Ministruyl Energiei, Sebastian Burduja anunță un prim parteneriat pentru reinventarea Complexului Energetic Valea Jiului, alături de Green Gravity, un investitor din Australia, o țară cu o tradiție de succes în minerit. Prin acest acord, cele două companii vor colabora pentru a explora posibilitatea aplicării tehnologiei inovative de stocare a energiei Green Gravity în șaptesprezece puțuri de mină în patru operațiuni miniere.
”Vom sprijini eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaționale prin vechile puțuri de mină, care ar putea oferi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului nostru energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat, în același timp, dependența noastră de combustibilii fosili. Viitorul aparține celor curajoși. Am crezut mereu în ideile noi, acceptând faptul că nu întotdeauna avem garanții pentru succes. Dar merită să îndrăznim și să fim exemplu pentru lumea întreagă. România a jucat un astfel de rol de multe ori în istorie și va continua să îl joace. De ce sunt atât de optimist? Pentru că marele regizor Cristi Puiu are dreptate: “România e un stat tânăr şi e animat de un soi de energie care ne face, pe cei mai mulţi dintre noi, să ne comportăm ca nişte adolescenţi. Cel mai frumos lucru la România rămâne România.” Va fi bine!”, spune ministrul Sebastian Burduja.
Directorul general al CEVJ, Eusebiu Durbacă arată că Acordul-cadru de cooperare semnat cu compania australiană Green Gravity vizează studierea posibilităților de aplicare a tehnologiei inovatoare de stocare a energiei în șaptesprezece (17) puțuri de mină din cele patru (4) exploatări miniere din Valea Jiului din România, după momentul încetării activităților de exploatare a cărbunelui din subteran. „Suntem încântați să ne asociem cu Green Gravity, o companie de talie mondială în domeniul energiei curate. Acest proiect face parte din strategia noastră de diversificare a portofoliului energetic și de explorare a unor noi oportunități de creare de valoare din activele noastre de cărbune. Credem că stocarea gravitațională a energiei este o abordare inovatoare a tranziției energetice și ne angajăm să contribuim la tranziția energetică și la redresarea ecologică a României și a Europei”, a declarat Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Acordul reprezintă un parteneriat strategic între Green Gravity și CEVJ, deoarece ambele părți împărtășesc o viziune comună de a avansa tranziția energetică și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, creând în același timp noi oportunități de dezvoltare economică și bunăstare socială. Acordul se aliniază, de asemenea, la Green Deal al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
„Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ la acest proiect inovator, care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere economică și inovare. Tehnologia noastră oferă o soluție unică
pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, ceea ce poate contribui la echilibrarea rețelei electrice și la susținerea obiectivelor climatice ale UE”, a declarat Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity.
România trece printr-o tranziție energetică majoră, având ca obiectiv creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic și reducerea dependenței sale de combustibilii fosili. România a stabilit obiective ambițioase în materie de energie regenerabilă pentru 2030 și s-a angajat să elimine treptat cărbunele până în 2032.