Nici primarul municipiului Petroșani, care este liderul Organizației PNL Petroșani, nu este de acord cu nefericitele declarații ale colegului său de la Deva, Florin Oancea, care afirma, într-un interviu televizat, că minerii Văii Jiului constituie cauza problemelor cu care se confruntă în prezent termocentrala de la Mintia și care au condus la sistarea ape calde și căldurii, în mod repetat, în această iarnă, la Deva.
”Constat cu tristețe că din nou se încearcă să se arunce anatema asupra minerilor din Valea Jiului, care de câteva zile protestează blocați în subteran sau în curțile unităților miniere pentru plata drepturilor salariale. Ca om al Văii Jiului, care cunoaște foarte bine problemele celor de aici, greutățile cu care se confruntă truditorii din subteran, care își riscă viața pentru a aduce la lumină aurul negru, sunt solidar cu minerii din acest bazin carbonifer și consider absolut legitim protestul acestora. Orice om care muncește trebuie să fie plătit pentru munca sa, iar activitatea extractivă este printre cele mai riscante și mai pline de pericole la nivel mondial”, arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta atrage atenția că nu minerii sunt vinovați pentru starea în care a fost adus, în ultimii 30 de ani, sistemul energetic național, nu minerii sunt vinovați pentru productivitatea scăzută, pentru faptul că în ultimii 30 de ani în industria extractivă s-au făcut foarte puține investiții reale, iar oamenii sunt nevoiți să lucreze cu utilaje învechite, unele chiar din anii ‘60 – ’70. Mai mult, liderul PNL Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi este de părere că nu minerii din Valea Jiului sunt vinovați de faptul că Termocentrala Mintia riscă oricând să își înceteze activitatea până la realizarea investițiilor pentru conformarea la normele de mediu, așa cum a dispus încă din 2015 Garda de Mediu, sau că producția de cărbune din Valea Jiului nu mai poate fi suplimentată cu huilă din import, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.
”Valea Jiului s-a confruntat deja cu problemele pe care le întâmpină acum instituțiile publice și oamenii din Deva. Deși stă, cum se spune, pe un munte de cărbune, iar minerii își riscă viața zi de zi în adâncul pământului, acești oameni își încălzesc locuințele cu centrale proprii de apartament sau cu alte surse alternative, pentru că sistemul centralizat de termoficare nu mai există de ani de zile. Cărbunele extras din minele din Valea Jiului este insuficient, tocmai pe fondul lipsei investițiilor, iar întreaga producție merge către Termocentrala Mintia. Valea Jiului a făcut acest sacrificiu pentru căldura din casele devenilor. Mi se pare profund nedrept ca minerii din Valea Jiului să fie arătați din nou cu degetul doar pentru că ”și-au permis” să își ceară drepturile salariale, banii pe care trebuie să îi primească pentru munca grea depusă. Ca primar, ca om al Văii Jiului, am fost și voi rămâne alături de minerii din acest bazin carbonifer, de familiile lor, de toți oamenii de aici. Rămân însă de părere că lupta nu trebuie dusă în stradă și nu incitând la revoltă și îmi exprim convingerea că, prin dialog, cu calm, cu responsabilitate se pot găsi cele mai bune soluții pentru acești oameni”, explică Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta dă asigurări că, dincolo de măsurile imediate adoptate, Guvernul condus de Florin Cîțu lucrează acum pentru un program pe termen lung pentru Complexul Energetic Hunedoara, astfel încât activitatea extractivă în Valea Jiului să continue, iar oamenii să poată să muncească în condiții decente.
În același timp, liderul PNL Petroșani le recomandă politicienilor din toată sfera politica să nu se mai cațere pe problemele minerilor pentru a-și face imagine, sa își dovedească buna credință prin propriile acțiuni, solicitându-le celor care i-au jignit pe mineri să își ceară scuze în mod public.