Raportul și rezoluția deputatului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) cu privire la Acordul UE-China pentru protejarea produselor cu Indicații Geografice (IG) au primit, marți, undă verde din partea Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European (PE), urmând să ajungă în plenul legislativului în mini-plenara din 11-13 noiembrie a.c.
Iuliu Winkler, vicepreședinte al INTA și raportor al PE în dosarul Acordului UE-China pentru protejarea produselor cu Indicații Geografice, a explicat că, după intrarea în vigoare a tratatului, într-o primă fază, o sută de produse agro-alimentare și băuturi europene, printre care și vinul de Cotnari, alături de brânza Feta, șampania franțuzească și brânza Gorgonzola, se vor bucura de protecție împotriva contrafacerii pe piața chineză.
”Produsele agro-alimentare și băuturile care intră în Sistemul UE de Protecție a Indicațiilor Geografice sunt brand-uri recunoscute în Europa și pe plan global pentru calitatea lor deosebită obținută prin munca a generații întregi de producători și ale căror metode de fabricație sunt în strânsă legătură cu tradiția locală. Sistemul de Protecție a Indicațiilor Geografice este specific UE și, fără să exagerăm, putem spune că produsele agro-alimentare și băuturile incluse în acest sistem sunt parte a modului de viață european. (…) Acordul dintre UE și China, care tocmai a trecut de votul INTA, are o triplă importanță. În primul rând, produsele europene care fac obiectul tratatului vor fi protejate de contrafaceri pe piața chineză. Apoi, acest acord are o importanță economică ridicată având în vedere că numai în 2019 exporturile UE de produse agro-alimentare au atins aproape 15 miliarde de euro, China devenind a treia destinație globală pentru acestea. În al treilea rând, acest acord are o importanță politică deosebită, fiind primul tratat comercial semnat între UE și China. Acesta ar putea să contribuie la refacerea încrederii între cei doi parteneri în condițiile războiului comercial global la care asistăm de ceva vreme”, a afirmat vicepreședintele INTA.
Raportorul a precizat că, în decursul următorilor patru ani de la intrarea în vigoare a acordului, prevederile acestuia vor fi extinse pentru încă 175 de produse europene și tot atâtea chinezești. ”Între cele 175 de produse agro-alimentare și băuturi se vor afla și 9 din România, pe lângă vinul de Cotnari care este înscris deja în prima etapă. Este vorba despre vinurile Dealu Mare, Murfatlar, Recaș, Târnave, de Țuica Zetea de Medieșu Aurit, de pălincă, de vinarsul de Murfatlar și de cel Târnave, dar și de salamul de Sibiu”, a spus Winkler, care a adăugat că printre produsele chinezești protejate sunt mai multe varietăți de ceaiuri, fructele de Goji și diverse soiuri de orez.
Potrivit lui Winkler, în rezoluția care însoțește raportul care recomandă adoptarea Acordului UE-China, PE transmite un mesaj politic clar Republicii Populare Chineze. ”În această rezoluție am insistat asupra necesității realizării de către China de progrese în domenii de interes major pentru UE cum sunt protecția drepturilor omului, combaterea schimbărilor climatice, dar și dezvoltarea durabilă”, a adăugat europarlamentarul UDMR.
După aprobarea de către PE, Acordul UE-China pentru protejarea produselor cu Indicații Geografice (IG) va intra în vigoare la începutul anului 2021.