Ne aflăm în mijlocul unui război global, purtat de puterile autoritare, non-democratice, pentru a cuceri mințile și sufletele noastre, în special pe cele ale tinerilor, armele utilizate sunt dezinformarea, propaganda și știrile false, iar principalii vectori de implementare sunt cei din mediul virtual, a declarat la Deva, într-o conferință de presă, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
”Ne aflăm în plin război global din punct de vedere al dezinformării, al manipulării. Este un război declanșat cu mult mai devreme de 2022. Este un război extrem de perfid și pervers, care se desfășoară cu arme noi, în mediul virtual, și are ca țintă în principal tinerii, pentru a le sădi în minte și suflet idei potrivnice democrației. Li se induce ideea că democrația este un eșec, că este condamnată pierii”, a afirmat Winkler.
Potrivit europarlamentarului UDMR, marea provocare este de a răspunde cu armele democrației la un atac al regimurilor autoritare. ”Până acum, au fost identificate două moduri de a răspunde. Unul este tehnologic și se referă la reglementarea internetului, a platformelor sociale, cărora să le cerem mai multă transparență în privința finanțărilor și prezenței boților și a trolilor. Însă, aceste reglementări nu trebuie să aducă atingere libertății de exprimare, valoare fundamentală a democrației europene. Al doilea mod se referă la cultivarea asiduă a gândirii critice prin educarea tinerilor. Cheia este educația și mai cu seamă gândirea critică. Mediul universitar este și trebuie să rămână mediul dezbaterii critice, al gândirii libere, neîngrădite, al întrebărilor fără autocenzură și al îndoielilor, nu doar al certitudinilor”, a arătat deputatul european. Războiul informațional reprezintă o preocupare a Parlamentului European care a înființat Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul UE, inclusiv privind dezinformarea (INGE) și unde a activat și europarlamentarul UDMR.
”Metodele de interferență sunt extrem de bine calculate și se adaptează specificului fiecărei societăți. Ingerințele în procesele democratice sunt foarte bine calibrate pentru fiecare stat în parte, astfel ele atacă problemele specifice României, Poloniei, Ungariei. Aceste capabilități de dezinformare nu sunt de azi de ieri. Ele sunt dezvoltate și adaptate în ultimii 80 de ani de către Rusia, pe care eu o văd ca o continuatoare, din acest punct de vedere, a defunctei URSS. România este printre primele pe lista țintelor Federației Ruse. Azi, România este un câmp tactic în acest război informațional”, a subliniat Iuliu Winkler.