Contextul climatic și politic european actual consfințește faptul că istoria exploatării cărbunelui în minele din Valea Jiului a ajuns la capăt de drum.
O confirmare a acestui adevăr vine încă o dată, în acest zile, după ce Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un grant în valoare de 790 de milioane EUR (aproximativ 3,9 miliarde RON) pentru acoperirea costurilor excepționale generate de închiderea și punerea în siguranță a celor patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului (Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan).
România a notificat Comisiei o măsură în valoare de 790 de milioane EUR (aproximativ 3,9 miliarde RON) privind acordarea unui ajutor pentru a acoperi costurile excepționale generate de închiderea celor patru mine de cărbune necompetitive (Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan). Potrivit unui comunicat dat publicității de reprezențanta României la Bruxelles, la CE, această măsură va ajuta România să elimine treptat producția de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul național de redresare și reziliență și în Planul teritorial pentru o tranziție justă.
Beneficiarul ajutorului de stat va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care gestionează cele patru mine și centrala electrică Paroșeni, cu scopul de a închide activitatea minieră. Măsurile acoperă costurile sociale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau își vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor și costurile legate de lucrările de siguranță și
reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine, în special cele privind măsurile necesare pentru securizarea puțurilor de mină, repararea daunelor cauzate de minerit asupra mediului și recultivarea terenurilor după închiderea celor patru mine. Acest ajutor acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023-31 decembrie 2032.
Autoritățile române s-au angajat totodată să numească un consultant independent care va monitoriza extracția cărbunelui pentru a se asigura că aceasta se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranța publică, de exemplu pentru a evita autoaprinderea, și care va furniza rapoarte anuale în acest sens.
Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului subliniază faptul că ajutorul de stat responsabilizează instituția în mod direct și se angajează că toate acțiunile care vor fi întreprinse în perioada următoate respectă reglementările și standardele stabilite.
Demersul finalizat prin aprobarea de către Comisia Europeană a avut la bază eforturile concertate ale specialiștilor din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului coroborate cu sprijinul responsabililor din cadrul Ministerului Energiei, și nu în ultimul rând, negocieri politice asidue, la nivel înalt.