Începând de miercuri, 5 octombrie 2021, un număr de 16 familii cu posibilități financiare reduse din municipiul Lupeni beneficiază de locuințe sociale cu condiții de locuit mai mult decât decente, în blocul M1 de pe strada Viitorului. Acesta a fost complet reabilitat în cadrul unui proiect cu fonduri europene atrase de Primăria municipiului Lupeni, iar beneficiarii au primit cheile noilor locuințe chiar de la primarul Lucian Resmeriță.
Acesta a ținut să le reamintească viitorilor chiriași că administrația publică de la Lupeni a făcut eforturi considerabile pentru a reabilita blocul social M1 și le-a cerut noilor chiriași să întrețină locuințele pe care le-au primit și spațiile comune cu maximă responsabilitate. ”Am reușit să reabilităm în totalitate aceste locuințe în cadrul unui subcapitol din proiectul social Bahtalo, pe care l-am implementat la Lupeni cu fonduri europene. Lucrările au vizat atât scara blocului, cât și toate apartamentele, plus acoperișul și fațada blocului M1 de pe strada Viitorului. Acum blocul beneficiază de toate condițiile, are rețelele de energie electrică, apă și canalizare noi, trase până în locuințe, băile sunt renovate, la fel bucătăria, cu gresie și faianță, camerele cu parchet, geamuri și uși noi. Le-am solicitat chiriașilor cărora le-au fost repartizate aceste locuințe să îngrijească și să păstreze apartamentul așa cum a fost el preluat azi la cheie, fără a produce stricăciuni și deteriorări”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Nu mai puțin de 1,1 milioane de lei au fost investiți aici pentru a transforma unul dintre cele mai deteriorate blocuri din Lupeni, care a devenit acum una dintre cele mai frumoase clădiri rezidențiale din această localitate. În cele 16 locuințe complet modernizate, apartamente cu două și patru camere, repartizate de Primăria Lupeni vor locui tot atâtea familii nevoiașe, cu mulți copii, însumând 130 de persoane. ”Cel mai mult mă bucură faptul că oamenii care au primit aceste locuințe sunt foarte mulțumiți și am văzut bucuria pe fețele lor atunci când au primit cheile de la apartamente. Am de asemenea satisfacția că prin acest proiect derulat cu fonduri europene am reușit să transformăm un bloc în care oamenii trăiau fără a fi racordați la apă și curent, în spații cu umezeală și igrasie, într-un spațiu de locuit în condiții civilizate. Sigur că încă mai sunt multe lucruri de făcut în acest cartier, pe care trebuie să-l aducem la acel grad de civilizație urbană care să fie corespunzător numelui pe care-l poartă: Cartierul Viitorului. În acest scop, avem deja o serie de alte proiecte, pornind de la refacerea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, la amenajarea zonelor verzi și a parcurilor, la asfaltarea străzilor, trotuarelor și amenajarea de locuri de parcare, construcția unei noi grădinițe, proiecte care vor schimba radical viața oamenilor în acest cartier important pentru noi și pentru cetățenii din comunitatea noastră”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.
Acesta a mai precizat că proiectul european ”Bahtalo ! Împreună combatem sărăcia și discriminarea” este unul dintre cele mai mari și cele mai complexe proiecte sociale derulate în România cu fonduri europene. Acesta inclus pe lângă acordarea unor servicii sociale și educaționale sau pentru câteva mii de persoane din categoria celor cu vulnerabilități economice și sociale și o serie de investiții în reabilitarea unor clădiri publice printre care se numără și blocul M1.