Timp de o săptămână, în perioada 16-21 octombrie, echipa Universității Politehnice din Timișoara din cadrul proiectului ”Campus Creativ”, alături de o serie de specialiști și speakeri din acest proiect, vor aduce câteva dintre atelierele de diversitate, sustenabilitate și comunitate în rândul studenților și profesorilor în campusul Facultății de Inginerie din Hunedoara.
Astfel, câteva dintre atelierele și evenimentele derulate cu succes în proiectul UPT Campus Creativ, ce face parte din programul ”Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023”, se mută în Hunedoara, iar calendarul săptămânii speciale include următoarele momente:
- Diversitate, pentru un campus mai INCLUZIV, alături de Cristina Săracu
Un atelier dedicat în exclusivitate cadrelor didactice, unde pot învăța cum să construiască un campus cât mai sigur pentru comunitățile minoritare, cum pot integra diversitatea și cum transformă spațiul universitar într-unul cât mai incluziv.
Cristina Săracu este strategist Diversity, Equity & Inclusion, LGBTQIA+ activist și fondator al IncluziunePeBune.ro.
Marți, 17 octombrie, acces dedicat cadrelor didactice, în Aula Magna.
- Arhitectură, pentru un campus mai PRIMITOR, alături de Trainer Arhitect Ștefana Bădescu.
Un atelier dedicat studenților în care pot afla cum folosesc arhitectura ca să construiască un campus care să adune comunitatea. Ocazie prin care vor parcurge noțiuni teoretice, de bază, care să-i învețe pe studenți cum pot folosi arhitectura ca să construiască un spațiu pentru studenți, profesori și toți actorii implicați într-un campus.
Ștefana Bădescu este arhitect, asistent universitar la UPT, membru O.A.R și colaborator în mai multe proiecte de urbanism și arhitectură. A coordonat și a colaborat la mai multe proiecte din domeniul istoriei, teoriei și planificării urbane.
Miercuri, 18 octombrie, acces dedicat studenților cu orice pregătire, locuri rezervate în baza unui formular, în Aula Magna.
- Peisagistică, pentru un campus mai SUSTENABIL, alături de Trainer inginer horticol specializat în peisagistică.
Un atelier unde studenții pot afla cum folosesc natura ca pe un partener al comunității și cum se pot folosi de noțiuni de peisagistică pentru a crea un spațiu cât mai verde, mai sustenabil și mai primitor.
Joi, 19 octombrie, acces dedicat studenților cu orice pregătire, locuri rezervate în baza unui formular, în sala F0-1.
- Sănătate mintală, pentru un campus mai ARMONIOS, alături de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC)
Un atelier unde studenții pot explora modurile în care pot avea grijă de ei și de sănătatea lor mintală. În cadrul acestui atelier, studenții vor discuta despre provocările și dificultățile întâmpinate în timpul studenției, cum pot gestiona timpul și resursele mai eficient astfel încât să găsească echilibrul între viața personală și cea academică, importanța sprijinului social și a comunicării eficiente, îmbinând discuțiile libere cu exercițiile practice.
Vineri, 20 octombrie, acces dedicat studenților cu orice pregătire, locuri rezervate în baza unui formular, în sala F0-1.
- Expoziția artistei Sorina Vazelina, “100 years of sharing knowledge”.
Benzile desenate ale artistei Sorina Vazelina surprind cum arată 100 de ani de istorie, de comunități și de povești ai campusului nostru. O expoziție unică care rezumă dorința noastră de a investiga istoria campusului pentru a-i contura identitatea actuală.
De luni până sâmbătă, acces liber, expoziție disponibilă în holul de la parterul corpului F din facultate.
- Petreceri și seri de film, pentru un campus mai PRIETENOS
Evenimente realizate alături de Liga Studenților din Hunedoara, care să aducă studenții împreună cu două ocazii de sărbătoare și socializare: o seară de film, joi, 19 octombrie, și o petrecere, vineri, 20 octombrie.
Săptămâna specială a UPT Campus Creativ la Hunedoara începe luni, 16.10.2023 și se va încheia sâmbătă, pe data de 21.10.2023. Toate detaliile despre ateliere și evenimente de găsesc pe site-ul proiectului, la adresa www.campuscreativ.upt.ro.
Campusul Universității Politehnica Timișoara reprezintă în perioada iulie – decembrie 2023 o platformă de regenerare socială, culturală și urbană. UPT Campus Creativ aduce în atenția publicului un program cu un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, dar și pentru comunitatea Timișoarei.
1380 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 de specialiști și experți invitați, 200 elevi, 50 cadre didactice din preuniversitar și 10 parteneri de proiect vor fi implicați în acest proiect de pionierat care va găzdui expoziții, evenimente, ateliere, intervenții urbane și artistice.
UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga AC.
Parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.