Prognoza meteorologică s-a dovedit a fi exactă pentru acest sfârșit de săptămână și, la fel ca în multe alte zone ale țării, prima zăpadă ceva mai serioasă din această iarnă, s-a așternut ușor peste așezările hunedorene. Cei mai bucuroși sunt, evident, copiii care au găsit în acest prim strat de zăpadă care s-a așternut în zonele mai înalte din județ un motiv de bulgăreală.
Optimiști se declară și operatorii de turism din stațiunile turistice, pentru care acest prim strat de zăpadă care, în Parâng și în Straja a atins 6-7 centimetri, este considerat un semn de bun augur pentru noul sezon turistic de iarnă. Mai mult, la Straja, administratorii de pârtii au scos și tunurile de zăpadă, pentru a ajuta Mama Natură să acopere mai repede zonele schiabile cu zăpadă, astfel încât turiștii care abia așteaptă să pornească la o primă tură pe pârtiile de la Straja să poată face acest lucru cât mai repede posibil. Optimist se declară și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, care-și dorește ca Straja să devină și în acest an un punct de atracție turistică favorit pentru iubitorii sporturilor de iarnă. ”Au început pregătirile pentru sezonul de schi în Straja. Tunurile de zăpadă au început să facă zăpadă artificială pentru iubitorii de schi. Felicitări tuturor pentru implicare: Comexim R SRL Lupeni, Domeniului Schiabil Straja, echipei Salvamont Lupeni, iubitorilor de schi, tuturor investitorilor din Straja, Asociației Pro Straja, ISU si Jandarmeriei, tuturor celor care își desfășoară activitatea aici și celor care își petrec timpul liber aici! Felicitări și mulțumiri tuturor celor care în permanență și cu deosebire în sezon dau viață stațiunii! Ne dorim, și pentru asta ne vom uni forțele, vom colabora și împreună vom face tot posibilul să fie un sezon bun si frumos! Doamne ajută!”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Și la Pasul Vîlcan, autoritățile locale sunt pregătite să primească noul sezon turistic de iarnă. Până atunci, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu invită locuitorii localității și pe iubitorii de munte din toată Valea Jiului să-și ofere plăcerea unei zile frumoase în primul decor de iarnă de la Pasul Vîlcan și dă asigurări că, în week-end, telegondola de aici va funcționa normal pentru a asigura transportul turiștilor. În plus, spune primarul Cristian Merișanu, odată cu primii fulgi de zăpadă, au fost scoase pe străzile din oraș și utilajele de deszăpezire. ”Ne-am speriat puțin azi dimineață, dar nu am fost luați prin surprindere! Știm ce avem de făcut și suntem pregătiți pentru iarnă. Și gondola spre Pasul Vîlcan funcționează, așa că vă invităm la munte !”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Din fericire, prima zăpadă din acest an nu a generat probleme pe arterele rutiere și, în acest moment, pe toate drumurile naționale din județul Hunedoara se circulă în condiții normale. Pentru a garanta acest lucru, echipe ale Secției de Drumuri Naționale Hunedoara au intervenit în prima parte a zilei de sâmbătă, 21 noiembrie, cu 4 utilaje de deszăpezire și au fost folosite peste 30 tone de material antiderapant, pentru a curăța partea carosabilă de zăpada depusă în primele ore ale dimineții.
Instituția Prefectului județului Hunedoara informează că acum, pe întreaga lungime a drumurilor naționale din județul Hunedoara, peste 380 de kilometri, carosabilul nu este acoperit de zăpadă dar umed, astfel că participanții la trafic sunt rugați să circule cu atenție și să adapteze viteza la condițiile meteo. Mai mult, Ministerul Transporturilor anunță că Guvernul României a pus la dispoziția Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara și a Secției de Drumuri Naționale Hunedoara o cantitate suficientă de material antiderapant și a suplimentat numărul utilajelor pentru menținerea tuturor porțiunilor de drum din județ în regim circulabil, de siguranță. În plus, Instituția Prefectului monitorizează zilnic situația drumurilor naționale din județul Hunedoara și a solicitat managementului S.D.N. Hunedoara intervenție rapidă în situațiile în care starea carosabilului este afectată de precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare.