Moment de o mare încărcătură emoțională, Ziua Minerului a fost marcată joi, 6 august în Valea Jiului, prin organizarea mai multor ceremonii de depunere a unor coroane de flori la monumentele eroilor mineri din Lupeni, Vulcan și Petroșani.
Ceremoniile au debutat încă de la prima oră a dimineții, în locul devenit simbol al jertfei minerilor care în 5-6 august 1929 și-au dat viața la protestele înăbușite în sânge din incinta Minei Lupeni. În fața Uzinei Electrice a EM Lupeni, locul masacrului, s-au adunat și anul acesta cei care au vrut astfel să-i onoreze atât pe greviștii din 1929, cât și pe toți eroi mineri căzuți în abataje de-a lungul timpului. Alături de reprezentanți ai sindicatelor și companiei miniere din Valea Jiului și alături de reprezentanții administrației locale din municipiul Lupeni au venit o seamă de personalități ale scenei politice locale, regionale și naționale, oaspete de onoare fiind chiar Prim-Ministrul Ludovic Orban. Acesta a venit aici însoțit de miniștrii Economiei – Virgil Popescu și cel al Dezvoltării Regionale – Ion Ștefan, dar și de numeroși lideri locali ai PNL. În egală măsură, PSD a fost reprezentat la acest eveniment nu doar de numeroși membri ai puternicei filiale locale conduse de senatorul Cristian Resmeriță, ci și de liderul județean al PSD, deputatul Laurențiu Nistor, de președintele CJH Mircea Flaviu Bobora ș.a.
Parte dintre aceștia s-au regăsit și la ceremoniile care au urmat la Lupeni, în fața monumentului ”Lupeni 29” din centrul municipiului Lupeni, reabilitat în acest an și pus la dispoziția publicului chiar cu prilejul Zilei Minerului. Aici, absența premierului (care a avut în program, la aceeași oră cu acest ceremonial, o întrevedere cu factorii responsabili de la CEH și cu reprezentanții sindicatelor) a fost suplinită de un număr mare de cetățeni ai municipiului Lupeni, care au dorit să participe la eveniment.
Ceremonii dedicate Zilei Minerului au avut loc și la Vulcan, în fața statuii Minerului din centrul localității.
Dacă ceremoniile de la Lupeni, organizate în condiții speciale impuse de pandemia de coronavirus, nu au avut parte, anul acesta și de discursuri, cu excepția elegantului și bine documentatului remember istoric al semnificației Zilei Minerului, rostit de scriitorul inginer Ioan Velica, manifestările organizate în parcul central din municipiul Petroșani au adus în centrul atenției tocmai discursurile rostite de primarul localității, Tiberiu Iacob Ridzi și de premierul României, Ludovic Orban, care au fost însă deseori ”bruiate” de cei care au dorit să ceară socoteală șefului Guvernului pentru nerespectarea Legii Pensiilor.
Chiar și în astfel de condiții, Primul Ministru Ludovic Orban a dat asigurări că Guvernul pe care-l conduce este nu doar unul care respectă munca minerilor și care-și dorește să sprijine Valea Jiului și cetățenii acesteia, ci chiar a făcut deja câțiva pași importanți în această direcție. ”Guvernul pe care-l condus este foarte atent și sensibil la problemele din Valea Jiului și vine cu soluții pentru rezolvarea acestor probleme. Trebuie să fim însă foarte sinceri și să vedem faptul că, spre exemplu, compania energetică de aici este într-o situație foarte dificilă, după două ajutoare de stat acordate în niște condiții (din care unul trebuie înapoiat ca urmare a deciziei Comisiei Europene). Am discutat însă cu sindicatele de aici și cu administrația și am identificat o serie de soluții pentru continuarea activității în minerit și energie, pe care le vom aduce și în atenția Comisiei Europene. Vă garantez că încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru ca activitatea din acest sector să continue, în condiții de eficiență, iar locurile de muncă să fie păstrate iar viața oamenilor de aici să fie cât mai puțin afectată de contextul pe care l-am moștenit. În altă ordine de idei, trebuie să deschidem căile de acces spre Valea Jiului și, pe mandatul meu la Ministerul Transporturilor, au demarat o serie de investiții în această direcție, de la modernizarea DN 66 de la Petroșani la Simeria și conexiunea cu autostrada A1, la demararea investițiilor la DN 66A Uricani-Băile Herculane (care acum, din păcate, este blocat de anumite probleme de mediu care trebuiesc rezolvate pentru ca investiția să continue) și de la DN 66 pe Defileul Jiului și până la DN 7A, care asigură accesul dinspre Valea Jiului către Transalpina și, mai departe, prin Voineasa, către DN 6 pe Valea Oltului”, a spus, în discursul său, premierul Ludovic Orban.
Acesta este de asemenea de părere că pe viitor, această regiune se va bucura, în continuare de sprijin guvernamental, pentru implementarea Programului ITI (pentru care premierul Orban spune că și primarii localităților din Valea Jiului, indiferent de culoarea lor politică, vor trebui să conlucreze) dar și pentru susținerea cofinanțării proiectelor eligibile exclusiv pentru regiunile miniere în cadrul programului european ”Green Deal”. ”Cert este că nu am venit astăzi aici pentru a câștiga ceva, ci doar pentru a vă transmite un mesaj de respect, de apreciere, față de cei care-și câștigă existența punându-și în fiecare zi viața în pericol, față de oamenii care au curajul să nu aibă ore întregi cerul deasupra capului, care intră zi de zi în catacombele exploatațiilor minerilor și care, literalmente, merită tot respectul, aprecierea și susținerea noastră”, a conchis premierul Ludovic Orban.
Festivitățile dedicate marcării Zilei Minerului în Valea Jiului s-au încheiat la Muzeul Mineritului din Petroșani, redeschis după o perioadă în care acesta a fost reamenajat și modernizat cu fonduri europene atrase în acest scop de către autoritățile publice locale de la Petroșani.