În cadrul activităților metodice desfășurate sub egida Inspectoratului Școlar al județului Hunedoara, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani s-a desfășurat o lecție demonstrativă desfășurat o lecție demonstrativă din cadrul ariei curriculare Tehnologii. Lecția, susținută de inginer Goncea Florin s-a dorit a fi un exemplu de bune practici, de îmbinare într-un mod ingenios a metodelor de predare tradiționale cu cele moderne la o oră de instruire practică. Cadre didactice de la colegiile și liceele tehnologice din județul Hunedoara au participat la această activitate care s-a vrut a fi nu numai un schimb de experiență ci și un prilej de a strânge laolaltă profesorii din județul Hunedoara care predau Mecanică pentru a împărtăși impresii și pentru a găsi modalitățile de a schimba percepția societății asupra importanței învățământului tehnic.
De altfel, inspectorul de specialitate Dana Luiza Cioară, coordonatorul acestei activități a ținut să precizeze că „vremurile nu mai sunt la fel, iar profesorii trebuie să se adapteze noilor provocări pe care lumea, în continuă transformare, le solicită. Agenții economici și piața muncii au nevoie de oameni bine pregătiți, capabili să facă față tehnologiilor de ultimă generație. Liniile de producție din întreprinderi sunt automatizate, muncitorii de azi sunt muncitori de înaltă specializare care lucrează pe mașini cu comandă numerică. Elevii noștri, atunci când părăsesc băncile școlii, trebuie să fie capabili să se adapteze la toate cerințele postului pe care sunt încadrați. În acest context, este foarte important ca profesorii care predau discipline tehnice să fie la curent cu metodele moderne de predare și să știe să-și aleagă strategia didactică potrivită astfel încât actul educațional să fie unul de calitate, iar elevii să atingă pe parcursul școlii toate competențele necesare în practicarea meseriei alese. Lecția susținută de domnul profesor a fost deosebită, creată și predată cu profesionalism și dragoste. Cunosc și apreciez colectivul didactic de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” și țin să-i felicit pe toți pentru că s-au dovedit a fi nu numai dascăli ci și o mare familie”.
Prof Mihaela Marița, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani a afirmat la rândul ei că „profesorii sunt cei care învață elevii, dar la rândul lor pot învăța multe lucruri noi de la alți colegi. Cadrele didactice din unitățile școlare nu se află în concurență ci într-un adevărat parteneriat pentru educație, un parteneriat în care se caută noi metode de adaptare a curriculumului la specificul elevilor și de ce nu, al zonei. Noi, profesorii de la „Dimitrie Leonida” am încercat tot timpul să răspundem cerințelor de pe piața muncii din Valea Jiului, venind în întâmpinarea solicitării agenților economici cu noi calificări care să sperăm că vor fi atractive și pentru viitorii elevi care ne vor călca pragul.”
Lecția demonstrativă s-a bucurat de un real succes și întrebând elevii despre cum s-au simțit, aceștia au susținut că nu au avut emoții pentru că nu au făcut nimic deosebit față de celelalte ore. Toate orele se desfășoară la fel. Atmosfera relaxată din timpul activității, chiar dacă multe perechi de ochi au fost ațintite asupra lor, ne demonstrează că elevii nu au exagerat cu nimic când și-au spus părerea cu privire la această activitate.
Despre Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, singurul liceu cu profil tehnic din Petroșani putem spune că se află într-o permanentă schimbare. Cu perseverență și multă răbdare încă se luptă cu mentalitățile unei comunități care, deși se confruntă cu o lipsă acută de meseriași, nu își îndrumă copiii spre dobândirea unei calificări, iar mai apoi spre practicarea unei meserii. Un vechi proverb spunea că „meseria e brățară de aur”, iar la „Dimitrie Leonida” elevii, chiar pot învăța meserie.
„Fiți meseriași! Alegeți Leonida”!