Deschiderea manifestată în ultimii ani, de Universitatea din Petroșani, în perspectiva atragerii de studenți, masteranzi și doctoranzi din străinătate și eforturile privind promovarea la nivel internațional a ofertelor educaționale propuse de aceasta au dat roade, astfel că interesul față de școala de învățământ superior din Valea Jiului este într-o continuă creștere.
Pe acest fond a apărut, după cum menționează rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, și nevoia înființării unor specializări noi, care să răspundă perspectivelor de internaționalizare a activităților de studii academice. ”Am propus încă de anul trecut spre acreditare două noi specializări care să completeze oferta acacdemică a Universității din Petroșani, iar anul acesta ne dorim să obținem acreditarea necesară pentru acestea. Este vorba despre două specializări de master în lumba engleză, una în domeniul Consum și Producție responsabilă, respectiv o a doua pe Resurse regenerabile și baterii. Vorbim despre două specializări care sunt la mare căutare în acest moment, una dintre ele fiind inclusă și în cadrul consorțiului academic EURECA PRO din care universitatea noastră face parte. Aceste specializări sunt deosebit de importante în contextul în care, pe de o parte, criza economică ne-a demonstrat cât de necesară este aprofundarea consumului și producției responsabile, iar pe de altă parte, criza energetică și schimbările climatice care au deschis calea pentru utilizarea, în special în domeniul transporturilor, a mașinilor electrice, implică creșterea direct proporțională a fabricilor de baterii și nevoia de specialiști în acest domeniu”, explică prof.univ.dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universirății din Petroșani.
Acesta spune că și o serie de alte specializări noi, propuse spre acreditare încă din anii anteriori, procedură care nu a mai fost finalizată din cauza pandemiei, vor fi acum repuse pe tapet de Universitatea din Petroșani. ”Avem, spre exemplu, specializarea de inginerie medicală, pe care ne-am propus să o acredităm și, din cauza pandemiei, nu am dus încă la bun sfârșit acest proiect. Avem, de asemenea, în discuție și o specializare pentru Colegiul nonuniversitar, o specializare care să atragă și elevele care au terminat liceul dar nu au luat diploma de bacalaureat, pe modelul pe care-l avem deja cu elevi de liceu aflați în această situație. De asemenea, ne dorim să reacredităm anul pregătitor de limba română, pentru studenții noștri care vin din afara țării, care a fost acreditat pentru o perioadă de trei ani, care expiră anul acesta”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.