Fiecare om îşi organizează vacanţele după placul său. Sunt oameni pentru care termenul vacanţă înseamnă odihnă pe malul unei ape, soare mult şi distracţie în cluburi. Există însă şi oameni pentru care termenul de relaxare are alte conotaţii, iar vacanţa înseamnă a cunoaşte, a interacţiona, a gusta sau a admira locul sau împrejurimile locului unde dorinţa, viaţa şi posiblităţile materiale te duc pentru câteva zile.
Pentru astfel de oameni, care ajung în frumoasa regiune Salzkammergut din Austria, sfatul nostru este să nu rateye sub nici o formă să viziteze acel loc aparte prezent pe toate cărţile poştale şi în toate pe coperta tuturor ghidurilor cre promovează Austria turistică, un loc parcă desprins din poveşti, unde casele pitoreşti îţi par a fi construite din marţipan sau turtă dulce. Cel puţin aceasta a fost prima noastră impresie când am văzut pentru prima oară
Hallstatt-ul, de undeva de deasupra aşezării pitoreşti austriece.
Aflat la circa 300 km de Viena, în zona Dachstein a Alpilor austrieci, Hallstatt este unul dintre cele mai încântătore locuri pe care le-am întâlnit în călătoriile noastre. Despre Hallstatt învăţasem câte ceva la şcoală, la orele de istorie, unde aflasem că prima perioadă a Epocii Fierului cuprinsă între anii 1200 – 500 î.Hr. poartă această denumire. Pe atunci nu făcusem legătura dintre micuţa localitate din Austria şi denumirea unei perioade atât de importante din istoria omenirii, cum nu făcusem legătura dintre aceasta şi imaginea unui loc de vis de pe coperţile ghidului turistic pe care de mulţi ani îl aveam în bibliotecă.
Cum înainte de a vizita o localitate obişnuim să ne documentăm, am aflat că Hallstatt-ul are o istorie lungă de vreo 7000 de ani, iar Cultura Hallstatt marchează o întreagă epocă din istoria umanităţii şi a întregii civilizaţii europene datorită schimburilor economice, sociale şi culturale, dar mai ales datorită exploatării zacamintelor de sare, cunoscute în istorie drept „aurul alb” al Antichităţii. De altfel, denumirea acestuia vine din limba germană în care “halli” înseamnă sare. Şi ce nume s-ar fi potrivit mai bine pentru localitatea cu cea mai veche salină din lume?!
Revenind în prezent, primul contact cu Hallstatt-ul se face de sus, din parcarea amenajată la jumătatea tunelului ce leagă localitatea de restul lumii. Extrem de vizitat şi cu parcări puţine şi scumpe, Hallstatt ţi se dezvăluie puţin câte puţin. Situat pe malul lacului Hallstätter See, pe un deal de 300 metri, cu case construite parcă una peste alta, înghesuite pe verticală ca într-un joc de lego cu un echilibru precar, cu o arhitectură marcată de atâtea milenii de vieţuire, colorat şi plin de farmec, Hallstatt-ul se oglindeşte ameţitor în apele întunecate dar deosebit de strălucitoare ale lacului. Din pricina versanţilor verticali, Hallstatt este înghesuit într-o limbă îngustă de teren, fără posibilitatea de a beneficia de o cale ferată. Izolarea este, de fapt, esenţa milenară a localităţii, o așezare umană separată de restul civilizaţiei, cu posibilităţi de transport limitate. Terenul îngust dintre stâncile abrupte și lac putea susţine doar o comunitate umană minoră, iar lipsa de spaţiu a dat naștere unor atracţii caracteristice printre care se numără şi cimitirul localităţii unde, o dată la zece ani, morţii se deshumează, iar oasele acestora se păstrează într-un osuar situat în apropierea bisericii localităţii.
Ciudăţenia dar şi farmecul locului constă de fapt în străbaterea singurei străzi din micuţul orăşel. De o parte se află lacul. De cealaltă parte a străzii se înghesuie case cochete cu terase pline de flori ce adăpostesc magazine cu suveniruri şi restaurante în care spiritul autohton te întâmpină în mod remarcabil. Toată natura trăieşte într-o comuniune aparte. Spre exemplu, am fost impresionaţi de faţada unei case îmbrăcate cu ramurile unui păr care s-a hotărât să se ramnifice şi să dea rod din belşug pe întreaga suprafaţă a acesteia.
Peisajul se poate admira în toată splendoarea lui,de jos, de pe lac cu ajutorul unei bărci pe care o poţi închiria din portul amenajat în apropiere.
Pentru cei care doresc să viziteze mina de sare de aici, un funicular te urcă până la 823 de metri. Despre încântarea ochiului, ce să mai spunem! Tot în apropiere se află Peştera de Gheaţă şi Peştera Mamut precum şi numeroase trasee turistice la care se ajunge doar cu pasul sau, pentru cei mai comozi, cu un întreg lanţ de telecabine. Vizitarea acestui loc special din Austria o recomandăm oricărui călător pentru că este un loc care ţi se prinde de suflet şi care îţi induce dorinţa de “mai vreau o dată”. Despre un alt loc special din Munţii Alpi vă vom povesti data viitoare.