, iar lista este în continuare deschisă.
Adrian Ahrițculesei pornește în expediția ”Everest 2024” pe data de 11 aprilie 2024. El se va întâlni în Nepal cu alți 5 alpiniști ruși, împreună cu care vor forma echipa ”Everest Team 2024-Club 8000” care va încerca să-și înscrie numele pe lista scurtă a sportivilor care reușesc performanța de a urca pe ”Acoperișul lumii”.
Mult succes, Adrian Ahrițculesei!